IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия, Гърция и бъдещето на Европа

Германия трябва да промени подхода си спрямо Гърция, за да защити европейския и националния си интерес, твърди Джефри Сакс

08:55 | 01.08.15 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас Снимка: Ройтерс

Година след година кредиторите на Гърция обещават, че спасителните пакети ще доведат до скок на производството, заетостта и износа. Вместо това страната преминава през депресия, сравнима с упадъка на производството и заетостта на Германия в периода между 1930 и 1932 г. преди Хитлер да поеме властта. Много германци може да презират сегашното гръцко правителство, управлявано от СИРИЗА, което иска край на политиката на строги икономии, наложена от кредиторите, но четири последователни правителства - лявоцентристко, технократско, дясноцентристко и ляво - я прилагаха.

Всички тези правителства се провалиха. Може би дясноцентристкото правителство на Антонис Самарас от 2012 до 2015 г. беше най-близко до успеха, но то не успя политически да оцелее на строгите икономии, които беше принудено да наложи. Кредиторите на Гърция също не направиха нищо, за да помогнат на правителството на Самарас да преодолее политическата си обвързаност, въпреки че по принцип го харесваха.

За да преодолее икономическата криза, кредиторът трябва да бъде умен и балансиран. Правилно е да се изискват строги реформи от лошо управлявано задлъжняло правителство. Но ако длъжникът бъде притиснат твърде много, обществото ще се разпадне, което води до липса на стабилност, агресия, преврати и непрекъснато човешко страдание. Макар длъжникът да губи най-много, кредиторите също губят, защото не успяват да си върнат дълга.

Формулата на успеха е реформите да се обвържат с облекчаване на дълга в съответствие с истинските нужди на икономиката. Умният кредитор на Гърция ще зададе някои сериозни и сондиращи въпроси. Как можем да помогнем на Гърция да раздвижи кредитирането в банковата си система? Как можем да помогнем на Гърция да повиши износа си? Какво е нужно, за да насърчим бързия растеж на малките и средни гръцки предприятия?

В продължение на вече пет години Германия не задава тези въпроси. Наистина, с времето, въпросите са заменени от германското недоволство спрямо предполагаемата гръцка леност, корупция и непоправимост. А това стана грозно и лично и за двете страни. Кредиторите не успяха да предложат реалистичен подход спрямо гръцките дългове, може би защото Германия се опасява, че Италия, Португалия и Испания също може да поискат облекчаване.

Каквато и да е причината, Германия се държи с Гърция лошо и не успява да предложи състрадание, анализ и нужното облекчаване на дълга. И ако причината е, че иска да сплаши Италия и Испания, то трябва да си припомни категоричния императив на Кант: държавите, както и отделните личности, трябва да бъдат третирани като цели, а не като средства.

Кредиторите понякога са мъдри, а понякога изключително глупави. Америка, Великобритания и Франция бяха изключително глупави през двадесетте години на миналия век, когато наложиха прекомерно високи репарации на Германия след Първата световна война. През 40-те и 50-те години САЩ се оказа мъдър кредитор като даде на Германия нови финансови средства съгласно плана Маршал, последвани от облекчаване на дълга през 1953 г.

През 80-те години обаче САЩ отново беше лош кредитор, когато изиска огромни плащания по задълженията на страни от Латинска Америка и Африка. През 90-те години и след това страната поумня и облекчи дълговете им. През 1989 г. САЩ бяха достатъчно мъдри да предоставят редуциране на дълга на Полша (както направи и Германия, макар и неохотно). През 1992 г. глупавото американско настояване за строго обслужване на руските задължения след падането на Съветския съюз посяха семената на днешните горчиви отношения.

Исканията на Германия доведоха Гърция почти до колапс с потенциално катастрофални последици за световната репутация на Гърция, Европа и Германия. Сега е време за мъдрост, а не за твърдост. А мъдростта не означава мекота. Поддържането на мирна и просперираща Европа е най-важната отговорност на Германия, но е и нейният най-ценен национален интерес.

* Джефри Сакс е професор по устойчиво развитие, здравна политика и управление, както и директор на Института за Земята към Колумбийския университет.

Всичко по темата за дълговете на Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Кризата от 2008 година дойде от спукването на СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН в САЩ и свързаните с него ТОКСИЧНИ ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ опаковани от рейтинговите агенции със степен на риска "ААА". ИНВЕСТИТОРИТЕ на тези облигации бяха европейски централни банки и фондове.Преодоляването на кризата в европейски държави протече с отпускането на кредити от ЕЦБ , като лихвите за укрепване на НЕМСКАТА банкова система бяха 0,7%, а на колегите им от ГЪРЦИЯ достигаха до 7% !!Спомняте си за проблема в немската КОМЕРЦБАНК и как беше решен той през 2013 година - Германия тегли от ЕЦБ нисколихвен заем след което с него увеличи дяловото си участие в проблемната банка. В НБГ влезнаха АМЕРИКАНСКИ и КАНАДСКИ фондове, които не само не я стабилизираха , но я и декапитализираха с надеждата ЕЦБ отново да отпусне поредния стабилизационен заем гарантиран от гръцката държава.За новите собственици на НБГ не е важно дали лихвата е 0,7% или 7% защото гарант по плащанията ще е гръцката държава, а не собствениците на банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Джефри Сакс е съветник и на Бан Ки Мун(шефа на ООН) и се радвам на едни други негови изказвания - ''Днешният модел на растеж е по инерция краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всички ще завърши със сълзи'' - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsЗАЩО НИКОЙ НЕ СПОМЕНАВА ЗА ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ ???? ,и под статията на Джоузеф Стиглиц, Нобелов лауреат по икономика - http://darikfinance.bg/***/116823/%C7%E0%F9%EE+%EF%EE%E6%E5%F0%F2%E2%E0%F5%E0+%C3%FA%F0%F6%E8%FFкоментар 1 съм обяснил подробно цитирайки и една статия на Инвестор на едни банкер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
Мъдростта изисква на първо място спазване на правилата .Защото , какво ще правите ако се появят "мъдреци" от всички посоки ?Системните правила могат да се надграждат мъдро , но никой няма право да проявявя каквито и да било мъдрост извън вече определената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 5
railhan
преди 8 години
"За да преодолее икономическата криза, кредиторът трябва да бъде умен и балансиран. Правилно е да се изискват строги реформи от лошо управлявано задлъжняло правителство. Но ако длъжникът бъде притиснат твърде много, обществото ще се разпадне, което води до липса на стабилност, агресия, преврати и непрекъснато човешко страдание. Макар длъжникът да губи най-много, кредиторите също губят, защото не успяват да си върнат дълга."Умен и балансиран - ЕС направи достатъчно отстъпки, колко повече трябва? За 7 години от началото на кризата Гърците два камъка един върху друг не са сложили. Колко от обещаните реформи и стъпки бяха изпълнени? А нека да не забравяме, че и в Испания, Португалия и Италия червени популисти чакат да се вредят на опашката. Ако на Гърция им се опрости още дълг какво ще спре и другите да си поискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 4
railhan
преди 8 години
Айде, стига с тези сърцераздирателни анализи за Гърция. Колко грешна била политика и тинтири минтири. Всички можем да видим каква е реалността и основната причина да се провалят спасителните пакети:Гърция има раздут стандарт който не отговаря на възможностите на икономиката им. За да има някакви шансове икономиката да се възтанови и да се върне към заетост, износ и растеж, то разходите за заплати, пенсии и администрация трябва да бъдат сериозно съкратени. Амбиция за такава стъпка няма нито обществото, нито правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още