IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Упадъкът на Газпром

Освен че губи пред конкурентите си, петролният гигант губи и политическото си влияние

12:40 | 09.05.15 г. 32
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Но възможността на Русия да устои на натиска в момента се основава най-вече на случващото се на петролния пазар, не на продажбите на газ. Газпром не е най-големият играч сам по себе си, но е „вторичен бюджет“, който преразпределя субсидии както по официален път, така и чрез корупция. Със загубата пред конкурентите си и по-слабото изпълнение на търговските си цели, компанията загуби и влиянието си в кулоарите на властта.

Дори Украйна обаче печели от проблемите на Газпром. В Централна Европа по-слабата способност на Газпром да блокира реекспорта, както и техническият ъпгрейд на словашката система, доведе до това, че обратният поток към Украйна всъщност надвишава доставките от Русия през първото тримесечие на 2015 г. със средни икономии от 4% (в момента цента е 245 долара на 1000 куб. м.).

Руският газ в момента заема по-малко от една трета от украинския пазар и въпреки големия руски натиск върху Украйна, Газпром е принуден да приеме цени от 248 долара на 1000 куб. м., които са много по-ниски от цената от 378 долара за същото количество от преди една година.

Преустановяването на "Южен поток" пък означава, че дългосрочната заплаха Русия да заобиколи украинската транзитна система все още е неизпълнима. Новите антикорупционни закони на Украйна, целящи изчистването на вътрешния пазар, заплашва да разруши съвместните корупционни схеми на Газпром, които ограбваха украинската политика толкова дълго време.

За съжаление това означава, че ще се намерят други начини за оказване на натиск върху Украйна както икономически, така и военни.

Всичко това не означава, че Путин се е отказал от Газпром. Компанията все още помага да печели влияние в Европа във времена, когато Москва иска да покаже, че санкциите на Запада не работят. Редица лидери се състезават да се възползват от "Турски поток", макар че самият проект е все още в зародишна фаза.

Ясно е обаче, че разцветът на Газпром е в миналото и че ЕС трябва да започне да прави планове занапред, за да може да се възползва от своето влияние в по-дългосрочен план.

*Димитър Бечев е гостуващ сътрудник в Лондонското училище по икономика и преподава международна политика в СУ "Св. Климент Охридски". Андрею Уилсън е старши политчески сътрудник в European Council on Foreign Relations.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 47 rate down comment 31
Стоян Петров
преди 9 години
Сега, как да Ви го обясня по-просто? Русия е тоалетна(***). Толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 40 rate down comment 14
STRAHO
преди 9 години
Бан Ки Мун или .....Стоян !? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 46 rate down comment 18
STRAHO
преди 9 години
Стоян Петров: Сега, как да ви го обясня? Упадъкът е на империята, а именно Руската. Вярно е, че тя няма да навърши пълнолетие (500 години обикновено) за да узрее, и това да е естествен процес. Е тогава ще е леко насилствен! Не желая да съм прав, но държава основана на НАСИЛИЕТО е обречена.==Бан Ки Мун за разлика от Стоян, вижда друго===Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е видял стотици хиляди души по улиците на Москва, които са приветствали Владимир Путин, който е заслужил любовта на своя народ, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 53 rate down comment 16
michaelis11
преди 9 години
А иначе пак ги гласят да фалират .... :)) пхах тея *** от УНСС не се научиха, че тея нема да фалират още по-малко Газпром, държавна компания в държава с най-големите ресурси на газ. Тва тая учничката дет е преписала статията не знам на кво са ги учили в училище ..... :))) Както банките в Сашш не фалират защото е Комунизъм за тях след като ги субсидират нон стоп, така и тея ше получават субсидии до гроб защото от там им идва хляба ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 49 rate down comment 19
michaelis11
преди 9 години
Държавата нишо и нема тя е там от време оно и ше още бая и след нас, само глей другата оттатък блатото според мене тя ше пукалдяса първа, даже мисля да я дочакам още в тоя живот ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 59 rate down comment 17
vzhekoff
преди 9 години
Статията е рядко некадърен буламач. Момата може и да се усмихва до заглавието, обаче е кръгла нула в журналистиката. Като започнем от глупостите в подзаглавието като "петролният гигант" - все пак е газов, а не петролен гигант, преминем през т.нар. съдържание, където се меша ту Русия, ту Газпром и стигнем до липсата на съществени факти, става ясно, че момето трябва да пише за лак и грим в списание "Коса", а не в сериозна медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 58 rate down comment 26
STRAHO
преди 9 години
"...Освен че губи пред конкурентите си.."===Конкурентите на тази цивилна компания са ВОЕННИ такива /Бляк уотър и други подобни/! Който иска да прави бизнес с Русия ще си има работа с тях! Справка Македония в МОМЕНТА. Там готвят кървави събития в които ще гинат българи а местните *** се радват срещу поредния грант! Нека си спомним и приятелското потупване/предупреждение/ на американските сенатори и към България. Та в такава обстановка цивилна компания като Газпром нама как да няма загуби. Освен ако не се превърне във военна такава! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 53 rate down comment 34
Стоян Петров
преди 9 години
Сега, как да ви го обясня? Упадъкът е на империята, а именно Руската. Вярно е, че тя няма да навърши пълнолетие (500 години обикновено) за да узрее, и това да е естествен процес. Е тогава ще е леко насилствен! Не желая да съм прав, но държава основана на насилието е обречена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 26
многодобре
преди 9 години
...чак пък "упадъкът ...."?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още