fallback

Фед не е постигнал целта си за понижаване на дългосрочните лихви

Това означава, че програмата за изкупуване на активи на щатската централна банка не е успяла да стимулирала производството и заетостта

16:33 | 15.03.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След финансовата криза от 2007-2009 г. Комисията за открития пазар на Федералния резерв започна програмата си за количествени улеснения, чрез която изкупува дългосрочни частни и правителствени ценни книжа в опит да намали дългосрочните лихви.

Дългосрочните лихви спадаха значително в дните, в които Фед оповестяваше своите конкретни операции. Целта на програмата обаче бе да свие дългосрочните лихви под нивата, които те биха имали иначе, за да се стимулира съвкупното търсене и съответно производството и заетостта.

Анализ на Дейниъл Торнтън, поместен на сайта на клона на Фед в Сейнт Луис, сравнява връзката между доходността по дългосрочните ДЦК на САЩ и тази на страни, които не предприеха количествени улеснения в този период.

Ако програмата на Фед е намалила доходността на щатските ДЦК под нивата, на които те щяха да бъдат без програмата, то доходността им трябва да се е понижила спрямо тази на ДЦК от държави, които не прибегнаха до покупка на активи.

Долната графика показва спреда между номиналната доходност по британските, немските и френските 10-годишни ДЦК и съответните американски книжа в периода януари 1998 – ноември 2013 г. .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
fallback