IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Непредвидените щети от спасяването на Европа

Спасителните програми задълбочават допълнително най-сериозния проблем на Стария континент – тоталната загуба на конкурентоспособност

08:45 | 11.03.13 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Еврозоната преживява своята шеста година на рецесия и усилия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и международната общност да се справят с нея. Тези усилия оплетоха политиците и централните банкери в мрежата на пълзящ интервенционизъм, за който британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че може да промени еврозоната „до неузнаваемост“ и който според него нарушава основните икономически и политически принципи на общността, пише Ханс-Вернер Син, професор по икономика от Университета в Мюнхен, президент на института за икономически изследвания Ifo и съветник на германското министерство на икономиката, в коментар за ProjectSyndicate.

Най-новата инициатива в тази насока, подкрепена от френския президент Франсоа Оланд, е искането ЕЦБ да манипулира курса на еврото. Оланд е притеснен от рязкото поскъпване на еврото, което се повиши от 1,21 долара в края на юли 2012 г. до 1,36 долара в началото на февруари.

Поскъпването на еврото оказва натиск, както върху страните от Южна Европа, така и върху Франция, понижавайки допълнително конкурентоспособността им.

Евтиното кредитиране, стимулирано от ниските лихви, които донесе единната европейска валута, доведе до раздуването на инвестиционен балон Южна Европа, чието спукване съвпадна с финансовия колапс от 2008 г. Кредитните условия се влошиха рязко и в резултат на това половината страни от еврозоната се оказаха силно зависими от чуждестранните инвеститори.

Френската икономика също пострада, тъй като клиентите й в Южна Европа се оказаха в затруднено положение. Според глобално проучване на Goldman Sachs Франция трябва да извърши 20% вътрешна девалвация спрямо еврозоната и около 35% спрямо Германия, за да възстанови устойчивостта на външния си дълг.

ЕЦБ и международната общност – особено Международният валутен фонд (МВФ) – се опитаха да се справят с кризата като заместят недостига на частни капитали с публични кредити.

Банката насочи програмата си за рефинансиране на банковия сектор и изкупуване на активи – възлизаща на 900 млрд. евро – към Южна Европа и Ирландия. Така обаче институцията се изложи на риск, тъй като единственият начин тази програма да бъде приложена е чрез понижаване на изискванията за обезпечение на кредитите. В повечето случаи за обезпечение се използват ДЦК на страни от еврозоната.

За да спре колапса на въпросните облигации и така да се спаси, ЕЦБ започна да ги купува. Банката също така обяви, че ще придобие неограничено количество от тези активи, ако това се окаже необходимо. В същото време беше създаден и Европейският механизъм за стабилност, който има за цел да защитава правителствата и банките в еврозоната.

Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

20
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Словосъчетанието "свободен пазар" ми се струва, че е някаква пропагандно-политическа измислица. Понеже такова нещо нито е имало нито някой го е целял, то си мисля, че това словосъчетание никога не е използвано в официални европейски документи. "Пазар" да, но не и "свободен". Т.е. думите "свободен пазар" са използвани главно в медиите от (а) политици-популисти, (б) платени пропагандатори и (в) недоразбрали и заблудени журналисти. Отговорните хора използват по-точния термин "регулиран пазар". А най-точно според мен е да се казва "свръх регулиран пазар".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Това, което става в Европа няма нищо общо с демокрацията. В Европа тази дума е останала само в учебниците, заедно със словосъчетанието свободен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 29 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Западния свят сам си го завря. Направи заводи, обучи специалисти, цивилизова им градовете на азиатците. Сега те произвеждат всичко в пъти по-евтино, понеже нямат *** регулации, не им дреме за емиси на парникови газове, плюскат яйца от нещастни кокошки, не им пука че прасетата са умрели нехуманно... и тн идотизми. Тук останаха едни застаряващи нации с адски тромави социални системи, неконкурентни и разчитащи на евтини стоки от изток. Консултанти от които никой няма нужда и безработни, за които няма икономически смисъл да работят. Историята с Римската империя се повтаря с малката подробност, че няма нови земи за колонизиране вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Явно забравяш, че в Европа основната форма на управление е демокрацията и ако матряла много го заболи стават фалове както в Италия и ако са започнали някакви реформи, то те веднага спират и държавата влиза в омагьосан кръг на полувенчати или никакви реформи, за пример вземи България ако капацитета ти е достатъчно голям ще разбереш какво имам в предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
"Точно с този проблем са се захванали мразените от вас бюрократи в брюксел, което мен лично много ме радва."-----------Извинявай ама ми се струва, че точно ти си в света на илюзиите. Това, че са гласували някакви тавани (баснословни) за бонусите, не значи че всички ще се юрнат да се местят от банките към фабриките. И изобщо намесата на печатницата е пълна глупост. Първо трябва да ЗАПОЧНАТ реформите, както и тези които нищо не става от тях да фалират (включително и банките). Реформите досега са половинчати, но за техните половинчати резултати пускаме печатницата, щото електората да не го заболи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Колкото до това, че само с производство стават нещата също си много далеч от истината, примери от историята на СССР и Китай преди 1990 безброй много. Финансистите също имат някаква роля, НО къде е проблема според мен? Просто във финансовите среди се дават най-големите възнаграждения и то в много пъти над тези в производството както в Европа така и в САЩ и това е голям проблем, защото придърпва всички кадърни хора към тези сектори и оставя производството без качествено ръководство и това води до неефективност в сектора и от там цялата икономика която лежи на този сектор изпада в колапс. Точно с този проблем са се захванали мразените от вас бюрократи в брюксел, което мен лично много ме радва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Това на теория е много вярно, но е изключително трудно постижимо, за да реформираш икономиката си както и съставните и части, нейните фирми за необходими години, а ефекта от тези реформи още поне толкова време, да не би Германия вчера да си реформирали икономиката? НЕ още в края на предния век се правят реформи там и то ПРАВИЛНИТЕ (то и в България правим реформи, ама то едни реформи) и чак 10 години по-късно берът плодовете. Така че фирми като Фолксфаген не се правят за 1-2 години, така че поста ти е просто в света на фантазията. Печатницата трябва да се използва единствено да се облекчи болката от реформите, като болкоуспокоително, но единствения изход са реформите, това го знае и най-глупавия човек предполагам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Една от големите грешки на днешните икономисти е, че не са много наясно как работи икономиката и търсят проблема там, където не е."------------------Те са наясно, но понеже искат те да са на върха на хранителната пирамида (и да лапат най-много) и затова все извъртат нещата така, като че ли от тях зависи всичко и те са най-важните. Но това е така само защото останалите (реалния сектор) не са организирани и не им се противопоставят. Естествено с разумна алтернатива. Но това скоро (до около година) ще бъде поправено и алтернатива ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още