IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходими ли са изобщо държавните разходи

Може ли да има растеж, когато голяма част от нашите труд, земя и капитал не се използват с цел производство, пита се икономистът Марк Прибоник

10:02 | 21.07.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Колизеумът в Рим може да предизвика размисли за държавните разходи и икономическия растеж.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Колизеумът в Рим може да предизвика размисли за държавните разходи и икономическия растеж. Снимка: Ройтерс

Според американската статистика през 2011 г. правителството е намерило работа на 2,8 млн. души. Други 19,2 млн. души работят в държавната или щатската администрация. А какво всъщност произвеждат тези 22 млн. души? Нищо друго освен купища формуляри и подзаконови актове, които уреждат почти всеки един аспект от живота ни.

Други 1,4 млн. души се будят всеки ден и обличат военната си униформа. Не само, че военните не произвеждат нищо, което можем да потребяваме, ами и унищожават земята, работната сила и капиталите, необходими за създаването на стоки и услуги, които да задоволяват потребностите на хората.

Освен това производственият сектор трябва да назначи цели легиони от работници, които трябва само да попълват разни формуляри, за да изпълнят изискванията на бюрократите, които не произвеждат нищо. Фирмите имат много работници, които не правят нищо по цял ден, само защото се занимават с изискванията на бюрократите.

American Action Forum, организацията, в която икономисти обединяват усилия и се борят за една по-добра Америка, изчисли, че за година бизнесът губи 87 млн. часа - време, в което фирмите се стараят да изпълняват изискванията на държавата. За 33 часа работниците във Ford произвеждат един автомобил. За 3 часа можем да съберем 100 бушела царевица. Като имаме предвид законите на труда, правителството струва на американските граждани 2,6 млн. автомобила и неизмеримо количество храна. Към това количество можем да добавим и другите продукти, които биха могли да бъдат произведени, ако работната ръка, която бездейства в държавната администрация, беше заета в производствения сектор.

Що се отнася до земята, други изчисления показват, че правителството на САЩ притежава 30% от земята в страната. Земя, върху която е построила военни бази, административни сгради, национални паркове и изобщо - притежава такива територии, върху които не може да има човешка активност.

Точно както по времето на император Веспасиян римляните са се дивили на прелестите на Колизеума, така и днес гражданите по целия свят гледат с благоговение правителствените сгради, дворците на монарсите, жилищата на президентите и мемориалите от значими исторически събития.

Материалите, окабеляването и оборудването, използвани за строителството им, биха могли да се използват за удовлетворяването на потребностите на един средностатистически гражданин. Публикуваме си снимки във Facebook, на които стоим пред грандиозните правителствени сгради, но никога не виждаме другата страна на монетата: кому е нужно да се харчат пари, за да се отдаде почит към държавата арогантност?

Политиците и централните банкери казват, че лекарството за настоящите тежки икономически условия е постигането на икономически растеж. Но как може да имаме икономически растеж, когато голяма част от нашите труд, земя и капитал не се използват с цел производство? Обикновените граждани на Рим, живяли преди 2000 години, вероятно и днес биха се съгласили с казаното.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Учудващо статията като че ли намеква за анархия. Проблемът не е в необходимостта, а в мярката на държавните разходи и администрация. Които при това са динамично зависещи от моментното състояние, перспективите и целите. Ако не бяха държавните разходи, никога нямаше да се развият технологии, заместващи вече съществуващите корпоративно защитавани. Например електрозадвижванията, фотоволтаици, вятъррни електроцентрали.., при положение че засягат интересите на петролните и ядрените корпорации. От друга страна държавните разходи за отбрана се превърнаха в разходи за водене на корпоративни войни, прикрити зад борба с тероризма или подобни. Това пък е прекрасен пример за ограбване на данъкоплатците, тъй като печалбите след подобни разходи се концентрират в ограничен кръг хора. Има и други подобни примери. В сравнение с това, цитираните строителни и представителни разходи са по-скоро смешни и жалки, но вероятно също са прекалени, щом правят впечатление. "Мярката прави отровата или лекарството."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
държавните разходи са неефективни /меко казано при реален коефициент на ефективност под 1:4, без директните кражби да се калкулират/ и като такива, от оптимизационна гледна точка са излишни, но, са системно необходими за съществуването на междинните звена на "управление" -> тези които "избираме" + низшите на обществото... Скоро първото звено /поради ненормално висока вътрешна глупост/ ще стане излишно /саморъчно отрязване на клончето на което стоят, чрез всички законови промени -> предават всички лостове на управление на по-горните нива "централизирано" и се самоизтриват като ненужни/ така че, може елементарно простичко да се увеличат обхвата и стойността на подпомагане на вторите и се самокомпенсира новата система... вторите са необходими толерастично, за да се контролира ентропията за нормалните хора... Всички симптоми за гореописаните очаквания са налице... централно поръчано се увеличава и обхвата и стойността на помощите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още