fallback

Защо геотермалната енергия е новият фракинг?

Усилените геотермални системи могат да превърнат тази енергия в по-съществен източник - и потенциално толкова спорен, колкото и шистовият газ

08:38 | 20.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В зависимост от вашата гледна точка, хидравличното разбиване,  или фракинг, е или бъдещето на чистия природен газ, или екологичен апокалипсис.

Фракингът освобождава газ, блокиран под земята, като пробива отвори отстрани във вертикални кладенци в хоризонтални слоеве от шистови скали. Милиони галони коктейли от вода, пясък и химикали са инжектирани в хоризонталните кладенци под високо налягане, като разбиват скалата, освобождават газа и... причиняват ожесточени протести в Европа и части от Америка, пише в свой анализ The Economist.

Геотермалната енергия, тъкмо обратното, все още не предизвиква сериозна полемика. Повечето геотермални централи са разположени на места, където вода се просмуква в земната кора, бива нагорещявана и връщана насила обратно през пропусклива скала.

Прокопайте кладенец на дълбочина от между 3000 и 12 000 фута (между около 1000 и 4000 метра) и изгарящата вода и пара може да бъдат освободени, за да задвижват генератори.

Геотермалната енергия е "дребна риба" сред източниците на електроенергия. САЩ имат най-големите инсталирани геотермични производствени мощности - 3,4 гигавата, но те произвеждат само 0,4% от електричеството в страната. Нови, модерни технологии, т. нар. усилени геотермални системи (УГС), обаче изглеждат предопределени да превърнат геотермалната енергия в по-съществен източник - и потенциално също толкова спорен, колкото и шистовият газ.

Секторът може и да не хареса това сравнение, но УГС са си чисто и просто геотермален фракинг. Милиони галони вода и химикали са инжектирани в предимно вертикални кладенци при сравнително високо налягане и съчетанието от срещане на студено с топло, налягане и химикали "обира всичко" от дълбоките, горещи скали.

Това създава нови "фракинг мрежи", през които водата може да бъде изпомпвана, нагорещявана и изпращана обратно на повърхността, за да произвежда електроенергия. Конвенционалните геотермални кладенци струват най-малко 5 милиона долара и около половината се оказват провал. Новата технология може да намали дела на неуспешните проекти и да повиши капацитета и да удължи живота на съществуващите геотермални кладенци. След време, според привържениците на УГС, тя ще позволи да бъдат прокопавани геотермални кладенци навсякъде, където има подходяща гореща скала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
fallback