IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От какви реформи се нуждае сега Гърция

Разследващият журналист Костас Ваксеванис от списанието Hotdoc разказва какви са най-важните промени, които трябва да извърши правителството

08:55 | 11.02.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
От какви реформи се нуждае сега Гърция

Банки

Според Ваксеванис банките в Гърция до голяма степен също имат вина за кризата. Големите банки са рекапитализирани безропотно, въпреки че преди кризата мениджърите твърде безотговорно са отпускали заеми на неплатежоспособни бизнес приятели и дори по-лошо – на себе си чрез непрозрачни фирми. За тези нарушения и престъпления засега не е потърсена отговорност от никого.

Големите гръцки медийни издателства са мълчали, дори и когато Hotdoc и международни медии като Ройтерс са открили такива скандали и са предали своите заключения на съдебната власт. Нито едно от тези дела обаче не може да се похвали със значителен напредък, не защото няма доказателства, а защото малцина се осмеляват да преследват управители на банки. Новото правителство трябва да гарантира, че съдебната власт ще може самостоятелно и независимо да разследва финансовия сектор и да преследва лицата, които са се обогатили и също носят отговорност за кризата.

Публичен сектор

Трагично и в същото време нелепо е, че за строежа на къща с четири стени в Гърция има съвкупност от правни норми от 22 000 страници. Привидно безкрайният набор от правила и пасващите към тях законови вратички са резултат от корупционното управление и парализират фатално публичния сектор. Новото правителство трябва да реформира ведомствения апарат. Принципите би следвало да са бързина, ефективност, надеждност.

Предизвикателството обаче според разследващия журналист е огромно. Като пример за възможно подобрение той дава нуждата от закон, който да забранява на органите да изискват от гражданите документ или доказателство за нещо, с което разполага самата държава. Ведомствата следва да обменят информация сами помежду си и по този начин да ускорят дейността си.

Данъчната администрация

Констатациите и списъците с лица, които искат да избегнат плащането на данъците в Гърция, са разнообразни и отчасти трябва да се обработят със закон. Проблемът не е само в това, че засега е липсвала политическа воля за ефективното преследване на тези престъпления. Тази задача в Гърция е зададена на твърде много различни ведомства. Има централизирана данъчна администрация, специална данъчна служба и икономическа полиция, което води до объркване и неспособност да се свършат важните задачи.

Всички тези институции трябва да бъдат съсредоточени в единно ведомство за разследване, по подобие на Данъчната администрация на САЩ IRS. Този нов орган трябва да бъде достъпен за гражданите, така че те да могат да съобщават за престъпленията, които са разкрили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 5
bay_h
преди 9 години
А и притока на финикийски знаци в джобчетата на целокупния народ месечно е с пъти по висок оттук и това няма изгледи да се промени в близките десетилетия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
vzhekoff
преди 9 години
Не мисля, че нещата в БГ и Гърция са сравними. Престъпността там е в пъти по-ниска, което ме кара да мисля, че съдебната им система работи в пъти по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
бре с тебе пък най-малко съм очаквал да имаме общо мнение .... но ето още едно доказателство, че света се променя ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 1
Ironhorse
преди 9 години
До Автора:Можете да смените името на държавата Гърция, с това на България и ето нова и напълно актуална статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още