IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорди в посещенията на туристи в Гърция, но хотелите са на червено

На пръв поглед причината е укриване на приходите, но секторът страда и от други лоши практики

10:37 | 12.10.15 г. 47
<p>
	Въпреки затворените банки туристите не се изплашиха и отново избраха Гърция за лятната си почивка. Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Въпреки затворените банки туристите не се изплашиха и отново избраха Гърция за лятната си почивка. Снимка: Investor.bg

Рекордният туристически сезон, очакван през тази година, е една от причините за по-доброто от очакваното представяне на гръцката икономика.

Всъщност през последните шест години южната ни съседка се радва на постоянен ръст на чуждите туристи, но в същото време това не решава големите проблеми в сектора, пише в свой анализ гръцкото издание „Катимерини”.

Според статистиката от 2009 година до 2015 година броят на туристите расте с 11 млн. души, или 73%. Приходите от туризъм обаче се увеличават с 4,1 млрд. евро, или 39%. В същото време гръцката икономика се свива с 25 на сто.

Парадоксално, но въпреки тези ръстове хотелите в страната не са в цветущо състояние. През 2013 година секторът е на загуба, а през 2014 година печалбата преди облагане с данъци е в размер на едва 150 млн. евро. Нещо повече – 40% от банковите заеми, теглени от хотелиери, не са обслужвани.

По данни на „Катимерини” хотелите в Гърция са теглили заеми на обща стойност 7 млрд. евро. 2,8 млрд. евро от тях не са обслужвани.

На пръв поглед причината за този парадокс е много ясна – укриване на приходите. От друга страна обаче могат да бъдат посочени и още много основания за лошото състояние на хотелиерската индустрия – лошо управление, както и значителното намаление на броя на гърците, посещаващи хотелите.

Данните за сектора показват, че от 9 700 хотела, около 30 големи хотелски вериги държат повече от половината необслужвани кредити, или 1,8 млрд. евро. Част от тях са натрупани още преди кризата от 2009 година и банките всъщност носят голяма част от отговорността за лошите кредити. Средствата са били отпускани, дори и хотелите да не отговарят на критериите, което индиректно е окуражавало лошите практики, допълва изданието.

Анализаторите посочват и още причини, сред които и лошата инфраструктура и свиването на строителството, които влияят не само върху цялата икономика, но и върху развитието на туризма като цяло. Лошото управление пък засяга не само туризма, но и други традиционни сектор, като рибарството.

Повече за дълговата криза в Гърция можете да научите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Не ми се спори за социалистически глупости!Написал съм ти го много ясно! Конкретно за Гърция, още от 60те, голяма част от БВП се е формирал от самонаети лица, а не от предприятия с мениджъри!Малки семейни бизнеси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Ти май нямаш никаква, ама хептен никаква представа за Гърция - нито за миналото й, нито за настоящето! Ако си мислиш, че писането на псевдоикономически клишета, изсърбани от нета, е сериозно, просто аз нямам място в тази "сериозна" дискусия! Ако беше влизал в гръцко село, щеше да знаеш как е изглеждала "частната дейност" там през 60-те и 70-те години, когато за електричество са чували само от пощальона, който ходи до града, а асфалт видяха в годините на ЕС! То и сега се вижда по къщите, особено по островите, какъв просперитет е било, какво чудо!Един път водих мой клиент и приятел грък до Павликени по работа и минахме през няколко села - картинката с изоставени огромни къщи на по 2-3 етажа, буренясали, рушащи се бивши училища, медицински пунктове, младежки домове... направо го остави без дъх! Такива къщи никога не са могли да си позволят да строят там по селата хората със средни доходи! Иначе земята се работи - лозя, ниви, явно от едри чорбаджии, но малките хора ги няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
да...само, че Джак Уелч е прибрал $750 милиона. А той е мениджър не собственик. Ни един мениджър в БГ не е можел да изкара такава сума ако ще и със *** си да краде. Така, че пак ще се върна-нормата на печалба се разпределя по различен начин и е в плюс на соц-а(поне от гледна точка на повечето хора).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Мениджъра сам по себе си, е просто висш наемен работник. Той не осигурява капитала, съответно не ползва, в пълна степен, извлечените от него блага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
При сходни БВПта "капиталистът" в България е била държавата. Не всичко, спечелено от държавата обаче е било на разположение за консумация от отделния индивид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
аха....а с кое казваш да сравня благосъстоянието:) В същност тук се предполага, че при сходни БВП-та българите са били по-богати, заради различното разпределяне на нормата на печалбата. Сиреч-директора не е милионер, за сметка на работниците, които имат доходи сходни с това на мениджмънта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
ЕС вече се е скапал, просто не е обявено официално! Все още!Не си мисли, че край на ЕС, засяга по-силно България отколкото Гърция!Иначе това за "изпаряванто" на пари и манталитета на гърците, дай да не се упражняваме на подобни манталитетни теми, че е несериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Не бъркай БВП с реално благосъстояние на населението. Гърците още от края на 60те и началото на 70те са много по-богати като благосъстояние на отделния човек. Тук богата е била държавата, това после всичко се разграби и унищожи, хората не го видяха. Там частната дейност е формирала по-голямо благосъстояние при отделния индивид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
И ти май не познаваш нито един грък, а си позволяваш смело да разтягаш локуми на тема Гърция!"Несъмнено имат много пари под дюшеците, но те ще се изпарят бързо..."Ако познаваше поне един грък, щеше да знаеш, че процесът на изпаряване на кеш от гръцка ръка е сравним с изпаряването на зехтина при температура около нулата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Гърция ще фалира, потъне или там каквото си решил, че ще й се случи, ако потъне и се скапе ЕС. Нали се сещаш нас какво ни чака в този случай? Попитах те по-долу в какво виждаш разликата м/у България и Гърция и как тази разлика ще ни запази над водата, когато Гърция потъне? Щото и в момента ЕС се занимава с въпроси от сорта колко десетки млрд. да дадат на Гърция, докато нас изобщо ни няма на масата! Ние още не сме в Шенген! И когато потъващите гърци останат без европейски пари, ще имат да харчат поне 200 млрд. от "Бурканбанк", а ние ще си рупаме дедовия!Щот гърците са древен и мъдър народ и знаят, че едно са дрънканиците на празни кратуни с допломи за доказано най-безполезната професия "икономист", а друго си е сухата пара! Кеш, в джоба, по всяко време! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още