fallback

Бежанците и политическата несигурност - сред заплахите за европейската икономика

Ситуацията в еврозоната се стабилизира, но възстановяването все още е доста крехко, посочва доклад на Goldman Sachs

18:29 | 08.01.16 г. 22
Автор - снимка
Създател

Потоците от бежанци, политическата несигурност - в Испания, Гърция и Германия, както и възможното напускане на ЕС от Великобритания  и свиващата се китайска икономика, са сред заплахите за развитието на европейската икономика през тази година. Това сочи анализ на инвестиционната банка Goldman Sachs, цитиран от испанското издание El Pais.

Ситуацията в Испания започва да притеснява инвеститорите, посочва още изданието. Резултатите от последните парламентарни избори през декември 2015 година са такива, че все още не може да бъде сформирано правителство, а в същото време и неясна остава и ситуацията около исканата от Каталуния независимост.

Продължаващата политическа несигурност в крайна сметка ще натежи на потребителското и бизнес доверието в страната, а оттам - и върху икономическите перспективи пред Испания, пише в доклада си инвестиционната банка.

Макар и през изминалата година ситуацията в еврозоната да се стабилизира, кризата с Гърция показа, че възстановяването все още е доста крехко, се казва още в документа.

El Pais посочва още, че Goldman Sachs съвсем не е първата международна институция, която посочва политическата нестабилност като заплаха за развитието на Испания през тази година. Рейтинговата агенция Fitch вече отбеляза, че тя може да доведе до блокиране на реформите и намаляването на фискалната консолидация.

А анализаторите на Unicredit вече предрекоха и предсрочни избори, дори и да бъде сформирана широка управляваща коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
fallback