IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли САЩ да си позволят нова война за 3 трлн. долара?

Страната още се мъчи да излезе от финансовата дупка, която отвориха скъпите войни в Ирак и Афганистан, пише за CNN икономистът Линда Билмс

08:24 | 05.09.14 г. 34
<p>
	Сили за сигурност в Ирак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сили за сигурност в Ирак. Снимка: Ройтерс

Още преди последните удари в Ирак армията не изглеждаше очарована да продължи с непривичните за нея строги икономии. Военните кръгове предупреждаваха за т. нар. „куха сила“ - идеята, че заради съкращенията ще се работи при по-ниска готовност. Авторитети от Пентагона предупреждават, че бъдещи бюджетни съкращения ще навредят на способността на въоръжените сили на САЩ да изпълняват своите мисии.

Ясно е, че разговорите за подобряване на националния баланс чрез дълбоки военни съкращения е приключил. Изглежда сигурно, че военните разходи отново ще нараснат рязко, което ще завиши недостига на средства за инфраструктурата например.

Заради продължителните войни американските национални финанси се нуждаят от сериозен ремонт. САЩ вече взеха около 2 трлн. долара заеми, за да платят за инвазията в Ирак и Афганистан, като това има основен принос за нарастването на държавния дълг от 6,4 трлн. долара към 2003 г. до 17,7 трлн. долара днес.

Войната допринесе и за рязкото покачване на цените на петрола от 25 долара за барел през 2003 г. до 140 долара през 2008 г., което значително ограничи гъвкавостта на САЩ да реагира на кризата.

Страната все още не е платила за един от най-големите разходи около конфликтите – медицинското обслужване и обезщетенията за инвалидност на 2,5 млн. ветерани. Повече от 900 хил. военни са получили обезщетения за инвалидност до края на живота им, което ще струва допълнителни трилион долара през следващите десетилетия, според Администрацията за обезщетения на ветераните.

Въпреки двете неуспешни войни, страната изглежда, че не си е научила уроците за огромните разходи за военни авантюри и за възможностите на военните интервенции да решават сложни проблеми на външната политика.

През 2003 г. САЩ не обърнаха внимание на въпроса как ще бъде платена войната в Ирак. Администрацията на Буш беше толкова уверен в краткостта на кампанията, че накрая уволни своя топ икономист Лорънс Линдзи, който предположи, че конфликтът ще струва доста по-скъпо.

Този път Америка навлиза в нов конфликт в значително по-лоша финансова форма и без стратегия за изплащане на военните дългове. Ако страната ще се впуска в нов кръг военни ангажименти, президентът ще трябва да обясни ясно кое колко ще струва и как ще се плати за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 8 rate down comment 14
Danny666
преди 9 години
ФОН, нема да изпукат. ВСЕКА МИНУТА В СВЕТА СЕ РАЖДА *** ! Русофил в БГ е ДИАГНОЗА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Longin зависта на ПРОСТАКА е това. Милите *** 45 години ( а в Русия 70 ) милиони копаха като животни в ИМЕТО на СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ, а то все при ТЪПИТЕ АМЕРИКАНЦИ бегаше ха ха ха ....А колко го чакаха само. И конгреси му правеха и АСАМБЛЕИ ЗА МИР и с какво ли още не го коткаха СВЕТЛОТО му бъдеще , ама нейси.Бате Пешо като вица за покера мили, ако 45 години си чакал нещо и то все при ТЪПИТЕ отиваше КОЙ ВСЪЩНОСТ Е ТЪПИЯ МИЛИ ?Играта е към своя край и ще печатат колкото си искат. Така и нема да ги връщат, що да не печатат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 9 години
Ще нащракат колкото трябва от клавиатурата трилиони и даже и бакшиш ще оставят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 33 rate down comment 3
Ratimid
преди 9 години
Става все по-ясно защо американците (разбирай евреите, които реално управляват тази страна) съзсдадоха ИДИЛ - целта беше да има оправдание за нова намеса в Бл. изток, а също и начин да го преформатират по-лесно. (Видя се, че Сирия се провалят и трябват свежи идеи). Лидерът на ИДИЛ е агент на МОССАД - установено от две независими разузнавания - френското и иранското. Ако някой си мисли, че това са просто едни ислямисти, жестоко се лъже. Американците им позволиха да се развият с определена цел в интерес на САЩ, това е. Чии складове с модерни оръжия завзеха в Ирак - американските. Не можеха ли да си ги защитят или не знаеха какво се готви? В Сирия същите тези ги въоръжаваха срещу легитимната власт и там бяха борци за свобода, а сега са терористи. Схемата и Украйна е същата. Порошенко си продаде бизнеса не на някой друг, а клана Ротшилд, който държи и оръжейната промишленост на САЩ. Стига да иска човек, може всичко да види и да свърже нещата, независимо от безпрецедентната инф. война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 22 rate down comment 4
Longin
преди 9 години
"До 2030 тия ще са история.Господ ще ги изтрие от картата на света....А Русия все по ярко ще блести и ще им се присмива."Ах, летете, ескадрони! В устрема ви милионипогледи са приковани със надежда и любов.Свил десницата корава, целий свят се днес изправястреснат, трогнат, очарован от победния ви зов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Гледам снимката и се чудя:- един иракски юнак стреля по врага, друг пред него стои с гръб към същия враг и по-напред БМП или БТР с иракско знамеСтранноооооо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 25 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Този тип "съживяване" на икономиката (за което говориш) е краткосрочно и неустойчиво защото НЕ отчита трупането на дългове (от всякакви видове). Да напомня - БВП-то, основният икономически измерител, с който се измерва въпросното съживяване, по никакъв начин НЕ отчита дълговете. С други думи казано, БВП-то не се "интересува" от бъдещето - важното е днес да отчетем сделчица пък утре като дойде тогава ще му мислим. Това е философията на "растежа" от последните няколко десетилетия. Но трупането на дългове има предел и той вече започва да се чувства и усеща и затова сегашната криза е системна, а не "нормална".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 3
data
преди 9 години
Странно защо разбираш технологията само като нещо механично - аз не виждам по голяма технология от това някой друг да поеме негативите ( разходите) а ти да обереш овациите . За мен това си е 100 % технологично решение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 6
backinblack
преди 9 години
Мдааа, то верно, че разчитат на износа на оръжие, но не забравяй, че руската военна доктрина винаги и била защитна и поради тази причина, почти винаги руските отбранителни образци са превъзхождали американските и с тези войни които отвориха, дръпнаха много яко и руския оръжеен бизнес и всеки момент Русия ще ги измести от първото място по износ на оръжие. Скоро четох някъде, че са на второ място и само на 4-5% зад американците, а от тази година ще започнат да изнасят и скъпи ракетни комплекси, които до сега не са изнасяли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
мда питай ги тука европейците "Искате ли да ядете или вместо това да си купуваме пушки като братята американци" и да видим на кво мнение ше са ... :))) С тънката разлика, че валутата им е световен резерв все още ако стане като UK тогава няма да могат да си печатат на воля и ше им се свият перките бая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още