fallback

Потъващ кораб ли е Франция?

Страната е изправена пред сериозна криза, свързана с изтичането на умове

15:02 | 12.01.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Това, което се случва днес във Франция, е сравнявано с отмяната от 1685 г. Тогава Луи XIV, Кралят Слънце, който изгражда Версайския дворец, отменя Нантския едикт, който защитава френските протестанти – хугенотите.

Опитвайки се да обедини кралството си около една обща религия, кралят затваря църкви и преследва хугенотите. В резултат на това почти 700 000 души напускат Франция и търсят убежище в Англия, Швейцария, Швеция и много други страни.

Преди 1685 г. хугенотите са около 1 млн. и са смятани за пчелите работнички на Франция. След случилото се те остават без пари, но вземат със себе си множеството си умения, а напускането им на Франция е забележително историческо изтичане на умове.

След идването на власт на президента социалист Франсоа Оланд през 2012 г., данъкът общ доход и социалните осигуровки във Франция скочиха до небето. Най-високата данъчна ставка е 75%, а повечето са над 70 на сто.

В резултат много от хората, отговорни за икономическия растеж на страната, се насочват към границите – бизнес лидери, новатори, творчески мислещите и топ мениджърите. Всички те напускат Франция, за да развиват талантите си другаде. И това е истинска трагедия за толкова богата страна. Както казват, проблемът на французите е, че нямат дума за предприемач. Къде е френският Ричард Брансън? Къде е техният Бил Гейтс?

„Виждаш ли този човек в ъгъла? Искам да го убия. Той съсипа живота ми!“.

Този гневен изблик идва от адвокат, който напуска Франция, за да се премести във Великобритания, защото иска да избяга от 70-процентовия данък, който плаща. Мъжът твърди работи много, но не получава нищо. Единственото, което се случва, е, че дава пари на разточителната държава. Мъжът, когото посочва в японския ресторант на шести район в Париж, е Пиер Московиси, ненавижданият от мнозина министър на финансите. Московиси изглежда много доволен. Дали в този момент осъзнава, че Рим гори?

Разбира се, има много, за което хората да във Франция да бъдат благодарни - добрата инфраструктура, международните фирми, които работят в страната и естествено селското стопанство, което е най-доброто в Европа. Туристическата индустрия пък е една от най-добрите в света.

Но през последните две години се наблюдава постоянен забележим спад във Франция. Започването на малък бизнес става все по-трудно, в условия, в които не можеш да уволниш безполезните служители и да наемеш нови свежи таланти. Подобно на хугенотите младите специалисти не виждат бъдеще и затова планират бягството си до Лондон, посочва Newsweek. Безработните в страната са повече от 3 млн., а по неофициални данни са дори повече от 5 млн. Животът във Франция е изключително скъп. Париж изпревари Лондон като един от най-скъпите градове в света. Цената на половин литър прясно мляко във френската столица е близо 4 долара. В САЩ на тази цена се предлага цял галон.

Почти веднага след като Оланд пое президентския пост данъците започнаха да се покачват. Междувременно мнозина осъзнаха, че могат да се възползват от социалната система. Едни използват тримесечния си платен отпуск по майчинство, за да се наслаждават на разходки с корабче около Гваделупа. Не са странни и случаи като този на банкер, уволнен от работа, който се излежава в продължение на три години преди да си намери нова, защото държавата му плаща, докато е безработен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
fallback