fallback

Все повече страни настояват за графични предупреждения на цигарените опаковки

Сред държавите, използващи цветни графики, са Великобритания, Канада и Бразилия

10:12 | 07.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

САЩ бяха първата държава, която въведе предупреждения за последиците за здравето върху цигарените опаковки. Това се случва през далечната 1965 г. В момента цигарите в САЩ се продават с текстови предупреждения, като това се прави по силата на федерален закон от 1984 г.

Днес обаче страната изостава в тренда  за добавянето на визуални графични предупреждения на тютюневите изделия. САЩ не принуждават тютюневите компании да добавят такива графики към стоките си, за разлика от други страни като Канада и Австралия, които са приели едни от най-тежките ограничения в света. Сред страните, използващи цветни графики, са Великобритания, Канада и Бразилия. Северният съсед на САЩ отчита, че след въвеждането на новото изискване един от всеки петима пушачи в страната е отказал вредния навик или е намалил цигарите.

Докато Канада беше първата страна, която добави картинни предупреждения на цигарените кутии, Австралия въведе кафяви опаковки през 2012 г. с графични предупреждения, които заемат 75 на сто от лицевата и 90 на сто от задната част на опаковката. Откакто Канада предприе първите стъпки към въвеждането на картинни предупреждения през 2001 г., броят на правителствата/юрисдикциите, които изискват тези все по-видими и страховити предупреждения, достигна 70. До 2015 г. се очаква този брой да продължи да нараства и да достигне 77.

Тази таблица показва броя на страните/юрисдикциите, които изискват производителите да поставят предупредителни изображения върху цигарените пакети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
fallback