fallback

Европа трябва да реши проблема с бежанците, ако иска да се спаси

Ако не бъде намерено дълготрайно решение на кризата, краят на ЕС в сегашния му вид ще се окаже неминуeм, пише DW

18:58 | 26.10.15 г. 25

В рамките на вчерашната среща на върха в Брюксел, правителствените ръководители на държавите по балканския маршрут на бежанците най-после успяха да се споразумеят около каталог със спешни мерки за действия - само че едва след огромен натиск, безкрайни взаимни обвинения и заплахи. Но и това е нещо! Планът за прекратяване на срамния хаос около бежанците беше почти силово прокаран от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Поради този факт именно той е и "героят на вечерта", пише в свой анализ Deutsche Welle

Преди да се стигне до споразумението, шефовете на балканските държави в продължение на часове си отправяха какви ли не взаимни упреци и обвинения. Те осъзнаха твърде късно сериозността на положението и нуждата от спешни действия. Все пак ставаше дума не само за мерки, които да подобрят катастрофалната хуманитарна ситуация на десетките хиляди бежанци, но и за такива, които да спрат фаталното разединение в ЕС.

Срещи след срещи, но без резултат

Ако планът на Юнкер сега не бъде изпълнен - и то в най-кратък срок, доверието към правителствата, а и към самата Еврокомисия ще се срине. Защото през последните няколко седмици се проведоха редица извънредни срещи на върха, чиито решения обаче си останаха само на хартия.

Сегашният план за спешни действия е последният шанс да се овладее възмутителното положение по балканския маршрут на бежанците. Същински пробив ще е, ако наистина възникнат 100 000 места за тяхното временно подслоняване и регистриране. Това би означавало и край на сегашното прехвърляне на отговорности и обвинения между държавите.

Ключова роля в това отношение се пада на Гърция, която е в самото начало на бежанските маршрути към Западна Европа, допълва анализът. Досега обаче тя не предприемаше почти нищо, за да изпълни задълженията си. Кресливите извинения, че страната се намира в икономическа криза, както и че вината всъщност била на Турция, са абсолютно неприемливи. Премиерът Ципрас е длъжен да действа. Неслучайно ЕС му напомни, че страната му изцяло зависи от финансовите помощи на европейците.

И поведението на други европейски членки е неприемливо. Циничната позиция на унгарския премиер Виктор Орбан например, че ще наблюдава отстрани сегашните трудности на ЕС, тъй като родината му вече не е основна транзитна страна за бежанците, справедливо му докара безброй упреци и критики. И на него европейците заявиха в прав текст, че не може да си позволи подобно поведение, след като страната му е сред основните получатели на европейски помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
fallback