IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вървят ли Китай и Русия по пътя на създаването на формален алианс?

Евентуален съюз между Пекин и Москва ще донесе ползи и за двете страни, но и на съответната цена

15:42 | 08.06.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Ще създадат ли Владимир Путин и Си Дзинпин нов мултиполярен световен ред? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще създадат ли Владимир Путин и Си Дзинпин нов мултиполярен световен ред? Снимка: Ройтерс

По време на визитата на руския президент Владимир Путин в Китай в края на май Пекин и Москва подписаха огромна газова сделка за около 400 млрд. долара. От споразумението печелят и двете страни, след като Поднебесната империя си подсигури дългосрочни резерви (за 30 години) от природен газ, а бившият Съветски съюз – възможността да намали зависимостта си от Европа, както и да заздрави позицията си срещу санкциите на Запада, пише The Diplomat.

Същевременно Русия и Китай проведоха съвместно военно учение в Източнокитайско море, изпращайки предупредителен сигнал към Япония и САЩ. Това е и знак, че Путин все по-явно заема страната на Китай в спора с Япония. Нещо повече – миналата седмица Китай и Русия наложиха вето на проекта на ООН, чрез който се целеше Сирия да бъде изправена пред Международния съд по обвинения във военни престъпления. Страните наложиха вето и на предишни три предложения, свързани със Сирия.

В общото становище на Пекин и Москва основното послание бе, че връзките между двете държави се намират в нов период на всеобхватно стратегическо партньорство, а това ще спомогне за подобряването на международните позиции и влияние на страните, като по този начин допринесат за въдворяването на по-справедлив международен ред. От особено значение е споразумението, чрез което Китай и Русия ще задълбочат сътрудничеството си в рамките на Конференцията за взаимодействие и изграждане на доверие в Азия (CICA) - новата рамка на сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион, в която не попадат САЩ и Япония.

Въпросът, който всички си задават сега, е следният: На какво се дължи това ново развитие в отношенията между Китай и Русия?

Очевидно основният двигател е кризата в Украйна, която навреди сериозно на отношенията между Русия и Запада и сближи Путин със своя колега Си Дзинпин. Въпреки това съществува и по-основателна стратегическа причина. Тя е, че са налице взаимни стратегически нужди, след като и Китай, и Русия искат да създадат мултиполярен свят, в който не доминират САЩ, особено след като Поднебесната империя е изправена пред заплахи от щатските съюзници в Азия.

Както посочва Закъри Кек, вероятността Китай да спечели морския диспут с Япония зависи от поддържането на добри взаимоотношения с Русия. От гледна точка на Путин, експанзията на НАТО е сериозна заплаха за руската национална сигурност, а щом е така Москва трябва да реагира. Текущите и бъдещите възможности на Русия са ограничени и страната отчаяно се нуждае от надежден стратегически партньор, който очевидно е Китай.

Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 10 rate down comment 1
Forester
преди 10 години
Еднополярният момент т.е времето на еднолично господство на САЩ е вече минало. Всички опити този момент да бъде превърнат в по продължителен отрязък от време се провалиха и единственото, което остана за САЩ е тактически да бавят процеса на формиране на многополярен свят. Русия и Китай ясно изразяват желанието си за този свят, вървейки по различни пътища. В определен етап от време двете със сигурност ще съчетаят интересите си, фокусирайки се върху общата цел-многополярен свят. За съжаление САЩ успешно разбиха лично за мен много по естествения и перспективен геополитически съюз Европа - Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Разбирането на Русия за съюз е тя да командва, другите да изпълняват. Но това е възможно само ако другите са по-слаби от нея.----Аз не съм сигурен дали се отнася за русия, защото през последните 25 години бяхме доста откъснати от тях, обаче се сещам за други политически ядра действащи точно по този начин - ЕС и САЩ. Вторите, не само на отделни държави дават наклон, ами дажи си позволяват да го правят на целия свят. Еми нормално е на някой да му писне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ти в пещера ли си живял досега? Дори в промитата ТВ реалност тези неща личат.. ама нищо живей в розовия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 25
Sakamano
преди 10 години
Разбирането на Русия за съюз е тя да командва, другите да изпълняват. Но това е възможно само ако другите са по-слаби от нея. Затова Русия се дърпа от Европа. Защото е по-слаба икономически, а военната сила вече не е решаващ фактор. Не и след като загуби Студената война по икономически причини, без да изстреля нито една ракета.Ако стане съюз между Русия и Китай, то Русия ще е банановата република. Ще изнася нефт и газ, ще внася почти всички потребителски стоки. Китайците ще са доволни, а руската пропаганда ще подхранва националното самочувствие на руснаците. А руските *** ще продължат да се продават в Пекин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 11
Momchil_Matev
преди 10 години
Извинявай, Камък - кога стана това? Защото Щатите доста са изтърпяли навремето във Виетнам (където губят в крайна сметка) и очевидно не им се водят продължителни войни. А откакто откриха собствения си шистов газ и петрол, предпочитат да са "във форма", но да си стоят вкъщи.Но не съм останал с впечатления, че са тръгнали на Трета световна война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Тъжната истина е, че няма единен европейски елит, които е в състояние да отстоява интересите на континента и да задава дневния ред и хоризонт за развитие. Съответно, разпокъсаната лидерска класа на Европа търпи поражение от елита на англо-саксонското пространство, по всички фронтове на съперничество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
А, на практика, и УСА и ЕС водят контрапродуктивна политика на противопоставяне, вместо на коректно, предвидимо и добронамерено партньорство. От това страдат всички а, който има да губи най-много, вместо да снижава рисковете, ги увеличава. Малоумно.Естествено, при това положение, останалите си подават ръка и няма що да се чудят убедените конкуренти, защо светът ъъъ...абе, не *** все повече от тях. Това пък, е разбираемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Съвсем точно си го казал: щатите като хегемон ще приемат близко партньорство с една Русия от типа Елцин. Ако руснаците търсят курс на суверeнитет и възстановяване на икономическото си и гео - политическо влияние, отношенията им с чичо им сам, ще бъдат такива на съперничество и противостоене в различните му разновидности и със съответната градация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 10
Internet
преди 10 години
Според тебе Русия тряБва да се съюзява с краварите за дашимпомога в политиката им за световно господство като ратай? Така ли?Да го духат краварите от УСА, колкото повече ги бесят из Ирак и Афганистан, толкова по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
Ако Путин има акъл, никога няма да се съюзи с Китай.-------------------Със сигурност е съобразителен човек, както и китайските лидери. Действията им , вкл. общи проекти и сътрудничество, ще се случват на базата на, и там където са налице, допирни точки на интересите, едва ли ще видим съюз тип ЕС ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още