fallback

ОИСР: Волатилните щатски ДЦК застрашават глобалната икономика

Оттеглянето на паричните стимули от Фед ще доведе до рязък скок в доходността им, което ще оскъпи финансирането и за други развити икономики

11:37 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Докато растежът в САЩ може да изпревари водещите развити пазари в близките месеци, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) това е предупреждение за потенциална нестабилност за пазара на облигации в страната. Последиците от количествените облекчения пък представляват сериозна заплаха за перспективите пред световната икономика.

„Последиците от една непостоянна парична политика могат да бъдат по-тежки, а възстановяването да бъде по-бавно от желаното. Това може да доведе до рязък скок в доходността на облигациите и да предизвика сериозни негативни последици за растежа в някои от развитите и развиващите се страни“, казва Пиер Карло Падоан, заместник-генерален секретар и главен икономист на ОИСР пред CNBC.

„Ако допуснем, че доходността се повиши рязко, ако инвеститорите останат изненадани от честите промени в паричната политиката и ако по-високите лихвени проценти предизвикат нестабилност във финансовата система, това може да бъде меко казано смущаващо“, допълни още той.

Доходността на американските облигации се движи нагоре през последния месец заради слуховете, че още следващия месец Федералния резерв на САЩ може да намали изкупуването на облигации. Във вторник доходността на ценните книжа достигна своя връх в сравнение с година преди това, като доходността по 30-годишните облигации достигна 3,33%.

Бързото покачване на доходността по американските правителствени облигации ще увеличи загубите на инвеститорите. Вероятно и други активи ги грози същата съдба, като най-засегнати според ОИСР ще бъдат ипотечните ценни книжа и корпоративните облигации.

Повишената доходност по американските правителствени облигации ще се отрази негативно и за други развити икономики посредством външнотърговските им отношения и достъпа им до финансовите пазари в Америка. ОИСР очаква, че евентуално повишение на дългосрочните лихвени проценти по облигациите на САЩ само с 2%, ще понижи БВП на еврозоната с 0,2%, а този на Япония – с 0,4%. 

Прогнозите за еврозоната и препоръките към ЕЦБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
fallback