IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна - състезание между телевизора и хладилника

Вместо да се бори с Путин на бойното поле, по-смислено за Запада би било да удари икономиката, пише Financial Times

14:28 | 18.02.15 г. 54
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Икономиката на Русия преживява дълбоки проблеми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономиката на Русия преживява дълбоки проблеми. Снимка: Ройтерс

Моя приятелка от Москва описва по много симпатичен начин как нейните сънародници гледат на войната в Украйна - нарича го "състезание между телевизора и хладилника". Телевизията буни духа на руснаците с приказки за велика отечествена борба срещу  "фашистка" Украйна и интригантстващия Запад. Хладилникът обаче понижава духа с все по-оскъдното си и по-скъпо струващо съдържание, пише в свой анализ за Financial Times, цитиран от БТА, Гидиън Рахман.

Как въври състезанието между хладилника и телевизора сега може да се оцени според социологическите проучвания. Според неотдавнашно допитване показва 44% от руснаците възприемат американците за врагове - с 4% повече, отколкото преди началото  на конфликта. Според друго допитване обаче едва 19% посочват, че Украйна би трябвало да е част от Русия - в сравнение с около 50% от запитаните, подкрепили това виждане през март миналата година. 

Битката за умовете на руснаците ще започне отново, ако и когато войната в Украйна се възобнови не на шега. Това може да стане скоро. Дори германският канцлер Ангела Меркел, помогнала за договарянето миналата седмица на споразумението за прекратяване на огъня Минск 2, каза, че то е само "лъч на надежда".

Ако руснаците и техните пълномощници преминат отново в  настъпление, на запад ще завалят жалвания, че коварното правителство на президента Владимир Путин е имало явно превъзходство над слабохарактерните западняци.

Но ако Москва има военно и дипломатическо преимущество, то в други ключови отношения позицията ѝ е слаба и все по-отслабваща. Празните руски хладилници отразяват факта, че икономиката на страната е преживява дълбоки проблеми. Това в крайна сметка може да промени руските сметки, пише още FT, цитиран от БТА.

Макар Путин да прави паралел между днешния конфликт и руската Велика отечествена война срещу нацистка Германия, заключението, че народът му е готов отново да преживее всякакви лишения, за да победи, вероятно е неоправдано. Русия, разбира се, не е работеща демокрация, така че народното недоволство не се изразява пряко в натиск върху управляващите. Путин обаче е наясно, че значителна част от популярността му се дължи на
обещанието за по-висок жизнен стандарт. Лишенията и изолацията са по-непривлекателни предложения.

Както казва един руснак на средна възраст: "Хората, които помнят Съветския съюз, знаят какво е да караш на картофи. Младите обаче не знаят". Странното е, че липсата на хранителни стоки, което започва да се забелязва в супермаркетите, дори в Москва, е самопричинена рана, тъй като произтича до голяма степен от ответните санкции на Русия, включващи забрана на вноса на много хранителни продукти от Запада.

В интерес на Путин е да превърне конфликта в Украйна по-скоро във военна, отколкото в икономическа конфронтация. Украинските сили губят отчайващо съревнованието по численост. Както отбеляза Меркел, никакво количество оръжие, което Западът  би могъл да достави, не би могло да обърне това военно разпределение на силите. Нещо още по-лошо, ако доставката на западно оръжие доведе до руска ескалация, последвана от нови военни поражения за украинците, ще се засили натискът за контраескалация на Запада. Това развитие е опасно, и Москва би била много по-доволна да се стигне до него, отколкото Берлин или Вашингтон.

Така че вместо да се води борба с управлението на Путин там, където то е по-силно, на бойното поле, по-разумно би било Русия да бъде поразена в слабата ѝ точка: икономиката. Западът би трябвало показно да подготвя нови пакети с икономически санкции, готов да ги наложи, ако Москва ескалира отново боевете.

Най-обсъжданата санкция е отрязването на Русия от световната финансова мрежа, като ѝ се попречи да използва системата SWIFT за международни банкови разплащания Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). Сходна санкция  беше приложена срещу Иран с унищожителен ефект. Само че би могло да се направи много повече преди да се прибегне до оръжието SWIFT.

Висш американски представител каза, че оценявайки санкциите от 0 до 10, забраната на SWIFT би била десетка. "Засега сме едва на две или три", добави той.

Ефектът от санкциите, съчетан с поевтиняването на петрола и срива на рублата, вече удари руските жизнени стандарти. Освен недостига на храни се заражда безпокойство от предстоящ недостигна лекарства, внасяни от Запада.

Никой на Запад не би трябвало да се радва от изгледите да се причинят страдания на обикновените руснаци. По тази причина евентуални по-нататъшни санкции трябва първоначално да са насочени преди всичко срещу елита. Това означава по-широки визови забрани и по-агресивно прилагане на западните антикорупционни регулации и на регулациите срещу прането на пари. Санкциите, насочени срещу икономиката в по-широк план, трябва да останат резервен вариант, пише още FT, цитиран от БТА.

Дори упражнявайки натиск, Западът трябва да помни къде все  още е възможно да се постигне споразумение с Москва. Русия има законни интереси в областта на сигурността в Украйна, които би трябвало да се признаят. Културните различия между източната и западната половина на Украйна също трябва да се признаят в политическите спогодби. Но е абсолютно недопустимо Русия да преследва целите си чрез военна интервенция в Украйна.

Докато това продължава, конфронтация със Запада е неизбежна. Санкциите едва ли ще доведат до бърза промяна в политиката на Кремъл, но реакцията на руската агресия ще е дългосрочно предизвикателство. Ако има подходящ случай за прилагане на доктрината на американския президент Барак Обама за "стратегическо търпение", то моментът е сега.

Още видеa можете да гледате на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Но това е безсмислен спор. Русия не може, и никога не се е справяла с цяла Европа. Няма да успее и сега. Но както каза и ти сам преди време - мача е интересен! Седим и гледаме с интерес:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Знам знам :)) И Точно така и очаквах да ми отговориш:) Не си само ти умния тука хахах :)) Ама не променя факта :) От изброените от теб, единствените, които са имали по значими сили срещу руснаците са румънците и унгарците с по около 300-500 000 души. Ама пък и ти удобно забравяш или " не си се замислял чак до там", че за руснаците са се били и много поляци ( цяла полска армия е имало + мисля 2 танкови дивизии) + десетки хиляди поляци разпръснати по редовните армии, имало е и много чехи, финландци, дори и българи, даже мн испанци.Отдел забравяш 250 000 те хиляди германци (половината от СС), които седят през цялата война в Норвегия да й вардят желязото от подивелите норвежки партизани и английски командоси, дето често са ходили там на разходки :) Поляците също не са кротували много и към 400 000 германци са си стояли и там постоянно. А за голд-а - безплатен обяд няма както знаеш:) Но без тая помощ СССР малко съмнително щеше да спечели. Или поне на още по висока цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 10
stefan-L
преди 9 години
дО ТЪПИТЕ ЖИРНАЛИСТИ ОТ ИНВЕСТОР !!!!АКО ЕВРОПЕИЦИТЕ И АМЕРИКАНЦИТЕ МОЖЕХА И ИМАХА СМЕЛОСТ ДО СЕГА 1000 ПЪТИ ДА СА СЕ ИЗПРАВИЛИ НА БОЙНОТО ПОЛЕ СРЕЩУ РУСИЯ ! АМА ЗА ТОВА ГОСПОДА ИНВЕСТОРЧЕТА ДЕТО НЕ СТЕ ХОДЕЛИ В КАЗАРМА СЕ ИСКА ЯКО ДЪПЕ ДЕТО ОЩЕ НЕ СЕ Е РОДИЛО И НЯМА ДА СЕ РОДИ ! А НА ЗДРАВЕ И ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ И РУСКИЯТ БРАТСКИ НАРОД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Даже днес се бях сетил нещо за дядо ми - той е бил командир на дружина от 5-та Българска армия в Македония през 1941 - 1943 г. и лично е отговарял за охраната от партизаните на ж. п. линията, тунелите и тиловите комуникации на германската дивизия Принц Ойген, която окупира Гърция. В общи линии, българската армия върши доста полезна работа в гъмжащата от освирепели югославски и гръцки партизани територия в тила на германците, което е освобождавало сериозни ресурси на германците за източния фронт. Отделно, дето сме пресрещали и сваляли бомбардировачи на съюзниците на Русия, с което пак сме помагали на Райха. Погледни картата на Европа, виж от къде са минали рашките и ми посочи едно място, където са ги чакали с цветя! Без Полша и Югославия, всичко е било с Хитлер!Та така... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Хехе... Не знам дали знаеш, щото не е много популярно да се коментира този факт, но СССР воюва не само с Германия през ВСВ. Нали си грамотно момче, трябва да знаеш, че съюзници на Германия са Италия, Австрия, Финландия, Ченословакия, Унгария, Румъния, България, Хърватия, Албания, като май само България и Албания нямат войски на Източния фронт, но пък България има доста силна логистична задача - шиеме кожухчета и свиваме цигари за Вермахта денонощно! То и от тогава са ни цигарената и кожарската промишлености - дип, че лошите руснаци ни ги оставят де... Хехе!Или не си се замислял чак до там?А за якото рамо... Кво да ти кажа - и на него не му е било лесно да пренесе тоновете злато в обратна посока... Хаха! Сигурно за толкова голд и германците са щели да им дадат, хем по-хубави неща, хем повече, хем дя стигнат, а не да останат повечето железа при рибите... Хаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Ми ако наистина не маже, значи няма да се оправя без Европа! Щом се налага, ще се оправя с Европа! Не е като да не го е правила.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 11
georgi_shum
преди 9 години
Хаха надежди - говежди е твоята работа мили;) В ЕС не е розово, но в Русия се заформя ТРАГЕДИЯ. Основна лихва 15 % ( По бизнес кредите почва от 18% - от първа ръка ти го казвам), Инфлация при храните над 25%, обща над 15%.. И магазините и хладишниците им наистина се изпразват! А и РЦБ , ако мислиш, че не печата яко, си голям балък. Европа може, макар и много трудно да се оправи и сама! Русия без Европа не може!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Само да напомним от добро сърце нещо важно на Файненшъл таймс - докато си навират муцуната в хладилника на руснаците, задникът им стърчи необезопасен в пространството и некой свободно преминаващ злосторник може и да се възползва непочтително.... хаха! Щото в Русия било криза, а в ЕС е просперитет и благоденствие! Малко е смешно да се бъзикат с хала на Русия, докато чакат да изсъхне новият тираж преснонапематани евра, за да си платят с тях сметките и да си вземат хонорарите за пасквилчета като това... ! Хехе! Присмял се хърбел на щърбел! До преди малко един от банковата менажерия ми обясняваше как щело веднага да се усети още първото "вливане" след месец-два... ей го - само още март да избутаме.... Хахаха!А правителството на ХЪБита яко дърпа кредити, щото то затова дойде, а протестърите траят и гледат като пръднали, щото вече не е Орешарски!!! И вече не е важно кой, кога, как и с какво ще ги връща! Все некога червените пак ще дойдат на власт и тогава ще им е^беме майката и за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
А за по руснаци от руснаците, определено не симпатизирам на петата колона в Русия, но ти си май за тях, нали налагат американския модел в Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Къде обяснявам, че това е армия?Просто "пияндетата" затвориха във врящ котел хвърлените от Порошенко и сие момчета, заедно с платените им приятелчета, заради които Меркел и Оланд се молеха на опълченците, чрез Путин да ги освободи.Щом са пияндета и постигат това, смятай, като изтрезнеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още