fallback

Рекорди в посещенията на туристи в Гърция, но хотелите са на червено

На пръв поглед причината е укриване на приходите, но секторът страда и от други лоши практики

10:37 | 12.10.15 г. 47

Рекордният туристически сезон, очакван през тази година, е една от причините за по-доброто от очакваното представяне на гръцката икономика.

Всъщност през последните шест години южната ни съседка се радва на постоянен ръст на чуждите туристи, но в същото време това не решава големите проблеми в сектора, пише в свой анализ гръцкото издание „Катимерини”.

Според статистиката от 2009 година до 2015 година броят на туристите расте с 11 млн. души, или 73%. Приходите от туризъм обаче се увеличават с 4,1 млрд. евро, или 39%. В същото време гръцката икономика се свива с 25 на сто.

Парадоксално, но въпреки тези ръстове хотелите в страната не са в цветущо състояние. През 2013 година секторът е на загуба, а през 2014 година печалбата преди облагане с данъци е в размер на едва 150 млн. евро. Нещо повече – 40% от банковите заеми, теглени от хотелиери, не са обслужвани.

По данни на „Катимерини” хотелите в Гърция са теглили заеми на обща стойност 7 млрд. евро. 2,8 млрд. евро от тях не са обслужвани.

На пръв поглед причината за този парадокс е много ясна – укриване на приходите. От друга страна обаче могат да бъдат посочени и още много основания за лошото състояние на хотелиерската индустрия – лошо управление, както и значителното намаление на броя на гърците, посещаващи хотелите.

Данните за сектора показват, че от 9 700 хотела, около 30 големи хотелски вериги държат повече от половината необслужвани кредити, или 1,8 млрд. евро. Част от тях са натрупани още преди кризата от 2009 година и банките всъщност носят голяма част от отговорността за лошите кредити. Средствата са били отпускани, дори и хотелите да не отговарят на критериите, което индиректно е окуражавало лошите практики, допълва изданието.

Анализаторите посочват и още причини, сред които и лошата инфраструктура и свиването на строителството, които влияят не само върху цялата икономика, но и върху развитието на туризма като цяло. Лошото управление пък засяга не само туризма, но и други традиционни сектор, като рибарството.

Повече за дълговата криза в Гърция можете да научите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 10.09.22 г.
fallback