fallback

Колко струва един професор?

Проучване показва разликите в заплащането в университетите по света

14:46 | 17.11.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Колко струва един професор и какви са заплатите на преподавателите в различните страни? Отговорите на тези въпроси дават Филип Алтбах и колегите му от Центъра за международно висше образование в новото си изследване, което ще бъде публикувано в книгата „Paying the Professoriate”, съобщава The New York Times.

Проучването разглежда заплатите в академичните среди, договорите и обезщетенията в държавните университети в 28 държави по света. Авторите описват свят, разделен в две категории – привличане на мозъци и изтичане на мозъци, разкривайки истината за това как страните с повече ресурси източват академичните таланти от по-бедните държави. В Мексико някои университети се борят с проблема, като предлагат бонус на преподавателите, които сключват брак.

Според изследването в много държави пропастта между преподавателите в най-добрите университети и тези от останалите става все по-голяма.

От гледна точка на покупателната способност новоназначените преподаватели в Китай са най-зле. Те получават по 259 долара на месец. В Армения тази сума възлиза на 405 долара, а в Етиопия – 864 долара. В Канада новите преподаватели започват със заплата от 5733 долара, а професорите получават средно по 9485 долара. За сравнение в САЩ се плащат доста по-ниски заплати на преподавателите – 4950 долара за новоназначени преподаватели и 7358 долара за професори. 

Тези данни поставиха Съединените щати дори зад Италия, където професорите са със средна заплата от 9118 долара. В Южна Африка професорската заплата е средно 9330 долара, в Саудитска Арабия - 8524 долара, във Великобритания – 8369 долара, в Малайзия – 7864 долара, в Австралия – 7449 долара, а в Индия – 7433 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
fallback