fallback

От какво се нуждае Турция?

Инвестициите в инфраструктура са ключът към бързия растеж на икономиката, смята един от съветниците на Ердоган

13:48 | 24.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател

Турция трябва да засили инвестициите си в инфраструктура, за да даде тласък на една нова ера на бърз растеж на най-голямата икономика в Близкия изток, заяви един от топ икономическите съветници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Bloomberg.

По думите му първичните бюджетни излишъци под управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) съживиха кредитоспособността на Турция и намалиха съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт с повече от половината. Но ще са необходими по-големи разходи за железопътни линии, пристанища и енергийни тръбопроводи, които да помогнат за превръщането на икономиката в по-конкурентоспособна и за създаването на “новата историята на Турция”, която да привлече чужди инвестиции, твърди Джемил Ертем в интервю.

Коментарите на Ертем показват потенциалната промяна в политиката на правителството, което отговори на световната финансова криза чрез поддържането на фискална дисциплина, а това помогна за възвръщането на добрия инвестиционен статус през 2013 г. Освен това думите му отразяват двете половини в управлението на ПСР - растежът след сътресенията на пазара през 2008 г., който е по-малък от половината от средните над 6% преди случилото се, и срива на лирата с над 20% през тази година.

Турция може да се наложи да се потопи на червена територия, за да създаде “външни фактори”, коментира Ертем, позовавайки се на условията, в които турската промишленост може да процъфти.

“Може да са допуснати някои значителни пропуски в бюджета и фискалният баланс може да се влоши за известно време, ако тези инфраструктурни проекти бъдат започнати”, посочва той. “Но в средносрочен план, когато създадете тези външни фактори промишлеността става по-конкурентоспособна в световен план, което помага за възстановяване на основните макроикономически показатели и ускоряване на икономическия растеж”.

Същевременно Moody’s твърди, че несигурността по отношение на бъдещите икономически политики на правителството е част от причината тя да поддържа негативна перспектива за турската икономика.

Ертем, който стана главен съветник на Ердоган през януари, заяви, че визията му за бърз растеж разчита на парични и фискални политики, които подкрепят създаването на работни места и по-широките икономически цели на правителството.

Някои икономисти твърдят, че Турция не може да се върне към същия икономически модел от ерата на ускорения растеж, който беше подхранван от потребителското търсене и високата ликвидност.

Въпреки че част от членовете на управляващата ПСР обвиняват централната банка за възпрепятстване растежа с прекалено високите лихвени проценти, Ертем заяви, че критиката им “нито е полезна, нито е смислена”.

“Това, което централната банка трябва да направи, е да приеме парична политика, която също се фокусира върху създаването на работни места и подкрепя икономическите цели на правителството”, категоричен е Ертем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 27.08.22 г.
fallback