IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовите пазари се опасяват от паника в периферията на Европа

Засега няма признаци за заразен ефект от Гърция към други страни, но победа на Podemos в Испания може да промени всичко, пише Die Welt

14:32 | 03.02.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Митинг на Podemos в Испания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Митинг на Podemos в Испания. Снимка: Ройтерс

Но не всичко в южната част на континента работи гладко. Броят на хората без работа е все още висок, въпреки че напоследък има низходяща тенденция. Испания отчете ниво на безработица от почти 24%. В Португалия има 13% безработица. За сравнение - в Германия, икономическият двигател на Европа, безработицата е от 6,5%.

Критична може да стане ситуацията, ако Атина и Брюксел не сближат позициите си и се стигне до изтичане на капитал от Гърция поради загубата на доверие. Въпреки че в понеделник Ципрас отново повтори, че иска да запази мястото на своята страна в еврозоната, влошаването на ситуацията може да доведе до хаос.

Тогава Гърция може по погрешка да излезе от валутния съюз, защото може да няма друг избор, освен да започне да печата собствени пари.

За разлика от "Grexit", т.е. планирано излизане от еврозоната, подобен сценарий на излизане се нарича от участниците в капиталовия пазар Grexident (сливане на думите Greece - Гърция, еxit - изход и аccident - случаен инцидент - бел. ред.).

„При излизане на Гърция от еврозоната ще загубят всички, а политиците от всички страни са добре съветвани да се противопоставят с всички сили на това", каза Микала Маркусен, икономист в Société Générale. Ако има "Grexit" или "Grexident," със сигурност ще се стигне до изпадане в неплатежоспособност на държавата, смята тя.

Като цяло държавите от еврозоната все още са ангажирани в Гърция с около 260 млрд. евро.

„По-голямата част от тази сума се дължи от публичните кредитори, но частният сектор ще трябва да отпише част от сумата" отбеляза Маркусен.

По-сериозни последици отколкото получените потенциални щети за финансовия сектор обаче ще има загубата на доверие към проекта за еврото. „Антиевропейските партии ще са големите печеливши", казва Маркусен.

В допълнение трябва да се помисли и за геополитическите последици. В резултат на един евентуален национален фалит и "Grexit" Гърция може да продължи да търси по-близки връзки към Москва.

Повечето експерти смятат, че такъв краен сценарий може да бъде избегнат. „Нашият базов сценарий предвижда да се стигне до споразумение между Гърция и нейните кредитори“, пишат анализаторите на американската инвестиционна банка Goldman Sachs в коментар.

Инвеститорите обаче не бива да подминават възможността за появата на такъв „черен лебед“ само защото последствията биха били толкова сериозни. В течение на годината трябва да се проследи дали "гръцката революция", както я наричат опонентите на строгите икономии, няма да намери последователи например по време на изборите в Испания през есента.

„Досега само Гърция е изложена на риск в резултат на смяната на правителството", каза Шмидинг. Въпреки това ако и други страни последват „лудостта на гръцките леви и десни популисти“, ситуацията ще се промени.

Тогава спокойствието на капиталовите пазари в останалата част от Южна Европа може да изчезне и действително Гърция да се превърне в образец. Какво би значело това, показва Атинската фондова борса. Заради позицията на конфронтация през миналата седмица там индексът се срина с 14% за няколко дни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 31 rate down comment 5
ert
преди 9 години
А ние как ще се впишем с паниката в периферията на Европа? Все се говори колко лоши били гърците, обаче и да са лоши поне си живеят долу-горе нормално.Ние може да сме добро стадо, да затягаме постоянно коланите, но определено живеем значително по-сле от съседите.Дали не е по-добре и ние да станем едно стадо от черни овце, вместо да сме стадото което всеки дои и стриже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 12
Repoman
преди 9 години
Интересно. Нали идеята на целия ЕС е всички вътре да сме едно, да има някаква равнопоставеност и някакво равенство. Не казвам всички да получаваме еднакви заплати е ЕС, но не и едни да живеят в пъти по-добре от други.Обаче, ЕС и дума не обелва да помогне на най-зле живеещите, това сме ние в БГ-то. А се притеснява че Гърция може да им каже да духат супата. И Гърция може да си го позволи, защото за разлика от нас на народа там не му се налага да мисли с какво да си плати сметките и какво да яде утре,демек широко им около врата и въжето не е обрало луфта като при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 54 rate down comment 4
satata
преди 9 години
Ами хората започват да разбират, че само с икономии няма да стане работата. От една страна бедните като нас икономисват за да спестяват. От друга страна богатите печатат хартии на поразия и прецакват спестовната функция на парите. Е до време минава, после заминава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 23
Tyrista
преди 9 години
Podemos!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 26
Tyrista
преди 9 години
Podemos!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още