fallback

Най-черните дни за Dax

Борсата наказа нелоялното поведение на Volkswagen, но водещият германски индекс познава и по-лоши сривове

15:54 | 24.09.15 г. 17
Автор - снимка
Създател

Ако човешкото ухо можеше да чуе шум от спада на курсовете на акциите, то в понеделник Франкфурт щеше да е оглушен от мощен тътен. Защото тогава цената на акциите на Volkswagen се срина рязко.

Малко по-рано базираният във Волфсбург концерн призна, че умишлено е манипулирал в САЩ стойността на отделяните от негови дизелови двигатели вредни газове в атмосферата. Само в рамките на няколко часа акциите загубиха над 21% от стойността си до 127 евро за брой – най-ниското ниво от лятото на 2012 г. Във вторник полетът надолу продължи, като книжата се обезцениха почти със същата стойност.

След изненадващото признание в неделя инвеститорите загубиха цялото си доверие към групата. Защото този скандал заплашва имиджа на компанията не само в САЩ, а освен това и във финансово отношение може да коства много.

Концернът е заплашен от глоба в размер до 18 млрд. долара. Сума, която дори подобен световен концерн не може да плати от бюджета за, да речем, празнични поводи. Резкият спад на акциите на VW изтри 12 млрд. евро от пазарната капитализация на компанията – почти толкова, на колкото борсата оценява цялата Commerzbank. 

Агенцията за защита на околната среда на САЩ обвинява VW, че умишлено с помощта на специален софтуер не спазва предписанията за  вредните емисии за дизелови автомобили в САЩ и по този начин е лъгала органите за въздействието на нейните автомобили върху околната среда. Според EPA са засегнати около 500 000 превозни средства.

VW не потвърждава тази цифра, но временно преустанови продажбата на някои дизелови автомобили в САЩ. Междувременно стана известно, че американското Министерство на правосъдието настоява за наказателни разследвания срещу VW. Автомобилният производител пък публикува предупреждение за финансовите си резултати. 

Разбира се, Volkswagen не е единствената компания, която само за един ден изтри милиарди евро на борсата.

Infineon също имаше своя "черен ден", а именно – на 3 декември 2008 г. С внушителните 40 процента спад в един ден производителят на чипове е тъжен лидер в класацията на бизнес изданието Handelsblatt за най-големите спадове на акциите на настоящите компоненти на германския борсов индекс DAX.

Infineon стана и първият компонент на DAX, чиито акции в рамките на само няколко часа се превърнаха в т. нар. Penny Stock, тоест в акции, чиято единична стойност възлиза от по-малко от 1 евро. През 2000 г. при първичното публично предлагане на компанията те се оценяваха на 70 евро за брой.

Но защо се стигна до този срив и кои са другите големи сривове по данни на Bloomberg вижте в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
fallback