fallback

МВФ занижи очакванията си за растежа в България през 2013 г. до 1,2%

От фонда предупреждават за нови рискове, които могат да спънат икономическия растеж

18:13 | 16.04.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Международният валутен фонд (МВФ) занижи очакванията си за икономическия растеж на България през настоящата година. Според актуалната прогноза на фонда брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще нарасне с 1,2%, а не с 1,5%, както смяташе институцията след приключването на редовната й есенна мисия у нас.

Новата оценка на МВФ вече е по-близко до очакванията на финансовото министерство, което наскоро занижи прогнозата си за растежа до 1%, но е по-песимистична в сравнение с прогнозите на Европейската комисия (ЕК), Световната банка (СБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и спрямо заложеното в бюджета за тази година.

За 2014 г. обаче МВФ очаква икономическият растеж у нас да се ускори до 2,3%.

Фондът очаква също така безработицата в страната да остане без промяна на ниво от 12,4% през тази година и да се понижи до 11,4% догодина. Според прогнозата инфлацията през тази година ще бъде 2,1%, а догодина – 1,9%. Очакванията са дефицитът по текущата сметка да достигне 1,9% през тази година и да се разшири до 2,1% догодина.

Що се отнася до глобалния икономически растеж, от фонда занижиха очакванията си до 3,3% от 3,5 на сто. Прогнозата за 2014 г. обаче е оставена без промяна – очакванията са догодина икономическият растеж в световен мащаб да се ускори до 4 на сто.

За икономиката на еврозоната от фонда прогнозират, че и тази година ще остане в рецесия, като икономическият спад ще достигне 0,3%, а не 0,1%, каквато беше предишната оценка. През следващата година обаче вероятно икономиката на държавите от европейската валутна общност се очаква да ускори ръста до 1,1%.

Леко е завишена единствено прогнозата за растежа в Германия – с 0,1 пр. п. до 0,6% за настоящата година.

Очакванията са БВП на САЩ да нарасне с 1,9% през тази година, което е с 0,2 пр. п. по-малко спрямо предишната прогноза, и с 3% догодина.

Занижени са и прогнозите за ръста в Китай. За тази година се очаква БВП на страната да регистрира повишение от 8%, а не 8,1%, каквато беше предишната оценка, а догодина – 8,2%, а не 8,5%.

От фонда предупреждават, че политиците в глобален мащаб са предприели мерки за борба с кризата, но въпреки това са се появили нови рискове, които могат да спънат икономическия растеж.

Институцията посочва, че успешно са преодолени два от краткосрочните рискове пред глобалната икономическа активност – разпадането на еврозоната и рязко свиване на бюджетните разходи в САЩ. В резултат се наблюдава възстановяване на финансовите пазари и се подобрява финансовата стабилност.

Не всички развити икономики обаче се облагодетелстват от доброто представяне на пазарите и по-високото доверие. Важен фактор са и мерките за икономии, които действат в много държави.

„Наблюдава се не възстановяване на 2 скорости, а възстановяване на 3 скорости“, посочва главният икономист на фонда Оливие Бланшар. „Развиващите се пазари и икономики остават силни, но що се отнася до развитите се наблюдава се наблюдава разграничаване на САЩ от еврозоната“, пояснява той.

Освен, че се очаква БВП на еврозоната да се свие през тази година, Бланшар подчертава, че са прекъснати каналите за кредитиране заради стремежа на банките да изпълнят новите изисквания за капитала. Спирачка на растежа поне засега поставят и мерките за икономии и проблемите с конкурентоспособността.

Същевременно в САЩ потребителското търсене расте заради възстановяването на икономиката, но ръстът се очаква да остане ограничен заради фискалната корекция.

Заради риска от увеличаване на дълговото бреме политиците в развитите държави имат ограничено място за маневри. Препоръката на МВФ е правителствата да поддържат нерестриктивна парична политика, а конкретно за САЩ и Япония се препоръчва да подготвят планове за намаляване на дефицитите в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 28.08.22 г.
fallback