fallback

Fitch: Възрастовата бомба заплашва кредитните рейтинги

Тя ще задълбочи задлъжнялостта, освен ако правителствата не проведат мащабни пенсионни реформи, предупреждава агенцията

16:15 | 21.01.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Застаряващото население в развитите държави ще изостри фискалните проблеми и ще задълбочи задлъжнялостта им, освен ако страните не планират да проведат мащабни пенсионни реформи, предупреди рейтинговата агенция Fitch, цитирана от FT.

Експертите отдавна изразяват загрижеността си заради приближаването на пенсионна възраст на т. нар. бейби-бумъри, както и от отражението на този факт върху държавните финанси. За първи път обаче рейтинговата агенция прави опит да определи количествения ефект върху рейтингите на страните.

„Възрастовата бомба“ може да навреди на кредитоспособността дори на САЩ. Според моделите на Fitch само заради застаряването на населението кредитният рейтинг на страната може да бъде понижен с една стъпка до 2030 г.

Делът на населението над 64-годишна възраст в държавите-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съотнесен към дела на населението от 15 до 64 години, се очаква да се увеличи от 14% през 2012 г. до около 34% през 2050 г. Според Fitch в рамките на осем години негативното влияние на тази тенденция върху средния бюджет ще достигне 0,6 процентни пункта от БВП, а през 2050 г. - до 4,9%. 

„Без реформи или консолидация в други части на бюджета, демографските тенденции ще доведат до значително по-висок натиск върху бюджета в дългосрочен план“, посочват от агенцията.

Някои страни и региони са изложени на сериозен риск заради неблагоприятните демографски фактори, по-ниската пенсионна възраст, очакванията за продължителността на живота и обещания за високи пенсии.

Европейските държави са сред страните, изправени пред най-сериозни рискове. Ако не се проведат реформи, средното съотношение на дълга към брутния вътрешен продукт на 27-те държави-членки на Европейския съюз ще се повиши с почти 7 процентни пункта до 2020 г. и с приблизително 120 до 2050 г. заради високите пенсионни разходи.

Най-спешни действия трябва да предприемат Япония, Ирландия и Кипър, предупреждава рейтинговата агенция. Със сериозни проблеми се очаква да се сблъскат Люксембург, Белгия, Малта и Словения.

Периферните държави от Евросъюза са в по-добра позиция за преодоляването на демографските проблеми, тъй като кризата в еврозоната вече принуди правителствата на тези страни да приемат непопулярни промени в пенсионните системи и правилата на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
fallback