IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио, бъди смел!

Европейската централна банка трябва да се поучи от успеха на неконвенционалната политика в САЩ и Великобритания, пише The Economist

08:34 | 26.08.14 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ниската инфлация и, още по-лошо, дефлацията изпращат нагоре реалните лихвени проценти и принуждават компаниите, домакинствата и правителствата да орязват разходите, за да не допуснат нарастване на своите дългове.

Вярно е, че ЕЦБ е изправена пред препятствия, които не стоят на пътя на другите централни банки от богатия свят. Нейният президент Марио Драги няма политическата подкрепа за количественото облекчаване, на която се радват колегите му в САЩ, Великобритания и Япония; влиятелната германска Bundesbank се обявява против тази идея. Много от най-големите проблеми в еврозоната - обременяващите данъци, прекалената регулация, скования пазар на труда - нямат нищо общо с паричната политика.

Освен това, твърдят някои, ако ЕЦБ купува държавни облигации сега, тя ще отслаби натиска върху страни като Италия и Франция да проведат структурни реформи.

Това е сбъркано мислене. Структурните реформи са необходими и несъмнено ще направят работата на ЕЦБ по-лесна. Неуспехът на политиците да изпълнят задълженията си обаче не е причина банката да избяга от своите собствени задачи. Във всеки случай ще са необходими години, за да могат тези реформи да дадат плодове, а еврозоната се нуждае от стимули сега.

Ще проработи ли количественото облекчаване? При условие че доходността на германските държавни облигации е под 1%, нейното тласкане още по-надолу няма да отприщи вълна от теглене на кредити; нито пък ще помогне на малките фирми, на които банките отказват заеми.

Масираното изкупуване на държавни облигации и предварителните насоки обаче са мощни сигнали за решимостта на централната банка да подкрепи икономическия растеж и да сдържи инфлацията на целевото равнище.

Опитът на Bank of Japan е поучителен. Нейните предишни рундове количествено облекчаване, през 2001 и 2010 година, бяха плахи. Когато японската централна банка се върна отново към тази политика миналата година, тя го направи в мащаба, с политическата подкрепа и поетия публично ангажимент, необходими, за да се отърси страната от дефлационните си очаквания.

Първоначалните резултати са умерено обнадеждаващи: очакванията изглежда се променят, а това е необходимо условие за по-бърз икономически растеж.

Урокът за ЕЦБ е, че количественото облекчаване и поемането на един достоен за доверие ангажимент, че няма да се изпада в паника при първия полъх на инфлацията, могат да проработят. Това биха били смели ходове за една институция, чиито задължения са да сдържа инфлацията. Но, както доказаха централните банки в САЩ, Великобритания и Япония, смелостта се изплаща.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 38 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Точно така - успеха им е съмнителен. Но говорят така защото успеха го мерят чрез БВП-то, а БВП-то има недостатъка, че е измерител, който по никакъв начин не отчита дълговете. Т.е. може да се каже, че БВП-то не отчита и не се интересува по никакъв начин от бъдещето, а вижда само настоящето. Ситуацията малко прилича на онзи дето падал от 20-ия етаж и като стигнал до 10-ия си казал "а, ама какво толкова ме плашеха, то нищо страшно нямало".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 5
deant
преди 9 години
а къде видяха "успеха на неконвенционалната политика в САЩ и Великобритания" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 9 години
При условие че доходността на германските държавни облигации е под 1%, нейното тласкане още по-надолу няма да отприщи вълна от теглене на кредити; нито пък ще помогне на малките фирми, на които банките отказват заеми.Това е ключовият момент сякаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
"Марио, бъди смел! " - точно тай Марио и *** и тя да е смела, само тва щи каа, *** и нещастника и подлогата на Goldmana ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още