fallback

Икономическите фундаменти през 2013 г. - още има опасност от перфектната буря

Тази година няма да има изненади, растежът в световен мащаб ще остане слаб, но действието на различни фактори може да върне света към рецесия, смята Рубини

09:25 | 22.01.13 г. 5

Глобалната икономика няма да поднесе изненади през настоящата година. Икономическият растеж вероятно ще бъде около средните 3% в глобален мащаб, като темповете на възстановяване ще са различни в различните региони на света – изключително бавни в развитите икономики, където растежът ще се движи около 1%, и по-бързи в развиващите се, където се очаква ръст на икономиката от около 5%.

Това прогнозира икономистът Нуриел Рубини в коментар за Project Syndicate.

Болезненото намаляване на задлъжнялостта в развитите икономики ще продължи, като това ще забави икономическия растеж там, посочва Рубини. Възстановяването на икономиките ще се забави допълнително от фискалните ограничения, които със сигурност вече не са „спациалитет“ само на затруднените държави от периферията на еврозоната и Великобритания.

Бюджетните икономии вече се разпространяват и към ядрото на еврозоната, САЩ и другите развити икономики с изключение на Япония, подчертава икономистът.

Той допълва, че ралито на по-рисковите активи, на което станахме свидетели през втората половина на 2012 г., не е било предизвикано от подобряване на фундаментите, а по-скоро заради неконвенционалните парични политики. Централни банки на най-големите развити икономики са ангажирани с някаква форма на количествени улеснения, като се присъединиха към японската централна банка, която се очаква да одобри още стимули за икономиката под одобрителния поглед на новия премиер Шиндзо Абе.

Глобалната икономика обаче се изправя пред серия „мини рискове“, предупреждава Нуриел Рубини. Първо, частичната бюджетна сделка в САЩ, която се отнасяше до данъчното облагане, не доведе до преодоляването на фискалната пропаст. Предстои „грозна битка“ за тавана на дълга и ограничаването на бюджетните разходи на Вашингтон.

Не са решени и фундаменталните проблеми на еврозоната, въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) се справи с риска от разпадането на паричния съюз. Тези проблеми, заедно с цялостната политическа несигурност, ще се възродят през втората половина на годината, прогнозира икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
fallback