IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прехвърляне на фондове

Когато министерството на финансите взема от резервния фонд средства за покриване на нарастващия бюджетен дефицит, централната банка просто превежда валутните активи на своя сметка, давайки на министерството рубли. За да задържи темпа на инфлацията, централната банка взема съответната сума в рубли от системата, намалявайки кредитирането на банките.

"Въпреки широко разпространеното мнение разходите на пари от резервния фонд не намаляват валутните запаси", казва бившата сътрудничка на централната банка Екатерина Власова, която сега е икономист в Citigroup Inc.

Путин лично взема решения за харченето на пари от другия фонд, който е предназначен за инфраструктурни и други дългосрочни проекти, посочват високопоставени служители. Досега от този фонд на стойност 71 милиарда долара за изпълнение на проекти е заделена само една трета от общата сума, а остатъкът се съхранява в резервите на централната банка.

От общо 379-те милиарда долара резерви на централната банка около 99 милиарда са от двата инвестиционни фонда. Тези пари са инвестирани най-вече в държавни доларови и еврооблигации, а също в нарастващите златни запаси на Русия.

Според официални представители тези два фонда могат да бъдат изчерпани към 2018 година, ако цените на петрола не се възстановят, а правителството не намери други начини за покриване на дефицита, като продажби на държавни активи или увеличение на дълга. Когато фондовете бъдат изпразнени, Кремъл ще бъде принуден да предприеме болезнено съкращаване на разходите или пък да вдигне данъците, за да държи под контрол бюджетния дефицит.

Междувременно централната банка търси пътища за увеличаване на резервите. Когато Путин реши да икономисва валутата, банката обяви планове да увеличи резервите до 500 милиарда долара.

Този показател е два пъти над равнището, което икономическата теория би изисквала при нормални обстоятелства. При все това шефката на централната банка Елвира Набиулина каза при обявяването на целта миналата година следното: "Това е равнището, с което ние сме свикнали".

Ако то бъде постигнато, това ще означава възстановяване на стойността на показателя от началото на 2014 година и малко под рекорда, отчетен през юли 2008 година. Тогава общата сума на резервите бе 598 милиарда долара, достатъчна, за да отреди на Русия трето място в света по валутни запаси след Китай и Япония.

Преследването на тази цифри означава, че колебанията на курса на рублата вероятно ще продължат. "Централната банка планира да остане на страничната черта на валутния пазар", каза Власова от Citigroup. "Финансовите власти твърдо са настроени да поддържат валутните резерви в най-близка перспектива и да ги увеличат в в средносрочна перспектива".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

105
rate up comment 11 rate down comment 3
deant
преди 8 години
Няма да се разберем. Ти продължаваш да живееш в някакъв свят, в който статистиката в България е вярна. И на БНБ се има доверие. Без значение дали съм русофил (а аз не съм), аз не вярвам на тези институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 8 години
както казвам - не го казвам аз а статистиката . Русия която се цитира тук ( и е в представите на повечето русофили ) представлява няколко добре уредени градове-витрини . За съжаление това не е цяла Русия . Та ако спора ще е - не ми харесват данните , следователно те не са верни - това е несериозно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 8 години
коментари 102 и 106, една камара коментари в предната статии. За мен да кажеш, че Българите имат по-добър живот от Руснаците (базирано на някви измислени статистики) си е чист гюнсуратлък, и тая дума няма да спра да я употребявам докато има такива като вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 1 rate down comment 10
data
преди 8 години
Това за цъфтежа дего виде да съм го написал ? Посочи ми го ако може че одъртявам и не помня да съм писал такова нещо А иначе когато опонираш без доказателства - просто вдигаш лозунги :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 11 rate down comment 4
deant
преди 8 години
Ти и аз живеем в различни Българии. Там май освен евтин бензин, марешки може да ви е пуснал опиати във водата... Гледам много цъфти България при вас. И да, това че е статистика не значи, че е вярна. Особено в България. Иначе ти рови из тях колкото искаш. Още нещо, не съм икономист, но това не значи, че немога да ти опонирам в тоя сайт. И накрая - не съм комунист, каквото и да влагаш в тази дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 4 rate down comment 6
data
преди 8 години
п.п. разгледай и платежния баланс ( пак при бнб ) - та там пише , че благодарение на мъдрата политика на другаря Путин ( алахх да му даде 1000 г. живот ) търговското ни салдо се е подобрило е 850 млн спрямо 2014 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 2 rate down comment 9
data
преди 8 години
хахах , по стар комунезки обичай - статистиката не ми харесва , следователно тя не е вярна . *** има официална статистика на БНБ - влизаш проверяваш и пишеш отново . Не е трудно :) все пак се барате за икономисти щом пишете тук - та икономиката работи със статистика ( инак не става ) п.п. иначе става като вчера - аз ти давам статистика и сравнение за продължителността на живота в бг спрямо русия - ти заравяш главата у пясъко и викаш - те такова животно нема .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 9 rate down comment 3
deant
преди 8 години
ти пак ли почна да хвалиш управляващите бе. Много ме кефи кви данни яки спускаш, в БГ всичко е наред, мое плюем по враговете на САЩ и ЕС. Пак ли ще искаш да ти давам "статистически" данни или като преди ще ми замълчиш, господин "продължителност на живота".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 9 rate down comment 10
data
преди 8 години
п.п. и понеже си неграмотен да тъ светна - *** руснаци точно по крайно дясна икономическа теория денсят ( отново западна щот те своя така и не можаха да родят ) . Направо са преписали Мизес и Хаек взети заедно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 14 rate down comment 11
data
преди 8 години
пхахах , абе гълабе бел - валутните резерви на тая страна ( България ) между 1997 и 2016 са се увеличили 13 ( тринадесет пъти ) а , задлъжнялостта и продължава да е една от най-ниските в европа . *** не съм те чул да пишеш хвалебствия за Костов , н.в. Симеон II, Станишев и Боце . Не, ти кат истински предател ( още Паисии добре ви е описал ) биеш чело пред чужди държави и техните вождове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още