IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вървят ли Китай и Русия по пътя на създаването на формален алианс?

Евентуален съюз между Пекин и Москва ще донесе ползи и за двете страни, но и на съответната цена

15:42 | 08.06.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Ще създадат ли Владимир Путин и Си Дзинпин нов мултиполярен световен ред? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще създадат ли Владимир Путин и Си Дзинпин нов мултиполярен световен ред? Снимка: Ройтерс

По време на визитата на руския президент Владимир Путин в Китай в края на май Пекин и Москва подписаха огромна газова сделка за около 400 млрд. долара. От споразумението печелят и двете страни, след като Поднебесната империя си подсигури дългосрочни резерви (за 30 години) от природен газ, а бившият Съветски съюз – възможността да намали зависимостта си от Европа, както и да заздрави позицията си срещу санкциите на Запада, пише The Diplomat.

Същевременно Русия и Китай проведоха съвместно военно учение в Източнокитайско море, изпращайки предупредителен сигнал към Япония и САЩ. Това е и знак, че Путин все по-явно заема страната на Китай в спора с Япония. Нещо повече – миналата седмица Китай и Русия наложиха вето на проекта на ООН, чрез който се целеше Сирия да бъде изправена пред Международния съд по обвинения във военни престъпления. Страните наложиха вето и на предишни три предложения, свързани със Сирия.

В общото становище на Пекин и Москва основното послание бе, че връзките между двете държави се намират в нов период на всеобхватно стратегическо партньорство, а това ще спомогне за подобряването на международните позиции и влияние на страните, като по този начин допринесат за въдворяването на по-справедлив международен ред. От особено значение е споразумението, чрез което Китай и Русия ще задълбочат сътрудничеството си в рамките на Конференцията за взаимодействие и изграждане на доверие в Азия (CICA) - новата рамка на сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион, в която не попадат САЩ и Япония.

Въпросът, който всички си задават сега, е следният: На какво се дължи това ново развитие в отношенията между Китай и Русия?

Очевидно основният двигател е кризата в Украйна, която навреди сериозно на отношенията между Русия и Запада и сближи Путин със своя колега Си Дзинпин. Въпреки това съществува и по-основателна стратегическа причина. Тя е, че са налице взаимни стратегически нужди, след като и Китай, и Русия искат да създадат мултиполярен свят, в който не доминират САЩ, особено след като Поднебесната империя е изправена пред заплахи от щатските съюзници в Азия.

Както посочва Закъри Кек, вероятността Китай да спечели морския диспут с Япония зависи от поддържането на добри взаимоотношения с Русия. От гледна точка на Путин, експанзията на НАТО е сериозна заплаха за руската национална сигурност, а щом е така Москва трябва да реагира. Текущите и бъдещите възможности на Русия са ограничени и страната отчаяно се нуждае от надежден стратегически партньор, който очевидно е Китай.

Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 12
misanthrope
преди 10 години
Ако Путин има акъл, никога няма да се съюзи с Китай. Гладните за ресурси и земя и многобройни китайци е съвсем естествено да заграбят огромната по територия и ресурси но малобройна Русия. Това е естествено развитие на нещата и Путин трябва да е луд, за да го улеснява по какъвто и да е начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 4
dakl
преди 10 години
Пекин и Москва бяха тласнати един към друг единствено от политиката на Вашингтон. В случая те просто нямат друга опция , освен да създадат нов военно политически блок в противовес на НАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
Китай+Русия= на огромен проблем за щатите => една от двете държави тр. да се разпарчатоса и драстично да се отслаби, за да изчезне този застрашителен потенциал на едно евентуално обединение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Още преди кризата от 2008 г. има 2 геополитически плана за Азия, включващи Китай.Единият е на ФЕД, другият на Путин.За да се осъществи който и да е от двата трябва да се предоставят евтини ресурси на Китай, главно енергоносители. Истинската битка всъщност е кой да плати цената за евтините ресурси необходими на Китай.Поради тази причина всякак приветствам набутването на Газпром с газопроводи и доставки за Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 12
Сините камъни
преди 10 години
Засега "мегаломанщината им" ни спаси от трета световна война, която "отърсващите " се от самолюбието си щати искаха да сътворят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 29
Momchil_Matev
преди 10 години
Всъщност според мен и двете държави никога няма да направят подобен алианс официално публично формирование. И на двете страни им изнася да се правят на велики и недостъпни, и понеже са огромни и самовлюбени, винаги ще твърдят, че всяка си избира сама позицията, докато всъщност ще мелят заедно, под масата.Алиансът вече е налице - вижда се в ООН от едно известно време насам. Те никога няма да го направят официален обаче.Дано обаче мегаломанщината им, не ни докара някоя война. Щатите започнаха да се отърсват от себелюбието си и чувството си за собствена изключителност, явно ще трябва да изтърпим следващите от опашката в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още