fallback

Възможно ли е предсрочно приключване на програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи?

Добрите данни за европейската икономика от последните седмици поставят под въпрос продължителността на количествените улеснения

11:19 | 01.05.15 г.

Програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) може и да приключи по-рано от очакваното заради добрите данни за икономиката на еврозоната, които започнаха да излизат само няколко седмици след обявяването й, пише CNBC.

Първоначалния план Драги беше да поддържа програмата за изкупуване на активи до края на септември 2016 г. или поне докато не се постигне “трайно коригиране на пътя на инфлацията".

Председателят на ЕЦБ Марио Драги дори изрази учудването си след последното заседание на Управителния съвет на централната банка, след което беше попитан за възможностите за по-ранно прекратяване на програмата.

От стартирането на програмата на ЕЦБ през март кредитите за частния сектор в еврозоната – един от индикаторите за “икономическото здраве”, започнаха отново да растат, показват данните на централната банка.

Наблюдава се съживяване и при продажбите на дребно в региона, безработицата в Германия се срина до 24-годишно дъно, а еврозоната излезе и от дефлацията. Безработицата като цяло продължава да намалява, макар и бавно, а в някои страни се наблюдава и ръст на доходите, което вероятно ще доведе до още по-силен ръст на потребителските разходи.

Всички тези данни поставят под въпрос действието на програмата до септември 2016 г. Анализатори виждат като по-реалистичен срок за прекратяването й края на тази година.

"В сравнение с преди една година броят на лицата, регистрирани като безработни, е намалял с 2,9 милиона души, което показва, че тенденцията при подобрение на пазара на труда се затвърждава”, коментира Клаус Вистесен, икономист от консултантската компания Pantheon Economics.

Последните признаци за подобрение на икономиката на еврозоната допринесоха за разпродажбите на европейски държавни облигации заради опасенията, че доходността от тях е неустойчиво ниска с оглед на данните.

Доходността по 10-годишните германски правителствени облигации например само преди две седмици достигна интрадневно рекордно ниско равнище от 0,049%. В сряда обаче тя скочи с 12 базисни пункта, а в четвъртък – с още 8, достигайки 0,37%, а днес се движат около 0,38%. Ръст има и при лихвите по държавните облигации на Португалия, Испания и Италия.

Междувременно еврото остана близо до двумесечните въхове спрямо долара и йената заради по-добрите данни за европейската икономика. Единната валута се търгуваше около нивото от 1,1210 долара - недалеч от двумесечния връх от  1,1267 долара. Спрямо японската валута еврото се изкачи до 134,515 йени, най-високото ниво от началото на март.

Освен от положителните икономически данни, единната валута набра скорост и заради резултатите от срещата на Федералния резерв на САЩ през тази седмица, пише Ройтерс. Серията от добрите данни от САЩ не направи почти нищо, за да забави аванса на единната валута спрямо зелените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 09.09.22 г.
fallback