IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Непредвидените щети от спасяването на Европа

Спасителните програми задълбочават допълнително най-сериозния проблем на Стария континент – тоталната загуба на конкурентоспособност

08:45 | 11.03.13 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Еврозоната преживява своята шеста година на рецесия и усилия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и международната общност да се справят с нея. Тези усилия оплетоха политиците и централните банкери в мрежата на пълзящ интервенционизъм, за който британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че може да промени еврозоната „до неузнаваемост“ и който според него нарушава основните икономически и политически принципи на общността, пише Ханс-Вернер Син, професор по икономика от Университета в Мюнхен, президент на института за икономически изследвания Ifo и съветник на германското министерство на икономиката, в коментар за ProjectSyndicate.

Най-новата инициатива в тази насока, подкрепена от френския президент Франсоа Оланд, е искането ЕЦБ да манипулира курса на еврото. Оланд е притеснен от рязкото поскъпване на еврото, което се повиши от 1,21 долара в края на юли 2012 г. до 1,36 долара в началото на февруари.

Поскъпването на еврото оказва натиск, както върху страните от Южна Европа, така и върху Франция, понижавайки допълнително конкурентоспособността им.

Евтиното кредитиране, стимулирано от ниските лихви, които донесе единната европейска валута, доведе до раздуването на инвестиционен балон Южна Европа, чието спукване съвпадна с финансовия колапс от 2008 г. Кредитните условия се влошиха рязко и в резултат на това половината страни от еврозоната се оказаха силно зависими от чуждестранните инвеститори.

Френската икономика също пострада, тъй като клиентите й в Южна Европа се оказаха в затруднено положение. Според глобално проучване на Goldman Sachs Франция трябва да извърши 20% вътрешна девалвация спрямо еврозоната и около 35% спрямо Германия, за да възстанови устойчивостта на външния си дълг.

ЕЦБ и международната общност – особено Международният валутен фонд (МВФ) – се опитаха да се справят с кризата като заместят недостига на частни капитали с публични кредити.

Банката насочи програмата си за рефинансиране на банковия сектор и изкупуване на активи – възлизаща на 900 млрд. евро – към Южна Европа и Ирландия. Така обаче институцията се изложи на риск, тъй като единственият начин тази програма да бъде приложена е чрез понижаване на изискванията за обезпечение на кредитите. В повечето случаи за обезпечение се използват ДЦК на страни от еврозоната.

За да спре колапса на въпросните облигации и така да се спаси, ЕЦБ започна да ги купува. Банката също така обяви, че ще придобие неограничено количество от тези активи, ако това се окаже необходимо. В същото време беше създаден и Европейският механизъм за стабилност, който има за цел да защитава правителствата и банките в еврозоната.

Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Ами разбира се. Икономистите как биха могли да обяснят възхода на Китай, след като китайците на практика нямат своя валута и повечето от тях не са я виждали на живо как изглежда. Ако си послужа пак с едно сравнение - реалния сектор е моторът на една кола. Ако нямаш добър мотор колата няма как да е много бърза, колкото и всичко друго да и е наред. И дори китайците с боклукчивите си стоки ще те настигат и изпреварват, докато ти се чудиш какви нови екстри (разбирай изисквания) да сложиш на твоята и как кокошките трябва да са щастливи, прасетата също, ще забраним и пушенето на обществени места, порното в нета... Нищо против, но нищо от това няма да направи колата ни конкурентоспособна на пистата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Общо взето въпреки всички предрасъдъци на хората тука към инжинерите или производителите - всъщност това са хората, които работят най-близо до реалната икономика. Дай на един инжинер задача и го остави да я изпълни. Обаче почни да му казваш, как да върши всяка една операция от тази задача и гледай какви безумици стават. Не банкерите и политиците ще оправят положението. Хората с умения и желание да ги приложат ще го направят, стига да не им пречим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Чудесен изстрел, но пак не е съвсем във вярната посока. Колегата deant според мен в случая е много по-близо до истината. За да разберем горе долу как стоят нещата предлагам да се опитаме да си отговорим на следния въпрос. На какво се дължи икотомическия просперитет на Германия - на това, че има много хубава печатница за пари, или на фирми като Мерцедес и Фолксваген. И кое ще се отрази по-пагубно на икономиката и - да затворим печатницата за пари, или да затворим тези две фирми. Мисля, че отговорът е пределно ясен и ако можем да си отговорим правилно на този въпрос ще разберем къде е проблема. Една от големите грешки на днешните икономисти е, че не са много наясно как работи икономиката и търсят проблема там, където не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Ибн ал Кан
преди 11 години
Отварянето на печатницата за евро ще изкопае докрай трапа на общата валута, а донякъде и на ЕС.В национални държави с бананови валути бюджетни проблеми, като гръцките се 'решават' с инфлация: всички плащат на калпак за кражбите на единици! :)Да, но на ниво ЕС и евро това трудно да се случи, защото при евентуална девалвация на еврото германците ще платят дълговете на цялата средиземноморска част от ЕС. Това ще е директен удар в/у стандарта на германците и политиците им не искат да поемат подобен риск :)И исканията на френския социален популист се свеждат до същото - инфлация! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
SSIW
преди 11 години
Не съм много съгласен с извода направен в статията, че количествените улеснения прехвърлили кризата и върхо здравата глава (ГДР). Ако страните от юга са значим пазар за немския експорт, то няма как намаляването на покупателната способност там да не се отрази в/у резултатите на немците, самите количествени улеснения ми се виждат слабо релевантни точно с този процес. Иначе по спора за инфлацията: с нея или без нея, докато южните страни не могат да се докопат до достатъчно голям обем кредитен ресурс за бизнеса си и потреблението (на сносна цена, разбира се), нещата няма голям шанс да се подобрят, това им е според мен проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Аз не съм привърженик на инфлацията, напротив за мен Австрийката школа са ми с най-близки разбирания до моите, но в случая с ЕЗ е доста по-сложно отколкото с някой малка икономика, МНОГО по-сложно просто ако за един нещо е добро за друг е вредно. Но все пак и Германия трябва да отстъпи за някой неща, не че не са прави за валутната политика на ЕЦБ, но в случая трябва да се съгласят на някой отстъпки, като едно добри партньори. Но докато ЕЗ е така направена, че да не може да се изключват членове от нея тези проблеми ще са вечни, трябвало е да се предвиди, че някой поради определени обстоятелства ще се е налагало да бъде изключван, това е мярката която ще реши всички проблеми на ЕЗ и вкара неразумните в правия път, дотогава мъка. Просто в случая инфлацията няма да реши проблемите просто ще ги отложи, но този постоянен спад на икономиката изобщо не е по-добро решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Конкурентоспособността може да се подобрява и с облекчаване на безумните регулаторни режими във всяка една област. Всяка регулация, води до увеличаването на себестойността на продукцията. От къде да дойдат иначе средствата за покриване на всички изисквания? Ние нямаме печатници в мазетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Много ми е странно да слушам напоследък, че нещо може да се излекува с инфлация. Инфлацията сама по себе си е достатъчно тежка болест. Това е като оня, дето го боляло зъб и доктора го посъветвал да си отреже един от пръстите на крака. Така щял да забрави болката в зъба. Инфлацията означава освен всичко друго - загуба на доверие в съответната валута. Инфлацията може да бъде контролирана само до един момент, в който всички се отказват да купуват това непрекъснато губещо стойност нещо. Една хиперинфлация би унищожила еврото по-добре от всичко друго и би поставила Европа в зависимост от чужди държави и валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Инфлацията не е лек, а болкоуспокояващо. Пациентът се чуства добре, докато болестта прогресира и ако не се лекува, ще го убие. Германците знаят това, те вече са я яли тази попара няколко пъти през 20-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Боян
преди 11 години
Има нещо вярно в думите ти, но принципно статията си е доста добра, това което ми харесва е че не ни кара да си правим някакви конкретни изводи. А според мен най-добрия извод от статията е, че с поддържане на балона надут със всякакви банкови номера няма да се оправи икономиката в близките години, а е нужен единствения лек за случая и той е инфлация и то сериозна за да си дойдат нещата на местото, а това става чрез обезценка на еврото. Просто единствено Германия не е навита и причината е че има огромни спестявания там, а и икономиката им е в много добро състояние и нямат никаква нужда от тази инфлация, така че очаквам натиска над Германия да се усили доста и в крайна сметка да се позволи една инфлация от поне 3-4 % чрез масово печатане на евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още