fallback

Каква ще бъде 2013 г. за световната икономика и пазарите?

Американската икономика ще продължи да нараства бавно, а еврозоната ще загърби най-лошото от дълговата криза, прогнозира Хауърд Голд за MarketWatch

09:00 | 05.01.13 г.

Дойде времето да се проявят знайни и незнайни анализатори, които да коментират каква ще бъде годината за икономиката и пазарите. Представяме ви 4 прогнози и един бонус на анализатора Хауърд Голд за MarketWatch.

Американската икономика ще продължи да расте, макар и бавно, и през 2013 г. “След като беше избегнат полета във фискалната пропаст с данъчното споразумение, нова рецесия в САЩ през годината е много малко вероятно”, коментира Голд.

Агресивните покупки на облигации по линия на програмата на Федералния резерв ще запази лихвените проценти на рекордно ниско ниво и ще подкрепи продължаващото възстановяване на жилищния пазар.

Голд очаква също така несигурността пред бизнеса да се разсее през годината, което ще помогне на икономиката през второто полугодие.

Най-лошото от кризата в еврозоната е вече зад гърба й, въпреки проблемите в Гърция, Испания и Италия и повторната рецесия, която обхвана региона.

Голд припомня, че председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща да направи всичко необходимо за спасяването на еврото и да предотврати фалити на държави.

Анализаторът прогнозира, че Ангела Меркел ще спечели изборите в Германия и след това ще разполага с повече свобода за действие, за да вземе редица важни решения.

Американските акции ще регистрират ръстове, но не колкото през 2012 г. заради продължаващия бюджетен дебат във Вашингтон, който се прехвърля върху мерките за икономии и тавана на дълга.

Освен това акциите навлизат в най-слабия период на 4-годишния следизборен цикъл в САЩ. Пазарите обикновено отслабват в годината след избори, обяснява Голд, като се позовава на пазарни анализи.

“Не е задължително да прогнозирам точно, но според мен пазарите навлизат в една по-спокойна фаза след частичната бюджетна сделка. Това ще разсее напрежението преди приближаването на новите фискални хребети в идните седмици. Може дори да се очакват резки разпродажби”, посочва Голд.

Развиващите се пазари отново ще се представят по-добре, отколкото САЩ. Въпреки че през миналата година MSCI Emerging Markets Index не изпревари с много американския  S&P, Голд очаква тази година ножицата между двата индекса да се разтвори, като сред най-добре представящите се държави ще бъдат Филипините, Тайланд, Колумбия и Турция.

Разбира се политическите събития могат да имат непропорционално въздействие върху тези икономики и с това е свързана бонус прогнозата на Голд.

Той признава, че е сгрешил в очакванията си, че ще се стигне до вземането на важни решения за Иран. Това така и не се случи в последните години.

Очаква се обаче израелският премиер Бенямин Нетаняху да бъде преизбран, а той предупреди, че се приближава към “червената линия” що се отнася до ядрената програма на Техеран.

Икономическите санкции удариха тежко иранската икономика, но не е ясно дали това ще принуди управляващите в страната да склонят да преговарят и да смекчат позициите си. Евентуално израелско нападение срещу Иран обаче вероятно ще предизвика нова война в Близкия Изток, което ще наруши доставките на петрол и ще изстреля нагоре цените на черното злато.

Това със сигурност поставя световната икономика в риск от нова рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
fallback