IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отказът от "Южен поток" е необичайно дипломатическо поражение за Путин

Отслабената руска икономика заради западните санкции и поевтинелия петрол вероятно също е допринесла за решението

09:40 | 02.12.14 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отказът от "Южен поток" е необичайно дипломатическо поражение за Путин

Отказът на руския президент Владимир Путин и Русия от строежа на газопровода Южен поток - грандиозен проект, който бе замислен първоначално да установи господство на страната в Югоизточна Европа, е необичайно дипломатическо поражение за Путин, пише в свой анализ New York Times.

Същевременно той нарече отказа от газопровода загуба за Европа и обвини Брюксел в неотстъпчивост. Решението изглежда е и необичайна победа за Европейския съюз и правителството на Обама, които тази година проявиха безсилие, след като Путин анексира Крим и раздуха бунт в Източна Украйна. 

Русия дълго време представяше проекта за Южен поток на стойност 22 млрд. долара като разумен бизнес ход. Но Вашингтон и Брюксел го отхвърляха като зле прикрит опит на  Кремъл да циментира позицията си на господстващ доставчик в Европа, заобикалящ Украйна.

Конфликтът в Украйна засили натиска на Европа срещу газопровода и строежът му бе спрян от България през юни, припомня NYT.

Ако има печеливш от всичко това, той е Турция, която наред с Китай и други бързо развиващи се страни, нуждаещи се от енергия, се възползва от споровете между Изтока и Запада, за да си издейства дългосрочни енергийни доставки на изгодни цени.

Решението на Москва задълбочава конфликта за оценения на 22 млрд. долара проект, пише WSJ. „Южен поток“ би позволил на Москва да заобиколи Украйна при доставките си на газ за Европа. На два пъти през последните десет години Русия спря доставките на газ заради спорове с властите в Киев.

Украинският конфликт и обтегнатите отношения между Киев и Москва хвърлиха сянка над целия енергиен сектор в Европа. Със задълбочаването на кризата в Украйна, която се разрасна в противопоставяне, напомнящо на Студената война, западните сили  решиха да окажат съпротива на агресивната политика на Путин, изразяваща се включително в проекта за газопровода Южен поток. 

Руският президент лично определя стратегията за енергетиката и газопроводите, която е може би най-важният източник на неговата мощ на международната сцена. От години той и Западът си съперничат за контрол над енергийните доставки за Европа, посочва NYT.

Предвид санкциите, които САЩ, ЕС и съюзническите страни от Азия наложиха на Русия заради кризата в Украйна, сега Кремъл търси по-тесни връзки със страни, които не са участвали в наказателните мерки. Така например Москва вече сключи огромна сделка за доставка на природен газ с Китай по-рано през тази година и увеличава търговията със селскостопански продукти с Турция и страните от Латинска Америка.

„Южен поток“, чийто строеж започна през 2012 г., трябваше да гарантира доставките на над една десета от годишното потребление на газ в Европа и да преминава по дъното на Черно море. На фона на кризата в Украйна проектът се превърна в разменна монета между Москва и ЕС. След значителен натиск от Брюксел и Вашингтон България, като транзитна страна, спря подготвителната работа по проекта за изграждането на газопровода през юни.

ЕК критикуваше тръбопровода и с аргумент, че нарушава Третия енергиен пакет на ЕС. Путин разкритикува вчера остро преди всичко България. „Позицията на Европейската комисия не е конструктивна и не отговаря на икономическите интереси на Европа," добави той.

„Президентът лично реши да спре проекта“, заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак пред агенцията ТАСС. Формално за това е необходимо решение на Надзорния съвет на проектната компания. Въпреки това обаче в нея Русия като мажоритарен собственик има думата.

Според редица медии в Москва Русия е вложила досега около 4,66 млрд. долара (около 3,740 млрд. евро) в проекта. Но енергийната суперсила сега е значително отслабена, защото цената на петрола е много ниска и икономиката й отслабва заради западните санкции около кризата в Украйна. Наблюдателите не изключват, че и това може да е допринесло за решението.

Няколко часа преди изявленията на Путин в Анкара властите в Киев обявиха, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) се е съгласила да предостави на Украйна заем от 150 млн. евро за модернизацията на тръбопроводите на страната. „Разходите ще бъдат намалени с 20 на сто", заяви украинският премиер Арсений Яценюк в Киев, като отново се изказа против „Южен поток“. "Това е руски политически проект", заяви той.

Междувременно Путин отново заплаши ЕС с преориентирането на страната по енергийните въпроси. „Русия ще транспортира своите енергийни ресурси към други региони на света. Ние ще влезем на други пазари и Европа няма да получи тези доставки - поне не и от Русия. Но това е изборът на европейските ни приятели", каза още Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
"За такава червена смрад като тебе мога само да пожелая:ВРЕМЕ ТИ Е! Предлагам страхотни ВЕНЦИ и БУКЕТИ за гушкане ! ха ха"Хаха... благодаря за предложението! Ще го имам предвид! Ама нали знаеш - който гроб копае другиму... То за там ред няма, синко!...хаха! На това е трябвало баща ти и *** да те научат. Явно са пропуснали, заедно с други, по-важни от парите неща... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 11 rate down comment 11
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха чета пасквила ти и ме побиват тръпки. Колко ли нещастника бачкат за ЧЕРВЕН *** като тебе дето сега си станал капиталист ( явно бивше червено *** ). Ама за въпросите дето ди давам за домашно мълчиш ! Като *** на разпит.Апропо не съм избегал от Америка. За разлика от "рая" на ***, там ВСЕ ОЩЕ може свободно да се движи човек. За едно си прав и там смрад като тебе се намъква във непрекъснато увеличаващата се бюрокрация и както са тръгнали нещата ще има видов ден.Баща ми никога не е бил плъх като тебе. Беше работник ( щото имаше "лошо" досие по бащина линия )! Но точно такива смръдлйовци дето ОПРАВЛЯВАХТЕ държавните предприятия преди 10 а сега станахте предприемачи ха ха ха са ми до болка познати.За закъсване май ти си го закъсал с кашончетата с Русия ! Цветята са ок.Е имам проблеми с БГ мързела и безотговорност ама с малко наказание става.За такава червена смрад като тебе мога само да пожелая:ВРЕМЕ ТИ Е! Предлагам страхотни ВЕНЦИ и БУКЕТИ за гушкане ! ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Оооо Дани , добре включил се. Дебатите тук във форума са разгорещени! :)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 2
v_tin
преди 9 години
Крадат от кипър и от когото могат още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 10 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Ооо, Дани Бой, ти май трайно се застоя тук, а викаш, че си във Флорида! Личи ти по тона, че си тука - драйфаш жлъчка. От там звучиш некак си по-надменно-покровителствено-снизходително. хаха!Сички бегат от България към Америка, а ти обратно - от Америка у България при ***! пхахаха! Май там капитализмът не е като тука, а? хаха! Тука секи *** може да се навре на село на баща си у къщата-прогимназия, дето ги дигаха при комунистите за едно лето, да рупа на мама от консервите, които тя от комунистическо още прави по навик и да дрищи из нета за капитализъм и комунизъм, ама там нема как! хаха! Едни познати викат, че у Америка никой не плащал за псуване на комунистите и сигурно затова си го закъсал и си се прибрал, а?Нищо, и тука става. Офертата за работа при мен още е валидна търся капитале като тебе да ми полива цветята в офисите. Ти нали си спец по цветята?И да, работил съм на държавно то тогава частно немаше - плъх като баща ти и ***, предполагам. Освен, ако баща ти не е бил собственик на Юнайтед Фруутс във Флорида през 80-те... хаха... Дани Милото мишуенцето капиталистическо, което държи само в ръцете ... наклона си... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 17 rate down comment 8
SSIW
преди 9 години
" Нека стартира българския проект "България в ЕС 2014", крайно време е :)".............От 25 години е в ход реализацията на този проект и процесите вероятно вече са необратими : на път сме да остане хора за един град. Това в което ще се превърнем е град-държава, без някакви гаранции, какъв ще е стандарта на поданиците й ...Като една съвсем безпристрастна съпоставка, по съветско време в БГ (да, точно от там ни дърпаха конците и ни построиха държавността), на богатите на обещания и бедни на пари руснаци, явно им бяхме нужни за някакви цели и бяхме стигнали 9 милиона (да не говорим за други показатели като демографска структура, очаквана продължителност на живота, достъп до здравна грижа, заетост, образование и грамотност и пр.) ,... виж с новите ни господари изглежда съвсем по друг начин седят тези въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 12 rate down comment 10
Danny666
преди 9 години
Страхо за затихващата държава питай комунето Мави да ти каже колко убаво беше при комунизма на Тошко ( особенно на него Мави - партиен плъх в държ. предприятие ). Ама да не забравиш да го попиташ и за ограддата дето беше насочена НАВЪТРЕ ! така де да не може да бегаме от убавината на соца !А за доматите другаря Мави да оди ТОЙ и децата му да ги копат а да не кара другите ха ха ха АМАН от СКАПАНИ *** да дават наклон на другите какво да правят с живота си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 14 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
Загуба !!??? Загубата е взаимна. Каква е тази победа на ЕС и в какво се изразява? :))) А ние специално се превръщаме в глуха провинция на ЕС. Затихваме бързо и уверено. След 20 години тук ще живеят само старци *** както и турци като водещ етнос подкрепяни от Турция. :) Българите ще се скитат по чужбина като обслужващ персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 15 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 9 години
Ами стартирайте го! Аз сядм на първия ред с кофа пуканки от канадска ГМО царевица и ще гледам как ще развиете проекта! хахаха! Като начало започнете с бутане на паметници - така започват всички качествени проекти! хахаха! Гледайте от Украйна - там лично американците им помагат в проектирането... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 12 rate down comment 12
redcretin
преди 9 години
Като руски проект е добре, че времето му свърши. Нека стартира българския проект "България в ЕС 2014", крайно време е :) Инак рашките са богати на обещания - и бедни на пари. Далеч от прошляци и агресори като тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още