IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прехвърляне на фондове

Когато министерството на финансите взема от резервния фонд средства за покриване на нарастващия бюджетен дефицит, централната банка просто превежда валутните активи на своя сметка, давайки на министерството рубли. За да задържи темпа на инфлацията, централната банка взема съответната сума в рубли от системата, намалявайки кредитирането на банките.

"Въпреки широко разпространеното мнение разходите на пари от резервния фонд не намаляват валутните запаси", казва бившата сътрудничка на централната банка Екатерина Власова, която сега е икономист в Citigroup Inc.

Путин лично взема решения за харченето на пари от другия фонд, който е предназначен за инфраструктурни и други дългосрочни проекти, посочват високопоставени служители. Досега от този фонд на стойност 71 милиарда долара за изпълнение на проекти е заделена само една трета от общата сума, а остатъкът се съхранява в резервите на централната банка.

От общо 379-те милиарда долара резерви на централната банка около 99 милиарда са от двата инвестиционни фонда. Тези пари са инвестирани най-вече в държавни доларови и еврооблигации, а също в нарастващите златни запаси на Русия.

Според официални представители тези два фонда могат да бъдат изчерпани към 2018 година, ако цените на петрола не се възстановят, а правителството не намери други начини за покриване на дефицита, като продажби на държавни активи или увеличение на дълга. Когато фондовете бъдат изпразнени, Кремъл ще бъде принуден да предприеме болезнено съкращаване на разходите или пък да вдигне данъците, за да държи под контрол бюджетния дефицит.

Междувременно централната банка търси пътища за увеличаване на резервите. Когато Путин реши да икономисва валутата, банката обяви планове да увеличи резервите до 500 милиарда долара.

Този показател е два пъти над равнището, което икономическата теория би изисквала при нормални обстоятелства. При все това шефката на централната банка Елвира Набиулина каза при обявяването на целта миналата година следното: "Това е равнището, с което ние сме свикнали".

Ако то бъде постигнато, това ще означава възстановяване на стойността на показателя от началото на 2014 година и малко под рекорда, отчетен през юли 2008 година. Тогава общата сума на резервите бе 598 милиарда долара, достатъчна, за да отреди на Русия трето място в света по валутни запаси след Китай и Япония.

Преследването на тази цифри означава, че колебанията на курса на рублата вероятно ще продължат. "Централната банка планира да остане на страничната черта на валутния пазар", каза Власова от Citigroup. "Финансовите власти твърдо са настроени да поддържат валутните резерви в най-близка перспектива и да ги увеличат в в средносрочна перспектива".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

125
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 8 години
така гените на руснщците са най добрите в света, значи трябва да живеят минимум по 150 години, програмата за обратно връщане очевидно не жъне успех сред неговите деца :):) ... натам не ми се четът глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 13 rate down comment 5
contra2
преди 8 години
Много злобари във форума - но може би все пак някои забележки - 1. Продължителността на живота зависи между другото и от ГЕНИТЕ! Да не говорим, че тя в Русия наистина расте и ако програмата на Путин за събиране на руснаците в историческата им родина продължава да жъне успехи като досега - бедна им е фантазията на обратните западняци!2.Хм, за *** също говорят някои тук - ама точно и единствено в Русия *** си имат собствени културни организации ! Интересно защо, май само там разбират как да работят с различни малцинства и етноси? 3. Ама не разбраха ли вече русофобите тук, че руснаците работят със запада на принципа - с техните камъни по техните глави? Ха, нямали били те собствени иконом. теории, хахаха!4. Големи лаладжии това "дата и ко" - по-полека с етикетите, кой предател, кой не - така както изглежда Вие тук сте от най-големите предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 8 години
малииии че ме обиди ... колко ми е ниско нивото ? ниско като средна руска заплата ли ? или ниско като продължителноста на живота им ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 7 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
Дори не минаваш за нискоинтелигентен *** , много ниско ниво :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 8 години
ти му говориш, то ти приказва ... поредния тънкочелест ленинист неумеещ да чете написаното по другите коментари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 8 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
И както винаги г-жа Тошкова само е превела отнякъде статията, БЕЗ да се потруди да анализира. Аз виждам нещата така- паричната политика има 4 канала- лихви, кредити, нац. богатство и валутен курс.В статията се говори единствено за една част от паричната политика - валутния курс и отчасти нац.богатство. Като прибавим факта, че паричната политика САМА нищо не може да постигне в борба за повече растеж ! , а е необходима и Фискална политика - състоянието на задлъжнялостта /вътрешна и на държавата/, данъците и тн, за които пък ИЗОБЩО нищо не се казва в статията - може да направим заключение, че анализът на Тошкова е като най-малкото непълен, за да бъде толкова злобно заглавието му! С една дума Путин е много по- просветен от авторката, защото му е пределно ясно, че в тази извънредна ситуация, на външна намеса!!, Русия трябва да се ръководи не толкова от парична политика, а от повече структурни реформи, по-ниски данъци и по-малко държавни разходи! Много слаба статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 11 rate down comment 3
Илко
преди 8 години
През турско е било хубаво само на такива като тебе ! Българите са ходели да живеят и учат в Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
118
rate up comment 12 rate down comment 4
Илко
преди 8 години
Русия я сриват от 100 години и все ще изчезва и не изчезва ! Преди 15 години уж щеше до сега да се е разпаднала, а тя взе че си увеличи територията и населението !!! Русия е по-добре отколкото ЕС (за БГ да не говорим) , от 3-4 години населението е с положителен прираст !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
117
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 8 години
Жоре защо си написал името на новата си родина----атаката срещу личноста, без аргументи .... кво е ? признак на какво е ? :):) умните ще се сетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 8 години
Може ли малко да те поправя. ЖивеехМЕ----------------винаги сме били по добре от тях, даже през турско пак сме живели по добре от тях ... Така че не пиши глупости. Когато сме нямали държава пак българския селянин е имал собствена земя, а руския е бил крепосник ... тоест истински роб без нищо, собственост на държавата .... както и сега де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още