fallback

Структурираните инструменти, довели кризата, се завръщат

Анализатори прогнозират ренесанс на обезпечените дългови облигации (CDO), нарочени за основни виновници за финансовата криза от 2008 г.

14:00 | 01.02.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изпълнителните директори на  Deutsche Bank Аншу Джейн и Юрген Фичен. Снимка: Ройтерс

Структурираните финансови инструменти от вида, който за последен път наблюдавахме преди финансовата криза, са на път отново да залеят пазарите през 2013 г., изтъкват анализатори, цитирани от CNBC. Зараждащият се нов кредитен бум, в съчетание с ниските лихвени проценти, ще съблазни банките и инвестиционните компании да тестват пазарите на високодоходни, но по-рискови активи.

Ренесанс на обезпечените дългови облигации (Collateralized debt obligations, CDO) – гарантирани с активи инвестиционни инструменти, придобили мрачна слава по време на финансовата криза от 2008 г. - прогнозира Брайън Рейнълдс, главен пазарен стратег на Rosenblatt Securities.

„Голямата история тази година не са рекордните продажби на корпоративни облигации – това всъщност си е голяма история сама по себе си – а възраждането на структурираното финансиране“, казва Рейнълдс.

„В края на миналата година станахме свидетели на ръст на издадените Обезпечени кредитни задължения (Collateralized loan obligations, CLO) и сега ще станем свидетели на ръст на CDO инструментите. Това са същите инструменти, които бяха използвани по време на последния кредитен бум, който се оказа един от най мащабните в историята и доведе до последната криза, допълва той.

CDO, които обикновено са обезпечени спрямо кошница от различни облигации и други активи с фиксирана доходност, бяха нарочени за основни виновници за финансовата криза от 2008 г. Инвеститорите обаче се съблазняват от високата доходност на подобен вид инструменти. Колкото по-рискови са те, толкова по-голяма е и доходността, която носят.

Миналата седмица германският Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщи, че Deutsche Bank е издала CDO на стойност 8,7 млрд. долара, цитирайки неназовани източници. Изданието изтъква, че инвеститорите, всички от които са институционални, ще получат доходност от между 8% и 14%.

„Според нас подобна висока доходност е знак, че за CDO инструментите ще има търсене. Тази тенденция обаче означава и повишен риск за финансовата система“, коментира Рейнълдс.

„Авторите на статията отбелязват, че най-голямата германска финансова институция е създала отдел за подобни сделки миналата седмица с активи за 125 млрд. долара, вариращи от обезпечени позиции до казино в Лас Вегас. Плановете на банката са до март да бъдат използвани още близо 50 млрд. долара от тези активи, така че Deutsche Bank да повиши капиталовата си адекватност“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 11.09.22 г.
fallback