IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как финансите могат да спасят планетата

Необходими са спешни дейтсвия за справяне с климатичните промени, а международната общност няма достатъчно инструменти, смята анализатор

12:49 | 18.10.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>ТЕЦ в Шанхай. Снимка: Ройтерс</em></p>

ТЕЦ в Шанхай. Снимка: Ройтерс

За мнозина финансите са омразен термин, свързван с безотговорност и алчност. Но макар и неотдавна причинили страховита рецесия и висока безработица, финансите изглежда са незаменими в предотвратяването на още по-голямо бедствие - глобалното затопляне.

Необходими са спешни действия за справяне с климатичните промени, но международната общност не разполага с достатъчно инструменти за това, пише Жан Писани-Фери в свой анализ за Project Syndicate.

Няма особено голяма подкрепа за най-желаните от икономистите решения, а именно – лимит на емисиите парникови газове, система за търговия или налагане на цена на въглеродните емисии чрез данък. Вместо това преговорите преди климатичната среща в Париж през декември се провеждат на базата на доброволни едностранни обещания (Intended Nationally Determined Contributions).

Макар че включването на доброволни цели има потенциала да създаде глобална инерция в борбата с климатичните промени, този подход е малко вероятно да доведе до нови цели, които са едновременно обвързващи и пропорционални на предизвикателството.

Затова активистите все по-често търсят други средства и финансите са начело на списъка им.

Първо, финансите предлагат начини за проверка дали делата съответстват на думите. През 2011 г. докладът Unburnable Carbon на неправителствената организация Carbon Tracker Initiative показа, че резервите от изкопаеми горива, които правителствата и компаниите притежават, са пет пъти повече от количеството въглерод, който може да бъде изгорен през следващите 50 години, ако глобалното затопляне не бива да превишава 2 градуса по Целзий. 

Запасите само на 200-те най-големи публични енергийни компании - т.е. без държавните предприятия като Aramco в Саудитска Арабия – са с една трета над това количество. Това означава, че пазарната оценка на тези компании не е в съответствие със целта за овладяване на глобалното затопляне.

Това провокира кампания за убеждаване на инвеститорите да се откажат от въглеродните активи и към тази инициатива вече се присъединиха отделни лица и институции с портфолио от 2,6 трилиона долара.

Освен това гуверньорът на Английската централна банка (Bank of England) Марк Карни подчерта потенциалната опасност, която крият разпродадените въглеродни активи (stranded carbon assets). Инвеститорите са предупредени, че от гледна точка на финансовата стабилност въглеродните активи са рискови.

Отливът на инвестиции може да изглежда голям – и вероятно е, предвид факта, че кампанията започна неотдавна. И все пак 2,6 трилиона долара са под 5% от глобалните частни ценни книжа. Тенденцията е реална, но все още прекалено слаба, за да генерира значителни промени в оценката и поведението на компаниите, които се занимават с изкопаеми горива.

Втората причина защо финансите са важни, е фактът, че нисковъглеродната икономика изисква огромни инвестиции. Според Международната агенция по енергетиката (МАЕ), годишните инвестиции в енергетика са около 1,6 трилиона долара. 70% от тях са в петрол, въглища или газ. Зелените инвестиции са едва 15%, а тези в енергийна ефективност за сгради, транспорт и индустрия – около 130 милиарда долара.

Ограничаването на ръста на средната температура на планетата до 2 градуса по Целзий изисква разработване на чисти технологии, и още по-важно: четирикратно увеличение на инвестициите в енергийна ефективност през следващите 10 години. 

Такива инвестиции обаче няма как да се финансират лесно. Възвръщаемостта им зависи от все още колебливата цена на въглеродните емисии и често се осъществява в дългосрочен план. Същевременно подобряването на енергийната ефективност изисква адекватни инструменти за финансиране с правилните място, време и мащаби.

Експертите по климата се надяват, че иновативните финанси ще предоставят ясното планиране, което в момента липсва. За да се насърчат необходимите инвестиции, ключови се оказват премахването на субсидиите за енергия от изкопаеми горива, както и устойчива, растяща цена на въглеродните емисии.

Правителствата обаче не са склонни да действат, защото потребителите не обичат високите цени и защото бизнесът е загрижен за конкурентоспособността.

За да се преодолее тази неохота, активистите се обръщат към стимулите. Има препоръки правителствата да емитират зелени облигации, чиято доходност ще намалява, ако компаниите надвишат лимита си за вредни емисии.

Друга идея включва изработването на пътна карта за цената на въглеродните квоти или т.нар. социална стойност. Фирмите, които се занимават със зелени проекти, ще получат сертификат, гарантиран от правителството, за емисиите, които техният проект ще елиминира. Тогава централните банки ще рефинансират заемите на тези предприемачи до социалната стойност във въглеродния сертификат.

Така например ако цената на вредните емисии след 10 години съответства на обявената в началото социална стойност, проектът ще е на печалба и фирмата ще си върне заема.

Ако обаче правителствата решат да не финансират компаниите, ще се стигне до фалит и банката ще си поиска парите от правителството. 

Ако действията се отлагат, след 10 или повече години правителствата и обществата като цяло ще трябва да избират между данъчно облагане, дълг или инфлация. Инвестиции в големи мащаби сега и по-късно решение как те да се финансират изглежда безотговорно и действително е.

Но бездействието би било още по-безотговорно, заключава  Жан Писани-Фери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: За мнозина финансите са омразен термин, свързван с безотговорност и алчностА не са ли?Не точно финансите, а Съвременната механика на парите, както и порочните практики на безпринципно раздване на-по-20-30 заплати преди преназначение за вечни времена отново в системата.Финансите по принцип би трябвало да са организирани да стимулират творческо мислене и развитие, технологии и иновации, бизнес предприемачество и да затварят ножицата м/у екстремната бедност и неграмотност от една страна и екстремната алчност и склонност към измама от друга.Финансите няма да решат нещата защото нещата са заминали вече много далеч.За да решат изобщо някакви неща, финансите трябва да създават отрицателна обратна връзка за регулиране на порочни практики в системата, а не да поощряват и насърчават организиране на пробойни с цел извличане на изгоди.Така напр. ако една кредитна инспекторка вдигне лихва по кредит на 9.5% системата автоматично трябва да я праща на кандидат-студентски изпит по математика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 8 години
наводнениа, радиациа, плюс неколко атомни бомби, взливени.ше има само много вода, или никак. миларди органични ше измрат. и това е поради: правана не ядрени бомби, разрушаване на атмосферата чрез полети в космосъ, ДЕЙНОСТТА НА ТЕЗ БЛАГОРОДНИ И НЕУКОРИМИ ВОЕННИ ПЛЮС АЛЧНИТЕ БАНКЕРИ. Наздраве и честито. Неизбежно е. ВРЕМЕ Е ДА СЕ МРА.Е. ПЪРВИТЕ ША СА БЛАЖЕНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 8 години
импе,глобалното си е РЕЯЛНОС. Ама не,както ти се привижда.Повишаване на температурата и топене на ледовете на полясите. ГЛОБАЛНОТО Е КРАЙ НА УМЕРЕНИЯ КЛИМАТ! Готината планета ше стане свилепа за органичниа живот. суша,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Йохан Волфганг фон Гьоте го е казал хубаво - човек вижда според знанията си Не е толкова сложно но иска четене и мислене ,и пиша за тези които искат да четат ,да знаят В общи линии нещата се знаят но доклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от БВП ,и съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и за глобалното затопляне съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsс цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
като пишеш това се сещам за Джордано Бруно макар ,че всеки четвърти американец(25%) не знае, че Земята се върти около Слънцето - http://geograf.bg/bg/articles/15-Свят/55-Всеки%20четвърти%20американец%20не%20знае,%20че%20Земята%20се%20върти%20около%20Слънцето#sthash.Fk4Swj6Q.dpufКак беше оня шопски лаф ,че не'*** такова животно щом като аз не съм виждал Не се сърдя защото аз с много ,много четене и мислене съм стигнал до тези изводи но все пак си оправи речника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Явно пак е имало бягство от лудницата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Радвам се ,че проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) проумява за какво става въпрос (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsНО ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ХОРА ДА СА ЗАПОЗНАТИ И ЗАТОВА ПИША(преповтарям) ЗАЩОТО АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ЩЕ ИМА МИЛИАРДИ ЖЕРТВИ тоест когато става въпрос за такива важни неща мисля ,че мога да преповтарям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
След много четене ,мислене стигнах до извода ,че идват планетарни катастрофи и писах на ООН ,Европ.парламент и т.н.държ.органи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 ,а дали са прочели и разбрали незнам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Хората трябва да знаят ,че идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните,и съм готов да застана пред всички академии на науките ,експерти,NASA за да обясня подробноВ общи линии нещата се знаят но доклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от БВП ,и съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и за глобалното затопляне съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Императоре, "най-най-най-скъпата шашма в историята на човечеството" е "демокрацията". По-точно нейния внос-износ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още