IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходими ли са изобщо държавните разходи

Може ли да има растеж, когато голяма част от нашите труд, земя и капитал не се използват с цел производство, пита се икономистът Марк Прибоник

10:02 | 21.07.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Колизеумът в Рим може да предизвика размисли за държавните разходи и икономическия растеж.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Колизеумът в Рим може да предизвика размисли за държавните разходи и икономическия растеж. Снимка: Ройтерс

След свое пътуване до Рим икономистът Марк Прибоник споделя мислите си, пречупени през призмата на икономическата теория, за мащабните разходи на Римската империя, които тя прави преди 2000 години, за да построи Колизеума и другите древни забележителности в италианската столица. В статия за Mises.org той ги сравнява с разходите, които държавите правят в днешно време.

Прибоник остава впечатлен от количеството работна ръка, материалите и инструментите, необходими, за да се задоволят потребностите на империята. Какви ползи всъщност са имали римските поданици от проекти с такъв мащаб? Дали тогава е имало човек, който да изведе популярната формула на Кейнс Y=C+I+G+X, според която националният доход е равен на сбора от вътрешното потребление, инвестициите, държавните разходи и нетния износ (разликата между износа и вноса)?

Ако пренесем тази картина в настоящия момент, ще видим, че икономистите, финансовите анализатори и централните банкери са изправени пред предизвикателствата на финансовата криза и мерките за строги икономии. Въпреки това написаното от Кейнс гласи, че намаляването на държавните разходи ще отслаби икономическия растеж. Сред всички тези теории, формули и уравнения изникват следните въпроси: какво представлява икономическият растеж и защо е толкова важен?

Преобладаващо мнение на съвременните икономисти е, че икономически растеж има, когато БВП расте и когато има предпоставки за откриването на нови работни места. На противоположния полюс е аргументът на Австрийската школа, според която целта на всяка икономическа дейност е да задоволи потребностите на хората. Обществото усеща икономическия растеж тогава, когато повече техни потребности бъдат удовлетворени. Това се случва, когато факторите на производството земя, труд и капитал се използват най-ефективно и намаляват алтернативните разходи за производството на стоките и услугите. Едва тогава използваните ресурси ще са достатъчни, за да задоволят всяка нова потребност.

Пред студентите си Марк Прибоник често използва следния пример, с който описва как могат да се създадат още блага в икономиката. Той поставя задача на своите студенти да изчислят колко души ще бъдат необходими, за да изкопаят басейн с голи ръце. След това ги пита колко души ще са достатъчни, ако копаят с лопати. Накрая поставя най-съществения въпрос – какво става с излишните лопати и работна сила, когато използваме багер, за да изкопаем басейна? Отговорът е простичък – използваме излишните ресурси, за да произведем други блага. Същото количество ресурси сега ще е достатъчно, за да задоволи повече потребности.

Проблемът в съвременната терминология на икономическия растеж е, че не се взема под внимание фактът, че всеки процент увеличение на държавните разходи трябва да се отрази от орди от бюрократи, които всеки ден стоят пред компютрите си в сграда, построена върху ценен парцел земя. Всичките изразходвани ресурси, за да се построи сградата – земя, труд и капитал – биха могли да задоволят други потребности.

Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 10 години
И още нещо: Държава без Капиталисти може да си съществува без проблеми, лошо-хубаво - още се спори по въпроса, но се видя, че може и още има на места, може и тепърва пак да има! Капиталисти без Държава обаче нема, не е имало и НИКОГА няма да има, така, че айде по-полека с ракията, големите капиталист4ета и милионер4ета... хихи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Не знам за какъв "таталитаризъм" говориш, но ми е интересно бляновете ти за консервативен капитализъм откъде очакваш да се сбъднат? От Европейската комисия ли? хехе!Онзи капитализъм от романите на Дикенс може да се види вече само в такива райски кътчета по планетата като Хондурас, Гватемала, Камбоджа, Нигерия, Мозамбик, Индия и пр.Ако не беше държавата, нито САЩ, щеше вече да съществува, нито нещо от ЕС щеше да е останало! С пари на държавата и на нейните данъкоплатци бяха спасени от изчезване банки и компании на Консервативни Капиталисти, загубили в алчността си всякаки инстинкти за самосъхранение!В трите центъра на световната икономика - САЩ, ЕС и Китай вече властва Държавен Капитализъм - държавата гарантира поръчки за най-едрите компании, дтржавата ги пази от финансови проблеми, държавата води войни, за да им осигурява суровини и пазари.... Това, което следва, всеки може да се сети какво е. Както вече казах - ако не ви харесва думичката, ще ви измислят друга.... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
eboyanov
преди 10 години
в същност там където е стъпал ЛИБЕРАЛ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ТАТАЛИТАРИЗЪМ нищо вече не расте! когато се наложи Консервативният Капитализъм, няма и да си помисляш за това чудовище социализъм с либерално мислещи ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
milioner4e
преди 10 години
Предсавят си я като рай за бизнес и истинско общество, изградено чрез манталитет. Всеки, който е като тебе с такива "държавнически" нагласи, е най-добре да си признае, че *** за зеле не става от него и чака "държавата" да му помогне и да му осигури всичко. Преди да говориш за "държава" се замисли, кой е държавата, дали е самия народ, който живее в дадена територия или шайка ***, които си мислят, че недостижими и страхотни гений. И лека справка, живееш в 21 век и ако наистина си мислиш, че бъдещето е в социализма, вероятно си мислиш, че и Форд Т е най-великото достижение на човешката мисъл и изобретателност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Страхотна статия !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
И именно икономиката и икономистите са най-паразитното и вредно занимание в новата история на човечеството, защото кашата, която създадоха, е в основата на всички беди! Много светли идеи са погребани от счетоводители!Най-чистият и истински бизнес има нужда САМО от тефтер с 2 графи в него: Дал и (в)Зел! всичко останало е алабалистика, която единствено дава мотивация на разни лемури да се правят на интелектуалци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Хаха! Ами щом толкова пречи държавата, да я закрият! Много ми е чудно как си представят разни такива икономисти ситуацията без държава. Може би като по-малко бременна жена... хаха! И напр. ако се закрие американската армия и полиция как ли ще изглежда животът в Обетованата земя?! хаха!Държавата е възникнала по силата на някакви обстоятелства в еволюционния процес на човешкото общество без да бъде питан никой! От този момент, както всеки организъм, пътят е само напред и нагоре, все повече държава, до монета, когато нещо друго ще я замести! Смешни са и напъните да се ограничава функцията на държавата, и воят срещу държавата по принцип! За ужасТ на десните тук, бъдещето е само в социализма, пичове и п...и! Знам, че се изприщвате от тази думичка и сигурно по-умни от вас на запад ще я заменят за благозвучие с някаква друга, по приемлива... :LOL:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
eboyanov
преди 10 години
със всичко съм съгласен, само не и с харченето на пари за армията, в идеален свят не се изисква наистина армия, но не живеем в идеален свят, другото е, че армията не произвеждала - че аз не се сещам технология която предварително не е минала през армията - GPS, Internet, Червеният Кръст и тн. са проникнали в света чрез войната, а войната е нещо естествено - спор между 2 и повече Идеи или пропаганди или както искате го наречете, но със сигурност корпоративните интереси стоят по-назад във воденето на битката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
eldred
преди 10 години
Частния сектор развива технологиите необходими за компютъра в продължение на 100 години. От аритмометрите с търговско приложение - първо механични в последствие електрически, калкулаторите, тъкачния стан на Жакард въвеждащ перфокартите, перфокартните устройства на IBM, изобретенията на Bell Labs. След това избухва втората световна война и държавата поема голям контрол върху икономиката и разпределението на ресурси спирайки почти напълно развитието на компютрите с цел стимулиране на други считани за по-важни сектори. С напредването на войната и немските успехи в областта, значението на изчислителните технологии става ясно и държавата възобновява спрените изследвания. Засекретява каквото може да засекрети взима безвъзмездно получено ноу-хау от частния сектор и изобретява компютъра. След войната развитието на компютрите се връща в частния сектор - Изобретени са транзисторите, операционните системи, програмните езици. Следва бума в силициевата долина водещ до днешните компютри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
SSIW
преди 10 години
Най-елементарен пример за приноса на държавата в развитието на науката и технологиите: компютъра е бил изобретен от държавни служители на работа във военния департамент на САЩ. Пита се какъв е "профит"-а на частния сектор от безвъзмездно полуученото ноу-хау в/у тази технология и колко същия този частен сектор е върнал на обществото за тази "услуга"?Иначе за статията ... в някой епизоди на "Сънчо" се разглеждат доста по-сериозни житейски проблеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още