IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко много е прекалено много?

Нов доклад на МВФ твърди, че страните не трябва да изплащат заемите си за сметка на икономическия си ръст

20:57 | 05.06.15 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Публичният дълг на богатите страни нарасна рязко между 2007 и 2012 г. от средно 53% от брутния вътрешен продукт (БВП) до почти 80%. Някои хора смятат, че това е сериозен проблем и твърдят, че правителствата трябва да направят всичко възможно да намалят дълговете си. Но това мнение се оборва от нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ), според който „изплащането на дълга“ (или ползвайки сравнението на британския финансов министър Джордж Озбърн - „поправянето на покрива докато слънцето блести“) не е най-разумният подход.

Икономистите на МВФ смятат, че ако едно правителство днес може да избира между това да има висок или нисък дълг, тогава при равни условия на всичко останало то ще (а така и трябва) избере втората опция. В крайна сметка, когато дългът е голям, правителствата трябва да налагат неприятни данъци, за да финансират плащанията си по лихвата на дълга. А тези данъци дърпат икономиката назад.

Но когато едно правителство е изправено пред голям дълг, дали е по-добре да наложи строги икономии и да го изплати, или трябва да се възползва от ниските лихвени проценти, за да инвестира? Отговорът зависи от степента на „фискално пространство“ на правителството. Тази концепция представлява разликата между съотношението на дълга към БВП на страната и „горната граница“, изчислена от рейтинговата агенция Moody's, над която трябва да бъдат предприети действия, за да се избегне дефолт.

Въз основа на този критерий страните могат да бъдат групирани в категории според това доколко страната се доближава до този горен праг: безопасна (зелена) зона, с повишено внимание (жълта), със значителен риск (кехлибарено) и високорискова (червена). Това е подходящ критерий за оценка на уязвимостта на финансите на правителството спрямо шокови ситуации.

За страните, които са близо до горната граница (от кехлибарената или червена категория), докладът на МВФ не е особено полезен: те трябва да предприемат действия, за да намалят нивата си на задлъжнялост. Но за страните от зелената зона (сред които САЩ е един от много добрите представители, а Великобритания е малко по-назад), анализът на МВФ има ясно послание: не се тревожете за дълга си.

За тези страни анализаторите твърдят, че разходите за увеличаване на данъците или за съкращаването на полезните разходи, с които да се намалят нивата на дълга, са повече от евентуалните ползи. За държавите в безопасната зелена зона авторите представят пример, според който дадена страна намалява дълга си от 120% до 100% от БВП. Те изчисляват, че очакваните негативи от по-високите данъци (от липсата на стимул за работа заради увеличените данъчни ставки например) най-вероятно ще надхвърлят очакваните ползи (от по-ниския риск за дефолт в случай на криза) десетократно.

Какво трябва да направят тогава тези страни? Най-доброто нещо, казва докладът, е просто да се позволи на икономическия ръст да си свърши работата. В дългосрочен план, ако икономиката расте по-бързо от дълга, неговата тежест като процент от БВП ще падне.

Този анализ е доста опростен. Има страни, които са много по-заинтересувани от дългосрочната динамика отколкото от ефекта на заема върху растежа в краткосрочен план (което често може да се окаже по-релевантният въпрос за правителствата с времево ограничени изборни мандати). Но е полезно напомняне за това, че не е задължително публичният дълг да предизвиква паника.

Наистина, както предишно проучване на МВФ показа, посоката на съотношението на дълга към БВП може да е от по-голямо значение от общите им равнища. Често фундаменталните компромиси между негативите и ползите от взимането на кредити с цел инвестиране се подценяват. Може би правителствата трябва да погледнат по-разумно към покрива си преди да бързат да поправят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 9 години
А бе и аз ако получавам лихви от чужди пари, които раздавам на десетократни заеми и аз ще давам такива съвети :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Светът в рецесия или в системна криза? - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/и на г-н Хитов му писах - http://krizata.blog.bg/drugi/2015/05/28/sydyrjanie-na-krizata-blog-bg.1364989КОЛКО ХОРА РАЗБИРАТ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС Хванаха се в собствените си мрежи и сами доказаха ,че системата не работи и няма как да работи защото Земята е затворена система и не може да има постоянен растеж и имаше заради кредитната експанзия и финансовият капитализъм БВП-то расте но реалността е друга '' Задлъжняването е просто начин за прикрита конфискация на благосъстояние'' - http://atlas-bg.eu/zlatoto-i-ikonomicheskata-svoboda.htmlКак централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%подробно https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Трябва сериозен дебат по темата на кого всъщност е необходимо задлъжняването и защо трябва да продължава това потъване.Наистина прилича на последна фаза от силна наркотична зависимост, която винаги свършва фатално за пациента, но никога за болницата и за лекуващия екип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Как интересно се завъртя колелото на историята, така че днес единствения шанс да продължиш напред е да затънеш в дългове и да загубиш суверинитета си.На това ли му викат растеж?Едно време му викахме робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Мног добре е обяснено - Светът в рецесия или в системна криза? - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/но аз винаги се предържам към казаното от Айнщайн ''говорете така ,че и баба ми да ви разбере'' и на г-н Хитов му писах - http://krizata.blog.bg/drugi/2015/05/28/sydyrjanie-na-krizata-blog-bg.1364989КОЛКО ХОРА РАЗБИРАТ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС В океана от информация пресявам и анализирам по-важното и пиша навсякъде с цел(идеята ми е) да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем 3-те планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972Изпратил съм отвореното писмо на 3-те държ.власти ,министерства , ДАНС и БАН ,и ''4-власт'' ,и на Европ.комисия и Парламент ,и на ООН но незнам дали са го прочели и разбрали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Проф.д-р Боян Дуранкев преподавател в УНСС по маркетинг и стратегическо планиране го казва кратко - план Маршал за Източна Европа и трябва да се обясни по-подробно всичко - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1613710335573861 ,и професора е харесал написаното от мен защото това са фактите ,истината Светът в рецесия или в системна криза? - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/''кризата'' е доктор по икономика и преподавател в УНСС - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също го обяснява добре - http://greentech-bg.net/?p=2147ИДВАТ 3 ПЛАНЕТАРНИ КАТАСТРОФИ - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЕГНАТ АКО СЕ ВЗЕМАТ ВЕДНАГА ПРАВИЛНИТЕ МЕРКИ - забрана на офшорки и т.н. с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща(коментар 10)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
продължение на коментар 10Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшорки.В света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo С забрана на офшорите 3% бюдж. дефицити на САЩ и ЕС изчезват - стават 2-3% бюджетни излишъциПрез 1972 г. Нобеловият лауреат за икономика Джеймс Тобин предлага - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino''данък Тобин'' е справедлив защото удря само спекулативния капитал и възстановява тежестта на реалната икономика - срещу богатството трябва да стоят реално произведени стоки и услугиОтделно БАЗЕЛ - 3 е недостатъчно трябва минимум 20% собствен капитал и с таван на заплатите и печалбите лесно се оправя почти всичко Таванът кара реалната икономика да инвестира ,а при банките да се държат нормално ,да увеличат капитала ,и трябва криминализиране на необезпечените кредити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 9 години
''В крайна сметка, когато дългът е голям, правителствата трябва да налагат неприятни данъци, за да финансират плащанията си по лихвата на дълга. А тези данъци дърпат икономиката назад.Но когато едно правителство е изправено пред голям дълг, дали е по-добре да наложи строги икономии и да го изплати, или трябва да се възползва от ниските лихвени проценти, за да инвестира? ''Противоречие защото възползването от ниски лихви е увеличение на дълга и пак стигам до забрана на офшорки(от което САЩ и ЕС ще имат 2-3% бюдж.излишъци) и т.н. регулации - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558защото свършва петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 и заради глобалното затопляне Незнам защо МВФ не говори за офшорките и ''данък Тобин'' а изпада в такива противоречия(меко казано)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
"""Тези хора (МВФ) взимат много тежки наркотици.""""'И печалбата от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
МВФ нямат шанс и трябва да признаят защото - ''През лятото на 2012 г. докторантът Томас Херндън получил от свой професор задание да тества емпирично някое известно и сложно изследване. Младият учен решил да повтори изчисленията на харвардските икономисти Кенет Рогоф и Кармен Райнхарт от последния им научен материал........ - http://solidbul.eu/?p=3421Не икономиите, а държавният стимул бе в основата на новия курс на Рузвелт, който спаси Америка от Голямата депресия......''Лошата'' държава винаги е спасявала положение и това от 2007год. като хитро се трансформираха загубите на банките в държ.дълг Сегашното положение е страшно защото свършва петрола и заради глобалното затопляне и съм описал какво може да се направи - Забрана на офшорки и т.н. регулации защото - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/14310299871752316%(5-6 трилиона) всяка година трябва да се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още