fallback

Защо големите петролни компании трябва да се самоубият

Иран твърди, че може да добива петрол само за 1 долар за барел, при това с технологии от 19 век

22:33 | 29.12.15 г. 12

Цените на петрола сега се установиха дългосрочно в диапазона 30-50 долара за барел и потребителите на енергоресурси по света се радват на годишно увеличение на приходите от над 2 трилиона долара. Това посочва в коментар Анатол Калецки пред Project Syndicate, предаде БТА.

Това почти сигурно ще ускори световния икономически растеж, тъй като облагодетелстваните от това огромно преразпределение на доходите са предимно домакинствата с по-ниски или средно големи доходи, които харчат всичко заработено.

Разбира се, ще има и големи губещи - главно правителствата на страните, добиващи петрол, чийто резерви ще намалеят и ще заемат от финансовите пазари колкото се може по-дълго време вместо да намалят държавните разходи. Това е все пак подход, предпочитан от политицитe, особено когато водят войни, отстояват геополитически интереси или се сблъскват с народни бунтове.

Не всички производители обаче ще изгубят в еднаква степен. Една група наистина пострада много силно: западните петролни компании, които обявиха намаляване на инвестициите на стойност около 200 милиарда долара тази година.

Това решение спомогна за отслабването на фондовите пазари по света. Колкото и парадоксално обаче да изглежда, акционерите в петролни компании биха могли да спечелят доста от новата ера на евтиния петрол.

Трябва да бъде изпълнено само едно условие. Ръководствата на големите енергийни компании трябва да се изправят лице в лице с икономическата реалност и да се откажат от безсмисленото харчене на пари за намиране на нови петролни находища. Така 75-те най-големи петролни компании все още инвестират над 650 милиарда долара годишно за откриване и извличане на изкопаеми горива на фона на една все по-трудна конюнктура.

Това е едно от най-неправилните решения за разпределяне на капитал в историята. То е икономически обосновано само в условията на изкуствени монополни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
fallback