IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От какви реформи се нуждае сега Гърция

Разследващият журналист Костас Ваксеванис от списанието Hotdoc разказва какви са най-важните промени, които трябва да извърши правителството

08:55 | 11.02.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
От какви реформи се нуждае сега Гърция

Банки

Според Ваксеванис банките в Гърция до голяма степен също имат вина за кризата. Големите банки са рекапитализирани безропотно, въпреки че преди кризата мениджърите твърде безотговорно са отпускали заеми на неплатежоспособни бизнес приятели и дори по-лошо – на себе си чрез непрозрачни фирми. За тези нарушения и престъпления засега не е потърсена отговорност от никого.

Големите гръцки медийни издателства са мълчали, дори и когато Hotdoc и международни медии като Ройтерс са открили такива скандали и са предали своите заключения на съдебната власт. Нито едно от тези дела обаче не може да се похвали със значителен напредък, не защото няма доказателства, а защото малцина се осмеляват да преследват управители на банки. Новото правителство трябва да гарантира, че съдебната власт ще може самостоятелно и независимо да разследва финансовия сектор и да преследва лицата, които са се обогатили и също носят отговорност за кризата.

Публичен сектор

Трагично и в същото време нелепо е, че за строежа на къща с четири стени в Гърция има съвкупност от правни норми от 22 000 страници. Привидно безкрайният набор от правила и пасващите към тях законови вратички са резултат от корупционното управление и парализират фатално публичния сектор. Новото правителство трябва да реформира ведомствения апарат. Принципите би следвало да са бързина, ефективност, надеждност.

Предизвикателството обаче според разследващия журналист е огромно. Като пример за възможно подобрение той дава нуждата от закон, който да забранява на органите да изискват от гражданите документ или доказателство за нещо, с което разполага самата държава. Ведомствата следва да обменят информация сами помежду си и по този начин да ускорят дейността си.

Данъчната администрация

Констатациите и списъците с лица, които искат да избегнат плащането на данъците в Гърция, са разнообразни и отчасти трябва да се обработят със закон. Проблемът не е само в това, че засега е липсвала политическа воля за ефективното преследване на тези престъпления. Тази задача в Гърция е зададена на твърде много различни ведомства. Има централизирана данъчна администрация, специална данъчна служба и икономическа полиция, което води до объркване и неспособност да се свършат важните задачи.

Всички тези институции трябва да бъдат съсредоточени в единно ведомство за разследване, по подобие на Данъчната администрация на САЩ IRS. Този нов орган трябва да бъде достъпен за гражданите, така че те да могат да съобщават за престъпленията, които са разкрили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 2
Хайърсъзов
преди 9 години
От нови избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
От реформи се нуждаят МВФ и СБ.Отрочетата им след което автоматично изчезват от хоризонта, ЕЦБ и ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
не прочетох че става дума за Гърция та си помислих че е за северната и съседка:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Хайде готовo :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 5
From Germany
преди 9 години
Най-важната реформа, от която гърците имат крещяща нужда, е увеличение на нормалното им работнот време от 3-4 часа дневно(към момента) на 7-8 часа, както е в цивилизованите страни. А също така да спрат да подават и неверни данни относно финансите си, брутния си вътрешен продукт. Предприемат ли тези стъпки, имат шанс да излязат от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
edimi
преди 9 години
Да, за целите на точността, за долните си прав! Но под много от статиите, вероятно скоро и под тази, се ихождат аналлизатори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 1
data
преди 9 години
Корупцията в Гърция е на чутовни нива в сравнение с Бг . Ние в сравнение с тях сме пълни аматьори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Ти в кой от долните коментари прочете някой да бълва кой е мързелив и кой е работлив и кой е крив и кой -прав? Обичайните *** Фром Джърмани и Фром Ръша още не са се изходили тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 8
edimi
преди 9 години
Извън Всякакви интриги, мантри, пропаганди, промивки и прочие...., много коментиращи нямат ни най-малка представа за договорните условия, процедурите и ангажиментите на ЕС и Гърция от приемането й, та до днес, както и резултатите от различни двустранни ангажименти. След като има подобна яснота, би могло да се прави анализ доколко едната или другата страна е права. Естествено е, ако има неравнопоставеност да се търсят права! Но да се бълва наляво-надясно, че едните били мързеливи/к`во пък лошо има някой с по-малко труд да получава повече, не е ли това цел на всеки/ или пък другите били ощетени/какви условия са поставили и насила пари дават ли се/ Та нека има яснота по фактите, пък после коментари. Другото е словоблудство........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
И аз това щях да напиша Железни коне.А това, което пишат хората над теб, каква била разликата не е вярно ама хич. Разликата е, че БГ върхушката чак миналата година се усети, че вместо да стрижеш хората ( то вече не остана какво) е по-лесно да вземаш държавни кредити и да гепиш тези пари. Така няма да те усетят веднага, а след години и тогава ходи ги търси.За доказателство ( че са се усетили лани) може да видите как се развива дълга. Баце Боце милярдите за нищо ги нема. 5 милиарда за КТБ, още 1-2 милиарда е така, да си имаме, програма за саниране, програма за дофинансиране... всеки месец емитираме облигации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още