fallback

Опасната игра на американските банки с петрола

Перспективите пред кредитиращите институции се смрачават заради ангажиментите им на петролния пазар

18:39 | 19.01.16 г. 19
Автор - снимка
Създател

Американските банки се изправят пред трудна среда. През четвъртото тримесечие те са усетили силните сътресения на финансовите пазари, което е и причината бизнесът с инструменти с фиксирана доходност и акции да е озове под натиск. В същото време и дейността по издаване на облигации се срива, след като лихвите по рисковите облигации на САЩ се изстреляха нагоре.

Падащите цени на петрола и опасенията за забавения икономически ръст в Китай обезкуражиха инвеститорите да предприемат рискови ходове. Разходите за съдебни дела и средствата за спазване на по-строгите капиталови изисквания също натежаха в счетоводния баланс на кредитните институции, допълва Ройтерс.

В конферентните разговори на мениджърските екипи с анализатори обаче една друга тема е по-нагоре в дневния ред – до каква степен банките са засегнати от драматичната криза в петролния сектор? 

Кен Усдин, анализатор в Jefferies, казва, че големият въпрос на 2016 г. е дали загубите от енергийния и други „силно задлъжнели“ сектори ще са изцяло компенсирани от печалби от нетните лихвени маржове. „Ако това не е така, за банките ще има дори по-големи предизвикателства“, каза той. При това именно лидерът JPMorgan прикова вниманието към себе си и предизвика смут. Концернът увеличи резерва си за лоши кредити с 89 млн. долара до 13,5 млрд. долара. Сумата е ниска, но това е първото увеличение от първото тримесечие на 2010 г. и сигнализира възможен обрат в тенденциите, след като в продължение на години тези резерви не бяха ползвани докрай и повишаваха така печалбите. 

От сумата през четвъртото тримесечие 60 милиона щатски долара се падат на сектора на нефт и газ. Главният изпълнителен директор Джейми Даймън подчерта, че няколко бизнес сегмента ще се радват на силен растеж и добро качество на кредитите, „с изключение на малко стрес в енергийния сектор".

Резервите са увеличени преди всичко заради кредити за малки предприятия. Но проблемът е, че по-малките фирми са натрупали около половината от обшия дълг на всички компании в американската фракинг индустрия. Някои експерти се опасяват, че до една трета от всички петролни и газови компании може да фалират, ако цената на петрола не се възстанови значително в близко бъдеще. А това би утежнило значително финансиращите сектора американски банки.

Citigroup също задели около 300 милиона долара заради рисковете в петролния и газовия сектор през четвъртото тримесечие. Главният финансов директор Джон Герспрах заяви, че ангажиментът в сектора възлиза на 20,5 милиарда долара. До каква стойност са нараснали резервите като цяло обаче не става ясно. Това обаче обезпокои анализаторите и инвеститорите, още повече, че според Citigroup резервите ще бъдат увеличени с още 600 млн. долара през първото полугодие на тази година, ако цената на петрола остане на ниво от около 30 долара за барел.

 

В САЩ започва дискусия по отношение на банковата кредитна експозиция към енергийния сектор. Говорят и за стрес тестове....

Публикувахте от Bisser Manolov в 19 януари 2016 г.

С нетърпение анализаторите очакват данните на Goldman Sachs, които компанията ще представи в сряда. Тъй като инвестиционната банка не е активна в кредитирането, не би трябвало да има резерви за лоши кредити в петролната индустрия. Въпреки това и Goldman страда от кризата в сектора, защото засегнатите петролни компании емитират по-малко облигации, а също така спада и броят на сливанията и придобиванията. А това се отразява негативно на банковия бизнес.

И така – перспективите пред американските банки се смрачават заради ангажиментите им на петролния пазар. Един нов спад на цените на петрола може да засегне не само фирмите от бранша, но и кредитиращите ги институции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 29.08.22 г.
fallback