IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовите пазари се опасяват от паника в периферията на Европа

Засега няма признаци за заразен ефект от Гърция към други страни, но победа на Podemos в Испания може да промени всичко, пише Die Welt

14:32 | 03.02.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Митинг на Podemos в Испания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Митинг на Podemos в Испания. Снимка: Ройтерс

Но не всичко в южната част на континента работи гладко. Броят на хората без работа е все още висок, въпреки че напоследък има низходяща тенденция. Испания отчете ниво на безработица от почти 24%. В Португалия има 13% безработица. За сравнение - в Германия, икономическият двигател на Европа, безработицата е от 6,5%.

Критична може да стане ситуацията, ако Атина и Брюксел не сближат позициите си и се стигне до изтичане на капитал от Гърция поради загубата на доверие. Въпреки че в понеделник Ципрас отново повтори, че иска да запази мястото на своята страна в еврозоната, влошаването на ситуацията може да доведе до хаос.

Тогава Гърция може по погрешка да излезе от валутния съюз, защото може да няма друг избор, освен да започне да печата собствени пари.

За разлика от "Grexit", т.е. планирано излизане от еврозоната, подобен сценарий на излизане се нарича от участниците в капиталовия пазар Grexident (сливане на думите Greece - Гърция, еxit - изход и аccident - случаен инцидент - бел. ред.).

„При излизане на Гърция от еврозоната ще загубят всички, а политиците от всички страни са добре съветвани да се противопоставят с всички сили на това", каза Микала Маркусен, икономист в Société Générale. Ако има "Grexit" или "Grexident," със сигурност ще се стигне до изпадане в неплатежоспособност на държавата, смята тя.

Като цяло държавите от еврозоната все още са ангажирани в Гърция с около 260 млрд. евро.

„По-голямата част от тази сума се дължи от публичните кредитори, но частният сектор ще трябва да отпише част от сумата" отбеляза Маркусен.

По-сериозни последици отколкото получените потенциални щети за финансовия сектор обаче ще има загубата на доверие към проекта за еврото. „Антиевропейските партии ще са големите печеливши", казва Маркусен.

В допълнение трябва да се помисли и за геополитическите последици. В резултат на един евентуален национален фалит и "Grexit" Гърция може да продължи да търси по-близки връзки към Москва.

Повечето експерти смятат, че такъв краен сценарий може да бъде избегнат. „Нашият базов сценарий предвижда да се стигне до споразумение между Гърция и нейните кредитори“, пишат анализаторите на американската инвестиционна банка Goldman Sachs в коментар.

Инвеститорите обаче не бива да подминават възможността за появата на такъв „черен лебед“ само защото последствията биха били толкова сериозни. В течение на годината трябва да се проследи дали "гръцката революция", както я наричат опонентите на строгите икономии, няма да намери последователи например по време на изборите в Испания през есента.

„Досега само Гърция е изложена на риск в резултат на смяната на правителството", каза Шмидинг. Въпреки това ако и други страни последват „лудостта на гръцките леви и десни популисти“, ситуацията ще се промени.

Тогава спокойствието на капиталовите пазари в останалата част от Южна Европа може да изчезне и действително Гърция да се превърне в образец. Какво би значело това, показва Атинската фондова борса. Заради позицията на конфронтация през миналата седмица там индексът се срина с 14% за няколко дни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Трубадур
преди 9 години
Нещо си объркал форума пич, от тия простотии тук не се интересуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Като заговори за стадо, да се сетих на времето, как дядовците на село водеха стадото овце.Имаха кучета, да, вкарат стадото в пътя, но за водач задължително имаше магаре!Накъдето тръгне магарето, натам и стадото.Е, я погледни политиката ни, имаме ли си магаре най-отгоре на пирамидата?имаме!Имаме ли си кучета да ни вкарват в пътя на демоктацията?Имаме си!А най-злото куче е Соломон Паси, а за магарето, се досети сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
И защото нашите качествена неща заминават за Европата!У нас българина не може да си ги позволи!Имам приятел, прави кашкавал, но само ако ми донесе го опитвам. Всичко за износ!Ако изравнят заплатите със запада, какво изравниха цените на стоките, може и у нас да остане качествена българска храна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Би ли ми препоръчал "вносна" храна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Колко мило!Периферията!А може би "провинцията" би звучало по-честно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
Буда Гоцев
преди 9 години
Преди 100 години "един призрак бродеше из Европа- ..." , а казват, че историята се повтаряла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 1
Repoman
преди 9 години
+1, много хора постъпват по същия начин. Аз бях заклет защитник на пропагандата купувай българското която я води държавата като политика с години. По едно време нали въведоха и стандарт БДС, казах си браво, поне да не се налага на човек да нагъва очевидни ***. Ама беше ден до пладне, защото стандарта в БГ-то е под всякакви минимуми, нямаше търсене, а и едни цени слагаха на БДС продуктите да ти се завие свят. И така докато не пробвах вносни неща, гледаш подобни цени на нашите ***, викаш си и тези лъжат. Е да, ама не съвсем. Веднъж прогледнал истината вече съм почитател на вносното от има-няма 2-3 години. Нали сме в борд, поне вносното ни идва сравнително на добра цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 18
ert
преди 9 години
Защо внасяме храни и стоки от Европа?Ами да ти отговоря, защото нашите са ментета и ***. Не всички, но повечето. Признавам, че вече няколко години като пазарувам храна, гледам да не е с български произход, дори румънците произвеждат по-добра храна, за Полша, Германия и другите дори и не сравнявам, защото нивата са различни. Ти ял ли си български шпеков салам например? Или сирене за 10лв/кг с палмово масло? Ако си ял, знаеш за какво говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 24
alphaomega
преди 9 години
Проблема с бедността в България си го създаваме само ние! Не е виновен ЕС или който ида било друг..В .ЕС всяка година за нас се заделят милиарди евро по какви ли не програми ама ние не можем да ги усвоим. Всеки търси далаверата и как да открадне. а не как да инвестира в бъдещето си. Целия пазар на ЕС е отворен за нас всеки може свободно да търгува и да прави бизнес във всички държави. Кой е виновен че не сме конкурентни и не произвеждаме нищо вече и нямаме икономика!? Ние сме си виновни. Защо внасяме стоки и храни от западна Европа, вместо ние да им продаваме наши. Българина изпростя и го мързи да гледа вече да не говорим да произведе нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
Не трябва да се подтискат едни или други политически течения , те сами по- пътя на убеждението трябва да стигнат до извода че не са прави. И не трябваше да се дава възможност на политиката да управлява икономическите процеси .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още