IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите пазари се опасяват от паника в периферията на Европа

Засега няма признаци за заразен ефект от Гърция към други страни, но победа на Podemos в Испания може да промени всичко, пише Die Welt

14:32 | 03.02.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Митинг на Podemos в Испания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Митинг на Podemos в Испания. Снимка: Ройтерс

Европейските капиталови пазари са изправени пред бурни седмици. След като новото гръцко правителство пое първоначално към конфронтация с Европейския съюз и Европейската централна банка (ЕЦБ), не само финансовата съдбата на Гърция е под въпрос. Според участници на капиталовия пазар има нарастващо безпокойство, че несигурността може да се пренесе и в други страни в Южна Европа, пише в свой анализ Die Welt.

В понеделник испанската борса бе сред най-слабите пазари в Европа. В Мадрид през уикенда имаше голям протестен митинг на партията Podemos, на която се събраха най-малко 100 хил. души. Подобно на СИРИЗА и Podemos има за цел да премахне курса на строги бюджетни икономии.

Индексът на Мадридската борса Ibex се срина в началото на тази седмица с повече от два процента. И фондовият пазар в Рим отчете спад. На борсата в Атина обаче се стигна до противоположното движение. След като новият гръцки премиер Алексис Ципрас и финансовият министър Янис Варуфакис през почивните дни започнаха да говорят с по-умерен тон, фондовата борса започна в понеделник възстановяване от тежките загуби от предходната седмица.

Основният гръцки индекс ASE отбеляза увеличение от 6 процента, банковият индекс скочи с 15,5%. Акциите на финансовите компании спечелиха от съобщението, че правителството на СИРИЗА се отказва от плановете си да назначава държавни служители в надзорните съвети на банките.

Въпреки сегашното възстановяване положението остава несигурно. По-специално тенденцията при банковите депозити и цените на облигациите показва, че страната е на финансовия ръб. Гръцките банки вече загубиха през януари депозити за 11 милиарда евро, твърди информационната агенция Bloomberg, като се позовава на източници от банковите кръгове. През декември титулярите на сметките са изтеглили 4 млрд. евро.

Според информация на Financial Times от победата на изборите на Ципрас на 25-и януари загубата на доверието се е ускорила. Според вестника през последната седмица на ден са били теглени по 1 млрд. евро.

Гръцките банки са основните купувачи на гръцки държавни облигации. Ако ЕЦБ преустанови рефинансирането на финансовите институции, Гърция ще бъде изправена пред сериозна ликвидна криза. От един определен момент страхът за банките може да провокира именно щурм към банките, от което се опасяват всички.

Ето защо от гледна точка на паричния съюз е важно да не пострада доверието в банковата система и извън Гърция. При предишните кризи имаше риск паниката да се разпространи и в други страни от периферията на еврозоната. Това се отнасяше главно за валутните пазари и пазарите на облигации, които са силно волатилни.

Така например лихвите по испанските държавни облигации нараснаха през пролетта и лятото на 2012 г. до 638 базисни пункта (6,38 процентни пункта) над нивото на германските държавни облигации. В момента тази рискова премия (спред) възлиза на 116 базисни пункта в близост до една минимална стойност. Повишените рискови премии на южните европейски ДЦК в сравнение например с германските държавни облигации показват повишеното напрежение в рамките на евроструктурата. Засега обаче няма данни да се случва нещо такова.

„Най-важната цел на европейската спасителна политика винаги е била да се държи под контрол възможността за зараза в еврозоната. Това сега е постигнато", каза Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank. Днес според него пазарните участници знаят много добре, че налице са спасителните механизми ESM и EFSF, които биха могли да се намесят, ако е необходимо. Освен това има е налице и програмата за купуване на облигации на ЕЦБ. „Този път никой няма да изпадне в паника. Всяка страна ще бъде оценявана сама за себе си“.  

Наистина в южната част на паричния съюз има някои признаци на надежда и икономическо възстановяване. Испания успя през миналата година да постигне икономически растеж от 1,4%. По този начин испанският брутен вътрешен продукт е нараснал по-бързо, отколкото този на Германия например.

Възходящото движение се основава на по-добрата конкурентоспособност. От началото на финансовата криза през 2009 г. Испания почти успя да удвои своя износ, което е по-сериозен ръст от този на Германия, чийто износ се е подобрил с около 60 процента. По отношение на туризма и резервациите в хотела кралството също успя да постави рекорд. Португалия и Ирландия също са постигнали значителен напредък. „Тези страни са с впечатляващ ръст", казва Шмидинг.

Последна актуализация: 01:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Трубадур
преди 9 години
Нещо си объркал форума пич, от тия простотии тук не се интересуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Като заговори за стадо, да се сетих на времето, как дядовците на село водеха стадото овце.Имаха кучета, да, вкарат стадото в пътя, но за водач задължително имаше магаре!Накъдето тръгне магарето, натам и стадото.Е, я погледни политиката ни, имаме ли си магаре най-отгоре на пирамидата?имаме!Имаме ли си кучета да ни вкарват в пътя на демоктацията?Имаме си!А най-злото куче е Соломон Паси, а за магарето, се досети сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
И защото нашите качествена неща заминават за Европата!У нас българина не може да си ги позволи!Имам приятел, прави кашкавал, но само ако ми донесе го опитвам. Всичко за износ!Ако изравнят заплатите със запада, какво изравниха цените на стоките, може и у нас да остане качествена българска храна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Би ли ми препоръчал "вносна" храна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Колко мило!Периферията!А може би "провинцията" би звучало по-честно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
Буда Гоцев
преди 9 години
Преди 100 години "един призрак бродеше из Европа- ..." , а казват, че историята се повтаряла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 1
Repoman
преди 9 години
+1, много хора постъпват по същия начин. Аз бях заклет защитник на пропагандата купувай българското която я води държавата като политика с години. По едно време нали въведоха и стандарт БДС, казах си браво, поне да не се налага на човек да нагъва очевидни ***. Ама беше ден до пладне, защото стандарта в БГ-то е под всякакви минимуми, нямаше търсене, а и едни цени слагаха на БДС продуктите да ти се завие свят. И така докато не пробвах вносни неща, гледаш подобни цени на нашите ***, викаш си и тези лъжат. Е да, ама не съвсем. Веднъж прогледнал истината вече съм почитател на вносното от има-няма 2-3 години. Нали сме в борд, поне вносното ни идва сравнително на добра цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 18
ert
преди 9 години
Защо внасяме храни и стоки от Европа?Ами да ти отговоря, защото нашите са ментета и ***. Не всички, но повечето. Признавам, че вече няколко години като пазарувам храна, гледам да не е с български произход, дори румънците произвеждат по-добра храна, за Полша, Германия и другите дори и не сравнявам, защото нивата са различни. Ти ял ли си български шпеков салам например? Или сирене за 10лв/кг с палмово масло? Ако си ял, знаеш за какво говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 24
alphaomega
преди 9 години
Проблема с бедността в България си го създаваме само ние! Не е виновен ЕС или който ида било друг..В .ЕС всяка година за нас се заделят милиарди евро по какви ли не програми ама ние не можем да ги усвоим. Всеки търси далаверата и как да открадне. а не как да инвестира в бъдещето си. Целия пазар на ЕС е отворен за нас всеки може свободно да търгува и да прави бизнес във всички държави. Кой е виновен че не сме конкурентни и не произвеждаме нищо вече и нямаме икономика!? Ние сме си виновни. Защо внасяме стоки и храни от западна Европа, вместо ние да им продаваме наши. Българина изпростя и го мързи да гледа вече да не говорим да произведе нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
Не трябва да се подтискат едни или други политически течения , те сами по- пътя на убеждението трябва да стигнат до извода че не са прави. И не трябваше да се дава възможност на политиката да управлява икономическите процеси .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още