fallback

Как бежанската криза постави Турция в центъра на събитията?

Анкара със сигурност ще воюва за някои отстъпки, ако ЕС иска страната да поеме ролята на буферна зона

13:19 | 22.09.15 г.

Със строгата си физиономия и очевидната липса на добро настроение президентътна Турция Реджеп Тайип Ердоган поне не може да бъде обвинен в липса на чувство за хумор, пише Financial Times.

Застанал до Доналд Туск, председателя на Съвета на Европейския съюз (ЕС), който още се разкъсва от разногласия по въпроса с бежанската криза, Ердоган изрече немислимото: “Ние напълно подкрепяме квоти мигранти”. Той допълни, че е “естествено” тази система за споделяне на бремето от бежанската криза да обхване и Турция. Страната вече е приела над 2 млн. бежанци от Сирия-

Анкара всъщност каза в очите на ЕС истината за надеждността на схемата за разпределяне на едва 40 хил. души между страните от блока. Брюксел смята, че е изправен пред вълна от бежанци, а Анкара посочва, че това е просто “тънка струйка”, която изтича през морето. Висш служител на ЕС коментира при условие на анонимност, че представители на Турция буквално са се изсмели в лицето на представители на ЕС заради схемата за преразпределяне на 40 хил. души.

За отношенията между Турция и ЕС кризите имат характер на трансформираща сила. На хартия Ердоган се смята за молител Турция да бъде приета в ЕС, за ученик, чиито автократични, лоши навици трябва да бъдат порицавани и променяни. Сега обаче Европа става молител, като се опитва да си проправи пътека към Анкара в търсене на решение за бежанската криза.

Когато Туск се осмели да се срещне с Ердоган, за да обсъждат темата за бежанците, и други европейски лидери го последваха. Германският чуждестранен министър съвсем скоро ще посети Турция, а и представители на други правителства съвсем скоро ще му отдадат почит. Седмици преди ключовите избори в Турция пък самият Ердоган ще посети Брюксел. И всичко това се разиграва в момент, в който Турция навлиза в период на нестабилност заради конфликта с кюрдите.

Отдавна са отминали дните, когато длъжностни лица на ЕС биха “валсували” из турските министерства, за да пренаписват законите. Опасността е обаче ЕС да изгуби по-голямата награда – стабилна демокрация току до границата си. Европа никога не се е била толкова уязвима на капризите на Ердоган, още повече, че Турция може да направи много за увреждане на интересите на Запада, както и на собствените си.

ЕС в момента се затруднява с осигуряването на финансиране за бежанската криза. Йоханес Хан, еврокомисарят по разширяването, се опитва да събере 1 млрд. евро. До момента за бежанците в Турция са предоставени 200 млн. евро, а самата Турция е похарчила вече 6 млрд. долара.

Ако Турция стане буферната зона на ЕС за бежанците, Анкара естествено ще настоява за някои отстъпки. Ердоган е изправен пред дилема дали да предостави на сирийците право да работят в Турция - решаваща стъпка към намаляване на привлекателността на ЕС. Допълнителни средства от ЕС може да облекчат ситуацията. Възможно е и Брюксел да се опита да убеди Анкара да затегне контрола по границите си, да започне да преследва трафикантите на хора и да въведе система за регистрация на бежанците.

Списъкът с желания на Турция вероятно ще бъде оглавен с допълнителни пари. За начало Анкара вероятно ще поиска и либерализация на правилата а пътуване в Шенгенското пространство.

Темата за бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:28 | 28.08.22 г.
fallback