fallback

Bank of Singapore: Трудно начало на 2015 г. за глобалните пазари

Инвеститорите трябва да се пренастроят към новата линия на повишение на лихвите от страна на Фед, смята главният икономист на банката Ричард Джеръм

08:36 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Началото на 2015 ще бъде трудно за световните финансови пазари, тъй като те ще трябва да се пренастроят към новата линия на повишение на лихвите от страна на Федералния резерв. Това прогнозира пред Bloomberg главният икономист на Bank of Singapore Ричард Джеръм.

По думите му председателят на Федералния резерв Джанет Йелън и нейните колеги вече изостават сериозно със своите действия, а това не е отчетено от инвеститорите.

„Ясно е, че Федералният резерв на Съединените щати не вижда в поевтиняването на петрола причина да забави повишението на лихвените проценти. По-скоро то ще подкрепи икономическия растеж. А и по принцип централните банкери не биха взели предвид евентуално краткосрочно изменение на инфлацията, породено от движенията на стоковите пазари“, казва Джеръм.

По думите му Фед не се интересува особено от онова, което се случва извън Съединените щати, тъй като то не оказва сериозно влияние върху американската икономика. Статистиката показа, че тя регистрира две поредни тримесечия на ръст от над 2%, а безработицата се понижава с много бързи темпове.

Според Джеръм централната банка вече изостава доста със своите действия, което я поставяло под все по-силен натиск да увеличи лихвите.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:07 | 10.09.22 г.
fallback