IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Упадъкът на Газпром

Освен че губи пред конкурентите си, петролният гигант губи и политическото си влияние

12:40 | 09.05.15 г. 32
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Но възможността на Русия да устои на натиска в момента се основава най-вече на случващото се на петролния пазар, не на продажбите на газ. Газпром не е най-големият играч сам по себе си, но е „вторичен бюджет“, който преразпределя субсидии както по официален път, така и чрез корупция. Със загубата пред конкурентите си и по-слабото изпълнение на търговските си цели, компанията загуби и влиянието си в кулоарите на властта.

Дори Украйна обаче печели от проблемите на Газпром. В Централна Европа по-слабата способност на Газпром да блокира реекспорта, както и техническият ъпгрейд на словашката система, доведе до това, че обратният поток към Украйна всъщност надвишава доставките от Русия през първото тримесечие на 2015 г. със средни икономии от 4% (в момента цента е 245 долара на 1000 куб. м.).

Руският газ в момента заема по-малко от една трета от украинския пазар и въпреки големия руски натиск върху Украйна, Газпром е принуден да приеме цени от 248 долара на 1000 куб. м., които са много по-ниски от цената от 378 долара за същото количество от преди една година.

Преустановяването на "Южен поток" пък означава, че дългосрочната заплаха Русия да заобиколи украинската транзитна система все още е неизпълнима. Новите антикорупционни закони на Украйна, целящи изчистването на вътрешния пазар, заплашва да разруши съвместните корупционни схеми на Газпром, които ограбваха украинската политика толкова дълго време.

За съжаление това означава, че ще се намерят други начини за оказване на натиск върху Украйна както икономически, така и военни.

Всичко това не означава, че Путин се е отказал от Газпром. Компанията все още помага да печели влияние в Европа във времена, когато Москва иска да покаже, че санкциите на Запада не работят. Редица лидери се състезават да се възползват от "Турски поток", макар че самият проект е все още в зародишна фаза.

Ясно е обаче, че разцветът на Газпром е в миналото и че ЕС трябва да започне да прави планове занапред, за да може да се възползва от своето влияние в по-дългосрочен план.

*Димитър Бечев е гостуващ сътрудник в Лондонското училище по икономика и преподава международна политика в СУ "Св. Климент Охридски". Андрею Уилсън е старши политчески сътрудник в European Council on Foreign Relations.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 47 rate down comment 11
michaelis11
преди 9 години
Ти също що не роптаеш срещу Китай, че е *** са окупирали Тибет и Твайван мм ?? Тоя Ламата не може да се прибере дома, а се скита немил-недраг по света ... Що никой нищо не може да им каже на тях и не са ***, ами щото са динозаври вече и са сила. Всички конфликти по света не зависимо, как са предизвикани не е наша работа verstehen Sie das ? Когато имаме ние конфликт с Гърция, Турция, Македония Сърбия или Румъния тогава можем да взимаме отношение - сега относно Русия ние сме съвсем безгласна буква да взимаме която и да било страна ..... САЩ и Англия ако имат някакъв проблем с Русия да отидат и да си го решат сами!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 45 rate down comment 12
michaelis11
преди 9 години
за съжалени чета точно каквото си писал, а ти сам си отговори що хората те мисля за *** :) ... но може и да си прав и да си обикновен ***, ама на мен по ми приличаш на ***, щото на толкова безсмислени изказвания рядко съм попадал.------------------------------------------------------------------------------------------------добре бе хубаво, нека така да е, аз да съм обикновен *** и ***, после да не се чудите що Германия и Австрия праат успешен бизнес и с Русия и със Сащ и са добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 49 rate down comment 9
michaelis11
преди 9 години
Болшинството тука не можете да направите разлика между политика бизнес и чуждопоклонничество. Аз не виждам абсолютно нищо лошо да правим бизнес с руснаците, както и с американците, но само до там. На едните сме дали Козлодуй на другите газта и водиш преговори това е, не политически тъпотии само да се наслагват тука, американски пропаганди и комунистически постулати. Изпуснали сме всички влакове, вместо да градим култ към чалгията и мутренството, тряяше да учим повече и да водим нормални преговори с трезва преценка на ситуацията - ние кво прайм, кланяме се на кой как дойде и даде заповеди....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 34 rate down comment 16
khao
преди 9 години
за съжалени чета точно каквото си писал, а ти сам си отговори що хората те мисля за *** :) ... но може и да си прав и да си обикновен ***, ама на мен по ми приличаш на ***, щото на толкова безсмислени изказвания рядко съм попадал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 40 rate down comment 9
michaelis11
преди 9 години
Е ти мислиш, че аз съм за пернишкия крадец, Сергей и оня Болен от Атаката така ли? И искам да праа манифестации с портрети на Г.Димитров .... Ти падладел ли си ми кажи, вие не четете кво пиша после аз съм *** аз съм *** и ***, че и ми деактивират 100 пъти акаунта като ги псувам .... Погледни кво съм написал :---------------------------------------------------------------------------------като се появи някой политик с топки, който да не прави *** на никой и да не е пладнешка мутра, тогава може би един ден ше се получи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 45 rate down comment 15
khao
преди 9 години
а когато гоце и сергей въртяха минети на Русия, която ни спъваше икономиката със скъп газ ти въртеше опашка и тогава не бяхме ***, така ли *** ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 48 rate down comment 16
michaelis11
преди 9 години
за мене е ***, щом дойде някой американец и Боката и Плевнята веднага почват минети да въртят, стой си ти в тоя *** където мутрите и Доган, Местан са на власт, плащай като откачен лихви на МВФ да ти дойде акъла в кухата тиква. Гледай си talk showta и "скандални новини" как са качили порнак на няква *** адренка и продължавай да се чудиш що от 9 млн. сега сме 6 млн. с IQ под 50, то на една немска овчарка е повече ..... успех с твоя ***, това не е моя ***, като се появи някой политик с топки, който да не прави *** на никой и да не е пладнешка мутра, тогава може би един ден ше се получи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 46 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 9 години
България може да е ***, но това е моят ***. Ние никога не сме имали претенции да сме аптека. Не се опитваме да наложим на другите самомнението си, че без нас слънцето няма да изгрее. Не се имаме за "спасителите" на човечеството. Това е разликата между моят родина и Рашастан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 50 rate down comment 21
michaelis11
преди 9 години
и България е *** и Зимбабве е *** ама стоят там, и Сашш е *** ама ги търпи цел свет (не за дълго) кво да се прай ..... така е устроен живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 42 rate down comment 23
khao
преди 9 години
толкова просто колкото са те, не можеш .... никой не може ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още