fallback

Печалбата от лотария е способна да повлияе на политическия избор

Изводите от изследването на проф. Андрю Осуалд са в унисон със схващането, че богатите хора политически клонят надясно

08:15 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Защо се смятате за политически десен, ляв или центрист? Вероятно вярвате, че сте направили уравновесен и етичен избор. Какви са обаче истинските фактори, стоящи зад политическите ни предпочитания, разкрива наблюденията си пред сайта voxeu.org Андрю Осуалд, професор по икономика в Университета Уоруик. Научните корени на политическите пристрастия са зле разбирани. Едно възможно обяснение е, че отношението към политиката и преразпределението на доходите са мотивирани от морални възгледи. Друга гледна точка, може би застъпвана от икономистите, е че изборният вот се определя от личния интерес, който впоследствие умът намира начин да аргументира морално.

Тестването на тези две алтернативни теории е важно, но и трудно, тъй като много от нашите склонности датират от ранните етапи на живота ни. Повечето проучвания сочат, че богатите хора политически клонят надясно. Въпросът е как да интерпретираме тази корелация. Дали тя представлява причинно-следствена връзка, и ако да – в каква посока?

Нашето ново изследване – Паудтаве и Осуалд (2014) се опитва да стигне до дъното на проблема чрез проучване на печелившите от лотарията, което потвърждава хипотезата за личния интерес при политическия уклон.

Нашите данни показват, че сред стотиците хора, които печелят значителни суми от лотарията, колкото по-голяма е печалбата им, толкова по-голяма е вероятността, при равни други обстоятелства, да се придвижат политически от ляво на дясно. Печелившите също така са по-близо до идеята, че обикновените хора получават справедлив дял от благосъстоянието на обществото. Изследването се базира на представителна извадка от британското население. Наблюдавани са 541 печалби над 500 паунда, достигащи до 200 хил. Проучването показва, че близо 14% от тези, които са спечелили до 500 паунда, са се пренасочили към десния политически спектър, докато при спечелилите по-голяма сума делът е около 17%. При неспечелилите или неучастващите в лотария делът е под 13%.

Изводът е, че печалбата дори на скромна сума е способна да ви направи десни, завършва професор Андрю Осуалд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
fallback