fallback

Ледена епоха в Източна Европа

Страните от региона сипят недипломатични нападки една срещу друга, а единственият им общ „враг“ в момента е Брюксел

08:12 | 23.09.15 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Клеветници, лъжци, лицемери. В момента това са най-любимите думи на унгарския външен министър Петер Сийярто. Той обвинява половин дузина европейски правителства, че не казват истината за бежанската криза.

А засегнатите реагират своевременно. Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску нарече правителството в Будапеща "аутистично“. Хърватска съобщи, че министър-председателят Виктор Орбан подклажда истерии в Будапеща. Сръбският външен министър Ивица Дачич гръмогласно обяви, че страната му е заплашена да се превърне в "концентрационен лагер" заради затварянето на границите от страна на Унгария и Хърватска. 

Към стандартния репертоар сега спадат и други взаимни обвинения във фашизъм. Политическият тон в Централна и Югоизточна Европа рядко е изискан, но бежанската криза доведе според наблюдатели до истинска словесна война в региона, пише в свой анализ Der Spiegel. „Нашият министър на външните работи Сийярто наистина се изразява грубо, това няма нищо общо с дипломацията", казва политологът Атила Тибор Наги от базирания в Будапеща Méltányosság Institute. Сръбският анализатор Йелена Милич от намиращия се в Белград Център за евроатлантически изследвания (CEAS) препоръчва на своето правителство да се изказва „по-предпазливо", защото в противен случай Сърбия рискува планираното за края на годината начало на преговорите за присъединяване към ЕС.  

Вербалната враждебност в Централна и Югоизточна Европа е израз на нова ледникова епоха на тукашните държави в техните междусъседски отношения. И то почти десетилетие след разширяването на ЕС и многобройните опити двустранното и многостранното сътрудничество в региона да се постави на една постоянна, сигурна основа. Но сега става брутално ясно колко бързо връзките на сътрудничество и добросъседски отношения могат да се разпаднат в случай на криза.

Сърбия и Македония протестират от известно време срещу унгарската ограда на границата със Сърбия. И Хърватия и Румъния вече осъждат оградата по техните гранични участъци, която унгарците започнаха да строят наскоро. Будапеща от своя страна обвинява страните по маршрута на бежанците през Балканите - Гърция, Македония, Сърбия и от скоро Хърватия, че само пропускат бежанците. Всички те заедно се оплакват на Гърция, че тя не защитава външните граници на ЕС, както и на германския канцлер за това, че е "поканила" бежанците.

Комуникация помежду си очевидно те не водят, поне такива са и оплакванията от Унгария в Македония. Да не говорим за бившите уж отлични модели на сътрудничество, като например редовните съвместни унгарско-румънски междуправителствени заседания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
fallback