IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко много е прекалено много?

Нов доклад на МВФ твърди, че страните не трябва да изплащат заемите си за сметка на икономическия си ръст

20:57 | 05.06.15 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Публичният дълг на богатите страни нарасна рязко между 2007 и 2012 г. от средно 53% от брутния вътрешен продукт (БВП) до почти 80%. Някои хора смятат, че това е сериозен проблем и твърдят, че правителствата трябва да направят всичко възможно да намалят дълговете си. Но това мнение се оборва от нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ), според който „изплащането на дълга“ (или ползвайки сравнението на британския финансов министър Джордж Озбърн - „поправянето на покрива докато слънцето блести“) не е най-разумният подход.

Икономистите на МВФ смятат, че ако едно правителство днес може да избира между това да има висок или нисък дълг, тогава при равни условия на всичко останало то ще (а така и трябва) избере втората опция. В крайна сметка, когато дългът е голям, правителствата трябва да налагат неприятни данъци, за да финансират плащанията си по лихвата на дълга. А тези данъци дърпат икономиката назад.

Но когато едно правителство е изправено пред голям дълг, дали е по-добре да наложи строги икономии и да го изплати, или трябва да се възползва от ниските лихвени проценти, за да инвестира? Отговорът зависи от степента на „фискално пространство“ на правителството. Тази концепция представлява разликата между съотношението на дълга към БВП на страната и „горната граница“, изчислена от рейтинговата агенция Moody's, над която трябва да бъдат предприети действия, за да се избегне дефолт.

Въз основа на този критерий страните могат да бъдат групирани в категории според това доколко страната се доближава до този горен праг: безопасна (зелена) зона, с повишено внимание (жълта), със значителен риск (кехлибарено) и високорискова (червена). Това е подходящ критерий за оценка на уязвимостта на финансите на правителството спрямо шокови ситуации.

За страните, които са близо до горната граница (от кехлибарената или червена категория), докладът на МВФ не е особено полезен: те трябва да предприемат действия, за да намалят нивата си на задлъжнялост. Но за страните от зелената зона (сред които САЩ е един от много добрите представители, а Великобритания е малко по-назад), анализът на МВФ има ясно послание: не се тревожете за дълга си.

За тези страни анализаторите твърдят, че разходите за увеличаване на данъците или за съкращаването на полезните разходи, с които да се намалят нивата на дълга, са повече от евентуалните ползи. За държавите в безопасната зелена зона авторите представят пример, според който дадена страна намалява дълга си от 120% до 100% от БВП. Те изчисляват, че очакваните негативи от по-високите данъци (от липсата на стимул за работа заради увеличените данъчни ставки например) най-вероятно ще надхвърлят очакваните ползи (от по-ниския риск за дефолт в случай на криза) десетократно.

Какво трябва да направят тогава тези страни? Най-доброто нещо, казва докладът, е просто да се позволи на икономическия ръст да си свърши работата. В дългосрочен план, ако икономиката расте по-бързо от дълга, неговата тежест като процент от БВП ще падне.

Този анализ е доста опростен. Има страни, които са много по-заинтересувани от дългосрочната динамика отколкото от ефекта на заема върху растежа в краткосрочен план (което често може да се окаже по-релевантният въпрос за правителствата с времево ограничени изборни мандати). Но е полезно напомняне за това, че не е задължително публичният дълг да предизвиква паника.

Наистина, както предишно проучване на МВФ показа, посоката на съотношението на дълга към БВП може да е от по-голямо значение от общите им равнища. Често фундаменталните компромиси между негативите и ползите от взимането на кредити с цел инвестиране се подценяват. Може би правителствата трябва да погледнат по-разумно към покрива си преди да бързат да поправят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
Относно 1) - явно не си наясно с геологията и как се образува петрола - http://chitanka.info/text/27913/3 и съм описал всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231относно 2) - ръст на БВП става и с инфлация или от нереалната икономика(финансовият капитализъм)относно 3) - ако се остави на пазара става страшно защото си представи при 18 трилиона дълг на САЩ лихват да скочи с 3% = 540 млрд. от бюджета за лихва и от къде да дойдат ?! - от вдигане на данъци или орязване на разходите което ще доведе до революция освен депресия относно 4) приятелю !!! нали не мислиш ,че разбираш повече от МВФ ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
1. Няма да свърши петрола, освен в главите на зелената мафия, с която успя да си изпроси държавни пари, чрез политически лобизъм. Този филм почти приключи след като китайците се научиха да произвеждат ВЕИ-та за жълти стотинки.2. Ръст на БВП става с повишаване на ефективността или с промяна на критериите за измерването му (напр. вкл. в БВП на проституцията и наркотърговия)3. Това за лихвите до нулата са пълни глупости. Лихвата би трябвало да я определя пазарът. В момента нищо от това не се случва, затова и виждаш лихви около (че и под нулата). Лихва до нула при 100% дълг е глупост, в която половината "цивилизован" свят продължава сляпо да вярва.4. Това, че МВФ! излизат с подобно изявление означава, че нещо по сметките там горе наистина много жестоко се е объркали и в момента гасят пожари..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
През ноември 2013год. на научно-изследователската конференция на МВФ проф.Лари Съмърс предложи отрицателни лихви и Пол Кругман го потвърди като блестяща идея но затова трябва да се премахнат книжните пари подобно на 1933 - с Указа 6102 на Франклин Рузвелт от 5 април 1933 година, съгласно който на американците им беше предложено да се откажат от натрупаното злато до 1 май 1933 година чрез обмяна на хартиените пари. Тези които не са съгласни отиват в затвор за 10 години или плащат глоба 10 000 долара еквивалент на днешните 200 000 долара.Коя държава първа ще въведе парите с демередж(отрицателна лихва) Идеята за създаване на Международна Клирингова палата беше в основата на Бретън-Уудс(предложена от Кейнс), а не в това което се превърна благодарение на ФЕД.ТОВА СЪЩО НЯМА ДА РАБОТИ НО беше предложено защото ТАКА СЕ ЗАПАЗВА ФИНАН.ВЛАСТ - банките пак ще обират каймака - когато няма книжни пари банката ще наложи такси и малка отрицателна лихва и 1932г. е правено в Австрия с успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията. Ако си поставим цели, които укрепват човешкото и екологичното благополучие трябва да се научим да пестим, вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВПДАНО СЕ ОСЪЗНАЕ ПО-БЪРЗО ,че няма време катастрофите са три - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
това е истината доказано отдавна - http://solidbul.eu/?p=3421 Теорията е проста - ако БВП е 100 единици и дълга 100% при ръст на БВП с 5% ще намали дълга ако лихвата е до нулата Въпроса е как да има ръст на БВП - ЛЕСНО ако не свършваше петрола и нямаше глобално затопляне и т.н. екологични проблеми Ръст на БВП става по два начина 1) кредитиране 2) преразпределение За кредитирането трудна работа - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684 Системата се провали(не работи) и трябва смяна на системата Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също го обяснява добре - http://greentech-bg.net/?p=2147
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Хм, консервативните икономисти от МВФ, дават съвет за вземане на дългове, мноооого интересно. Някак си не мога да не забележа, че пак говорим за наистина субективни показатели, защото най-вероятно и на Гърция биха предписали нещо подобно преди не толкова много години, преди да изпищят на умряло, през 2010 дълга на Гърция беше 110% от БВП и бяха с добър кредитен рейтинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Тези хора (МВФ) взимат много тежки наркотици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още