IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорди в посещенията на туристи в Гърция, но хотелите са на червено

На пръв поглед причината е укриване на приходите, но секторът страда и от други лоши практики

10:37 | 12.10.15 г. 47
<p>
	Въпреки затворените банки туристите не се изплашиха и отново избраха Гърция за лятната си почивка. Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Въпреки затворените банки туристите не се изплашиха и отново избраха Гърция за лятната си почивка. Снимка: Investor.bg

Рекордният туристически сезон, очакван през тази година, е една от причините за по-доброто от очакваното представяне на гръцката икономика.

Всъщност през последните шест години южната ни съседка се радва на постоянен ръст на чуждите туристи, но в същото време това не решава големите проблеми в сектора, пише в свой анализ гръцкото издание „Катимерини”.

Според статистиката от 2009 година до 2015 година броят на туристите расте с 11 млн. души, или 73%. Приходите от туризъм обаче се увеличават с 4,1 млрд. евро, или 39%. В същото време гръцката икономика се свива с 25 на сто.

Парадоксално, но въпреки тези ръстове хотелите в страната не са в цветущо състояние. През 2013 година секторът е на загуба, а през 2014 година печалбата преди облагане с данъци е в размер на едва 150 млн. евро. Нещо повече – 40% от банковите заеми, теглени от хотелиери, не са обслужвани.

По данни на „Катимерини” хотелите в Гърция са теглили заеми на обща стойност 7 млрд. евро. 2,8 млрд. евро от тях не са обслужвани.

На пръв поглед причината за този парадокс е много ясна – укриване на приходите. От друга страна обаче могат да бъдат посочени и още много основания за лошото състояние на хотелиерската индустрия – лошо управление, както и значителното намаление на броя на гърците, посещаващи хотелите.

Данните за сектора показват, че от 9 700 хотела, около 30 големи хотелски вериги държат повече от половината необслужвани кредити, или 1,8 млрд. евро. Част от тях са натрупани още преди кризата от 2009 година и банките всъщност носят голяма част от отговорността за лошите кредити. Средствата са били отпускани, дори и хотелите да не отговарят на критериите, което индиректно е окуражавало лошите практики, допълва изданието.

Анализаторите посочват и още причини, сред които и лошата инфраструктура и свиването на строителството, които влияят не само върху цялата икономика, но и върху развитието на туризма като цяло. Лошото управление пък засяга не само туризма, но и други традиционни сектор, като рибарството.

Повече за дълговата криза в Гърция можете да научите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Несъмнено имат много пари под дюшеците, но те ще се изпарят бързо, поради факта, че гърците свиват много по-бавно потреблението си, отколкото се свива тяхната икономика. Тези, които имат наистина доста пари, също така няма да има в какво да ги инвестират вътре в странта, защото икономическите връзки са почти тотално скъсани. След неизбежният им фалит, трябва да мине точно една година, за да се превърнат в държавата, която описах по-долу!А за трагичното положение там, говори факта, че дори и в състояние на капиталов контрол, продължил толкова дълго, населението не е излезнало по улиците. Там имаме пълно скъсване с реалността. Аборигенска икономика на подаяния от ЕС. Която съществива на базата на кешови разплащания и спестявания по дюшека. Това е много временен модел, за която и да е страна. Предстоящата икономическа слабост на Европа, ще бъде катализатора на разрухата там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Мда, да сме съвсем точни - определено след 1985 г. изобщо може да се говори за сравнение м/у двете икономики! Но икономики и макропоказатели, а не стандарт на живот, защото поне още 10 години като качество на живота ние летяхме надолу, докато се срещнем и се разминем - те нагоре, а ние надолу. Особено по малките градове и селата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Еййй, не съм очаквал, че точно в "Инвестора" ба^нка ще стане *** дума! Да не е хакнат сайта от антиглобалисти? Та^шак, г-жа Петрова! Ла^йно в коридора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ще ти подскажа една малка разлика: от потъналия в Гърция почти половин трилион еврака, 2/3 са некъде под дюшеците на гърците. Даже не са в банките, или поне не в гръцките - нали видя колко човека си даваха труда да клечат пред банкоматите по време на банковата ваканция? Аз точно тогава доста често прескачах и не видях нито един грък без пари, с които да си обслужва ежедневието! Аз не коментирам писъците им пред камерите, а количките по магазините! А нали видя накъде беше поела нашата държавица след спирането на една банка? 3-4 млрд. лв. направо си ни пращаха у джаза! И нали видя как спасихме положението...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
в същност едва в края на 80те Гърция прави разлика от повече от 30% в БВП. И едва 92ра става два пъти по-голямо. И то не заради тях, а заради нашите нестихващи кризи. Та...технически погледнато си прав-десетилетията след ВСВ. Madison project за справки. Те така казват, аз само предавам техните думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Хайде продължи есето в посока:"... , за разлика от България, която...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Гърция дърпа икономически и се превръща в богатия на България съсед след ВСВ. През последните десетилетия благосъстоянието не се генерира, благодарение на инвестиции и търговски улеснения, за страната, както е било след края на ВСВ, а изцяло на заеми. Икономиката на Гърция е изцяло протектионализтично изградена от политически съображения. Рано или късно вятъра на промяната задухва обаче. В момента цялата банкова система на страната е срината. Пенсиите и заплатите си вървят на подаяния от ЕС, който се опитва да задържи настоящата финансова рамка в съюза. Данъците на практика не се събират, кредитите не се плащат. Дърважата се е превърнала в някакво чуждо тяло, което изпълнява ролата единствено на донор на лесни пари. Наближаващата рецесия за ЕС ще разтресе съюза и ще удари най-жестоко именно най-слабите. Финансовата рамка на ЕС няма да се запази непокътната. Говорим за близките години спорд мен, а не за десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Вероятно ще я има, а също и Гърция, която ще си бъде все така многократно по-богата от България! Но ако настояваш, че Гърция ще бъде най-мизерната страна в Европа, то гаранция, че обстоятелствата, довели до там Гърция, преди това ще са ликвидирали напълно България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Аз викам след 4-5 години България да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Аз викам след 4-5 години България да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още