IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спечелиха ли гърците от спасението на гръцките банки?

В момента гръцките банки са най-слабата брънка в икономиката, разчитайки изцяло на помощта от ЕЦБ

11:05 | 08.07.15 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Много от парите от двата спасителни заема за Гърция отидоха в банките, както в местните, така и в дъщерните дружества на чужди банки с дейност в страната. И все пак в момента банките са най-слабата брънка на гръцката икономика. Ако Европейската централна банка (ЕЦБ) намали спешната помощ за осигуряване на ликвидност или изиска по-голямо обезпечение, еврото във финансовата система на страната ще свърши, коментира BloombergView. Какво всъщност се случи тогава с всички пари от спасителните заеми?

Защитниците на Гърция, включително нобеловите лауреати Пол Кругман и Джоузеф Стиглиц, неколкократно заявиха, че гръцките спасителни заеми са облагодетелствали чуждестранните банки. „Трябва да е ясно: почти нищо от огромната сума пари, заета на Гърция, реално не отиде в нея“, писа Стиглиц. „Тя бе изплатена на кредиторите на частния сектор – включително на германски и френски банки. Гърция получи подаяние, но плати висока цена, за да запази банковите системи на тези страни“. Това твърдение стана част от митологията около гръцката криза.

Всъщност не е трудно да се изчисли колко пари са взели чуждите банки и колко са загубили те в хода на двата спасителни заема. Според данни на Банката за международни разплащания (БМР) в края на 2009 г. всички международни искания към Гърция възлизат на 177,9 млрд. долара, като 96,6 млрд. долара са в публичния сектор (това са инвестициите във вече огромния държавен дълг на Гърция). До края на 2011 г., преди втория спасителен заем и голямото преструктуриране на гръцкия дълг, международните искания са спаднали до 73,3 млрд. долара, като 40,8 млрд. долара са в публичния сектор.

Това означава, че първият спасителен заем, договорен през май 2010 г. и възлизащ на 110 млрд. евро от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), наистина е помогнал на чуждите банки да намалят експозицията си към дълга в публичния сектор на Гърция с 55,8 млрд. долара. Сумата звучи сериозно, но това е само малка част от общата чужда експозиция на германските и френските банки. В края на 2009 г. международната позиция на германските банки възлиза на 4,9 трлн. долара, твърди БMP. Противно на разпространеното схващане, Германия не рискува да загуби много от гръцки дефолт тогава и първоначално се противопоставя на първия спасителен заем.

Въпреки това чуждите банки безспорно са се възползвали от първата сделка. Както и гръцките банки. Според Jubilee Debt Campaign, група, подкрепяща облекчаване на дълга, Гърция е платила общо 73 млрд. евро (80 млрд. долара) главница и лихви от държавния си дълг през 2010 и 2011 г., така че повече от 20 млрд. долара явно са отишли в местните финансови институции.

През юни 2011 г. МВФ обяви гръцкия държавен дълг за все още неустойчив и каза, че Гърция се нуждае или от още 70-104 млрд. евро от официални кредитори, или от преструктуриране на частния дълг. Веднага след това германският финансов министър Волфганг Шойбле започна да настоява за втория вариант. ЕС и МВФ обещаха още 64 млрд. евро, а банкерите започнаха да се подготвят да загубят част от гръцкия държавен дълг, останал в техни ръце.

След дълги преговори и извиване на ръцете до края на април 2012 г. Гърция успя да намали номиналната стойност на дълга си със 107 млрд. евро, или с 52%. Кредиторите приеха „подстригване“ (орязване на дълга) до 65%, като според някои анализатори това е загубата от настоящата стойност, заложена в замяната на облигации, която Гърция започва. Загубата е по-голяма в сравнение с директно намаляване на главницата, защото инвеститорите вече са се съгласили да удължат сроковете за погасяване.

Сред страните с високи и средни доходи само три случая на преструктуриране са с по-голяма тежест върху частните кредитори: Ирак през 2006 г. (91%), Аржентина през 2005 г. (76%) и Сърбия и Черна гора през 2004 г. (71%)“, казва икономистът Йеромин Цетелмайер. Преструктурирането е най-голямото в историята в абсолютна стойност.

В този момент гръцките банки щяха да загубят колкото или дори повече от чуждите финансови институции. Когато се присъединяват към комисията на кредиторите, която договоря преструктурирането, те притежават най-големия дял от гръцкия държавен дълг спрямо останалите членове. National Bank of Greece държи 13,7 млрд. евро в гръцки държавни книжа, Piraeus има 9,4 млрд. евро, Alpha Eurobank има 3,7 млрд. евро, а Marfin – 2,3 млрд. евро. За сравнение, Deutsche Bank притежава само 1,6 млрд. евро.

През май 2012 г. МВФ заяви, че преструктурирането на дълга ще „предизвика обезценяване за около 22 млрд. евро“ и че „регулаторният капитал ще бъде изтрит за четири банки, което представлява 44% от активите на системата, а при останалите банки ще има значителна декапитализация“. Така че през април същата година Гърция заема 25 млрд. евро от Европейския механизъм за финансова стабилност (ЕМФС), за да рекапитализира банките, ефективно компенсирайки ги за загубите от преструктурирането.

Като цяло в крайна сметка гръцките банки получават около 45 млрд. евро от спасителни заеми, повече от сумата от 41 млрд. евро, която Европа предостави за банковата рекапитализация на Испания. Въпреки че повече от половината сума е нужна, за да покрие загубите от наложеното от правителството редуциране, Гърция не трябваше да взима допълнителен заем, защото можеше да „спаси“ кредиторите и вложителите на банките, както направи Кипър през 2013 г. В случая с Гърция обаче нищо толкова тежко като решение не е обсъждано.

Сега гръцките банки разчитат почти изцяло на спешната помощ за осигуряване на ликвидност на ЕЦБ от 89 млрд. евро. Тази помощ помага на банките да поддържат банкоматите си пълни и (засега) да позволяват тегленето на до 60 евро на ден на клиент. Няма какво повече да се направи, а правителството в понеделник заяви, че банките ще останат затворени до четвъртък. Този срок вероятно ще бъде удължен още, освен ако не се достигне до сделка с кредиторите.

Така че къде отидоха спасителните пари на банките? Някои могат да кажат, че те все пак са достигнали до гръцките граждани. Веднага щом стана ясно, че марксистите от партията СИРИЗА може да поемат следващото правителство, гърците се втурнаха към банките, за да изтеглят депозитите си, които бяха останали сравнително стабилни след началото на спасителната помощ. Между края на ноември и края на май са били изтеглени около 32 млрд. евро.

Тегленията през юни вероятно са доближили сумата до размера на помощта, която банките в Гърция са получили от правителството.

Факт е, че гърците, които успяха да изтеглят парите си, преди правителството да затвори банките, не са най-бедните граждани, които най-много се нуждаят от помощ. И все пак те са онези, на които правителството на Алексис Ципрас реално разпредели парите, които първо попаднаха в гръцките банки. С оглед на предстоящото, ако Ципрас не успее да договори нова сделка с кредиторите, тези вложители трябва да са безкрайно благодарни, че банките не бяха затворени по-рано.

Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 10
abdul
преди 9 години
Ако някой все още се чуди какви са предимствата на биткойн:- Биткойн НЕ МОЖЕ да бъде блокиран от централна институция- Биткойн може да бъде лесно спасително средство при проблеми с кешовите и банкови плащания.- Биткойн е глобално конвертируем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Rumen_
преди 9 години
Аз не мога да разбера защо са затворено гръцките банки всъщност. Разбирам да временно да забранят тегленето на пари в брой, както и банковите преводи към чужбина. Но защо не ги отворят и поне да позволят вътрешнобанковите преводи, както и междубанковите прводи в Гърция? Както и внасянето на пари в брой. Така поне разплащанията между фирмите биха могли да се случват.И друго ми е интересно - магазините, които вече толкова време всеки ден получават маса пари в брой, какво ги правят, ако не могат да ги внесат в банките? Как ги пазят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
SOFIX
преди 9 години
Спечелиха защото ядоха, пиха и играха. Ама вече няма да е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 12
Атанасио
преди 9 години
продълж. на коментар 2 Иначе ЕЦБ даде на трилион евро на частни банки с 0,5% лихва за да купуват ДЦК с 4-7% лихва - http://darikfinance.bg/***/85651#comments Питър Бофингер, икономически съветник към немското правителство, се изказва много ясно: "Тази помощ не е за страните в беда (като Испания), а за нашите банки, които притежават големи частни дългове в тези страни." ." (Chattered Pratap, "Bailing out Germany: The Story Behind the European Financial Costs" [28/05/42])Няма как да бъде казано по-ясно - спасяваха се банките с пари на данъкоплатците през ДЦК вместо ЕЦБ да купува ДСК Проф.д.ик.н. Красимир Петров обяснява прекрасно за ефекта на доминото и за 3% ликвидност на немските банки - https://***.youtube.com/watch?v=XVLFEKU_kUI разбирам ,че спасяването на банките е задължително(по-малкото зло) но трябва строги регулации и никога да не се повтаря ,и минимум 25% собствен капитал на банките плюс таван на заплатите и печалбата ,и защото се подиграват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 11
Атанасио
преди 9 години
Съгласен съм ,че правилата трябва да се спазват но това ,че нашите банки имат 20% капит.адекватност и 30% ликвидност не ги прави сигурни защото парите кеш у нас са 11млрд.лв. а влоговете над 70млрд.лв. тоест ако 20% решат да си изтеглят и държат парите в къщи какво пра'им?! Банковата ваканция е неизбежна в смисъл безкасово заплащане и тук е тънкоста която трябва да се обясни на хората ,че това е добро - особено за Гърция която има над 50% сенчеста икономика( у нас 40%) тоест едни 10 млрд.евро не влизат в бюджета и още толкова от офшорките и т.н. 51% от проблемите на света идват от лихвата и т.н. дерегулации на финан.капитализъмПроф.Милтън Фрийдман с нобел за икономика има предвид индустриалният капитализъм когато говори за свободен пазар тоест за финансовият трябва тотални регулации защото за пореден път го доказахаПовече тук - http://***.investor.bg/news/comments/198238/130/коментар 1,2,3,4,5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
george353
преди 9 години
По Блумберг казаха че от тук нататък само чудо може да налее ликвидност в банките навреме. Това ще доведе до затварянето на много компании и рязко повишаване на и без това високата безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още