IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовите пазари се опасяват от паника в периферията на Европа

Засега няма признаци за заразен ефект от Гърция към други страни, но победа на Podemos в Испания може да промени всичко, пише Die Welt

14:32 | 03.02.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Митинг на Podemos в Испания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Митинг на Podemos в Испания. Снимка: Ройтерс

Европейските капиталови пазари са изправени пред бурни седмици. След като новото гръцко правителство пое първоначално към конфронтация с Европейския съюз и Европейската централна банка (ЕЦБ), не само финансовата съдбата на Гърция е под въпрос. Според участници на капиталовия пазар има нарастващо безпокойство, че несигурността може да се пренесе и в други страни в Южна Европа, пише в свой анализ Die Welt.

В понеделник испанската борса бе сред най-слабите пазари в Европа. В Мадрид през уикенда имаше голям протестен митинг на партията Podemos, на която се събраха най-малко 100 хил. души. Подобно на СИРИЗА и Podemos има за цел да премахне курса на строги бюджетни икономии.

Индексът на Мадридската борса Ibex се срина в началото на тази седмица с повече от два процента. И фондовият пазар в Рим отчете спад. На борсата в Атина обаче се стигна до противоположното движение. След като новият гръцки премиер Алексис Ципрас и финансовият министър Янис Варуфакис през почивните дни започнаха да говорят с по-умерен тон, фондовата борса започна в понеделник възстановяване от тежките загуби от предходната седмица.

Основният гръцки индекс ASE отбеляза увеличение от 6 процента, банковият индекс скочи с 15,5%. Акциите на финансовите компании спечелиха от съобщението, че правителството на СИРИЗА се отказва от плановете си да назначава държавни служители в надзорните съвети на банките.

Въпреки сегашното възстановяване положението остава несигурно. По-специално тенденцията при банковите депозити и цените на облигациите показва, че страната е на финансовия ръб. Гръцките банки вече загубиха през януари депозити за 11 милиарда евро, твърди информационната агенция Bloomberg, като се позовава на източници от банковите кръгове. През декември титулярите на сметките са изтеглили 4 млрд. евро.

Според информация на Financial Times от победата на изборите на Ципрас на 25-и януари загубата на доверието се е ускорила. Според вестника през последната седмица на ден са били теглени по 1 млрд. евро.

Гръцките банки са основните купувачи на гръцки държавни облигации. Ако ЕЦБ преустанови рефинансирането на финансовите институции, Гърция ще бъде изправена пред сериозна ликвидна криза. От един определен момент страхът за банките може да провокира именно щурм към банките, от което се опасяват всички.

Ето защо от гледна точка на паричния съюз е важно да не пострада доверието в банковата система и извън Гърция. При предишните кризи имаше риск паниката да се разпространи и в други страни от периферията на еврозоната. Това се отнасяше главно за валутните пазари и пазарите на облигации, които са силно волатилни.

Така например лихвите по испанските държавни облигации нараснаха през пролетта и лятото на 2012 г. до 638 базисни пункта (6,38 процентни пункта) над нивото на германските държавни облигации. В момента тази рискова премия (спред) възлиза на 116 базисни пункта в близост до една минимална стойност. Повишените рискови премии на южните европейски ДЦК в сравнение например с германските държавни облигации показват повишеното напрежение в рамките на евроструктурата. Засега обаче няма данни да се случва нещо такова.

„Най-важната цел на европейската спасителна политика винаги е била да се държи под контрол възможността за зараза в еврозоната. Това сега е постигнато", каза Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank. Днес според него пазарните участници знаят много добре, че налице са спасителните механизми ESM и EFSF, които биха могли да се намесят, ако е необходимо. Освен това има е налице и програмата за купуване на облигации на ЕЦБ. „Този път никой няма да изпадне в паника. Всяка страна ще бъде оценявана сама за себе си“.  

Наистина в южната част на паричния съюз има някои признаци на надежда и икономическо възстановяване. Испания успя през миналата година да постигне икономически растеж от 1,4%. По този начин испанският брутен вътрешен продукт е нараснал по-бързо, отколкото този на Германия например.

Възходящото движение се основава на по-добрата конкурентоспособност. От началото на финансовата криза през 2009 г. Испания почти успя да удвои своя износ, което е по-сериозен ръст от този на Германия, чийто износ се е подобрил с около 60 процента. По отношение на туризма и резервациите в хотела кралството също успя да постави рекорд. Португалия и Ирландия също са постигнали значителен напредък. „Тези страни са с впечатляващ ръст", казва Шмидинг.

Последна актуализация: 01:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 31 rate down comment 5
ert
преди 9 години
А ние как ще се впишем с паниката в периферията на Европа? Все се говори колко лоши били гърците, обаче и да са лоши поне си живеят долу-горе нормално.Ние може да сме добро стадо, да затягаме постоянно коланите, но определено живеем значително по-сле от съседите.Дали не е по-добре и ние да станем едно стадо от черни овце, вместо да сме стадото което всеки дои и стриже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 12
Repoman
преди 9 години
Интересно. Нали идеята на целия ЕС е всички вътре да сме едно, да има някаква равнопоставеност и някакво равенство. Не казвам всички да получаваме еднакви заплати е ЕС, но не и едни да живеят в пъти по-добре от други.Обаче, ЕС и дума не обелва да помогне на най-зле живеещите, това сме ние в БГ-то. А се притеснява че Гърция може да им каже да духат супата. И Гърция може да си го позволи, защото за разлика от нас на народа там не му се налага да мисли с какво да си плати сметките и какво да яде утре,демек широко им около врата и въжето не е обрало луфта като при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 54 rate down comment 4
satata
преди 9 години
Ами хората започват да разбират, че само с икономии няма да стане работата. От една страна бедните като нас икономисват за да спестяват. От друга страна богатите печатат хартии на поразия и прецакват спестовната функция на парите. Е до време минава, после заминава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 23
Tyrista
преди 9 години
Podemos!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 26
Tyrista
преди 9 години
Podemos!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още